Top 5 modificări mai puţin cunoscute pe care sarcina le provoacă! 0 597

Eşti însărcinată, dar singura modificare pe care o observi este la nivelul abdomenului? Femeile însărcinate suferă numeroase transformări, însă nu toate sunt vizibile. Din fericire, multe dintre aceste modificări sunt temporare.

„Organismul femeii însărcinate se schimbă, se transformă, pentru a putea susţine atât corpul mamei, cât şi pe cel al bebeluşului în creştere. Cele mai multe modificări sunt comune şi nu trebuie să creeze îngrijorări, de aceea, cel mai bine este ca femeia însărcinată să se documenteze şi să întrebe medicul ginecolog cu privire la acestea, pentru a fi în temă”, explica dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Iată 5 schimbări mai puţin cunoscute pe care naşterea ţi le produce:

1.Creierul

Crezi că îţi pierzi minţile? Scanările IRM ale femeilor însărcinate au arătat că mărimea creierului se micşorează, de fapt, în trimestrul al treilea, dar revine la dimensiuni normale la câteva luni după naştere. Alte cercetări au constatat că memoria pe termen scurt, concentrarea şi capacitatea de învăţare sunt afectate semnificativ la sfârşitul sarcinii. Nimeni nu ştie exact de ce se produce această modificare, dar lipsa de somn în această perioadă destul de incomodă poate contribui la modificări ale creierului.

2.Ochii

Dacă apare un disconfort la nivelul ochilor când te uiţi la un film, dă vina pe retenţia de lichide şi pe cea a hormonului de sarcină. Corneea ochilor tăi se umflă împreună cu restul corpului. Pe măsură ce corneele se îngroaşă şi se curbează mai mult, modul în care refracționează imaginile vizuale în ochi se schimbă. Vestea bună este că vederea ar trebui să revină la normal în termen de 3 luni de la naştere.

Chiar dacă vederea rămâne neschimbată, aproape unul din patru purtătoare de lentile în timpul sarcinii constată că acestea devin insuportabile. Cauza, din nou, este hormonală. Acestea nu se mai potrivesc ochilor tăi, iar nivelurile de hormon fluctuant usucă corneea şi reduc producţia de lacrimă.

Este indicat să faci o vizită oftalmologului, care îţi poate modifica puţin dioptriile, până după naştere. Dacă lentilele te deranjează este bine să alegi o pereche de ochelari. De asemenea, poţi încerca să foloseşti picături de lubrifiere sau alte soluţii care vor elimina acest disconfort”, afirmă specialistul.

3.Gura

Ai auzit vreodată asocierea dintre sarcina şi pierderea dinţilor? În timp ce calciul necesar pentru a construi oasele bebeluşului vine din dieta ta, dinţii tăi ar putea fi expuşi riscului de gingivita de sarcină. Maladia, care afectează aproape toate mamele însărcinate, apare atunci când vasele de sânge dilatate umfla gingiile, care devin mai puţin rezistente la infecţie. Modificările hormonale fac, de asemenea, că bacteriile să se înmulţească mai mult în cavitatea bucală. Este bine să ​​ai o igienă dentară corectă mai ales în timpul sarcinii, pentru a evita astfel de probleme.

4.Nasul

Femeile însărcinate nu înţeleg de ce în timpul sarcinii simt mirosurile mult mai puternic, de aceea, de multe ori, li se face rău şi varsă. Acest lucru apare mai ales în primele luni de sarcină, când este prezent şi răul de dimineaţă.

În timpul primului trimestru, o aversiune faţă de mirosurile nocive ajută femeile să stea departe de alimentele cu un conţinut ridicat de bacterii sau toxine naturale, care ar putea dăuna fătului în această perioadă crucială de dezvoltare.

În timp ce sarcina progresează, femeile însărcinate vor observa diferenţe la nivelul nasului, deoarece fluxul sanguin crescut către membranele mucoase îl face să se umfle. Rezultatul poate un nas decongestionat, ca în cazul unei răceli. Dacă ai sângerări nazale frecvente poţi da vina pe modificările hormonale care modifică structura mucoasei.

5.Pielea

Strălucirea pielii femeilor însărcinate este datorată nivelurilor ridicate de estrogen, care sporesc cantitatea de sânge care curge prin vene cu până la 50% pentru a susţine circulaţia fătului. Din păcate, ele sunt predispuse la o serie întreagă de probleme de piele mai puţin pline de farmec. Hormonii de sarcină pot revigora glandele umede, de exemplu, declanşând apariţia acneei.

Pe lângă aceste modificări mai puţin cunoscute şi explicate, femeile însărcinate se confruntă cu multe schimbări mai mult sau mai puţin plăcute. Orice agravare şi exagerare trebuie anunţată medicului ginecolog pentru a lua măsuri la timp.

Dr. Silviu Iștoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProViţa. Mai multe detalii puteţi citi pe http://www.dristoc.ro/şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau Comments Off on Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau 131

In incercarea de a asigura un viitor sanatos pentru copiii lor, parintii cauta in mod constant modalitati inovatoare de a-i proteja pe termen lung. O optiune revolutionara care are potentialul de a transforma vietile indivizilor pe termen lung implica recoltarea si stocarea celulelor stem gasite in sangele din cordonul ombilical la momentul nasterii.

Estimarile actuale ale numarului anual de transplanturi de celule stem sunt de aproximativ 50.000 la nivel mondial, cu o crestere de 10-15% pe an. Motivele pentru cresterea utilizarii includ eficacitatea dovedita si potentiala in multe boli, o mai buna intelegere a momentului adecvat al transplantului si selectia pacientilor, o disponibilitate mai mare a donatorilor si tehnici mai bune pentru determinarea potrivirii HLA, o mai mare usurinta in colectarea celulelor stem si o ingrijire post-transplant imbunatatita, care rezulta intr-o rata scazuta a morbiditatii legata de transplant.

Investeste in sanatatea copilului tau

Stiai ca 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu gasesc niciodata un donator compatibil? Cum ar fi daca copilul tau ar avea depozitata o mostra de celule stem 100% compatibila, care sa ii salveze sanatatea?

Investind in aceasta resursa extraordinara, parintii le pot oferi copiilor lor un instrument puternic in abordarea unei multitudini de provocari legate de sanatate care ar putea aparea de-a lungul vietii lor. Iata cum, aceasta investitie in sanatate poate modela viata de adult a copilului tau.

,,Celulele stem sunt elementele de baza ale organismului, avand capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule din corp. Aceste celule detin un potential imens pentru descoperiri medicale si s-au dovedit deja esentiale in tratarea unei game de boli si afectiuni. Stocarea de celule stem este o metoda reala de prevenire a bolilor, mai ales acum, cand utilizarile celulelor din cordonul ombilical se diversifica pe zi ce trece”, ne spune spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Prin colectarea si stocarea celulelor stem la nastere este ca si cum ai incheia, efectiv, o polita de asigurare biologica personala. Aceste celule pot fi utilizate intr-o varietate de aplicatii terapeutice, inclusiv in medicina regenerativa, medicina tesuturilor sau pentru refacerea sistemului imunitar.

Accesul la tratamente de ultima ora

Pentru fiecare parinte, nasterea unui copil este cu adevarat un eveniment emotionant si special. Totodata, acest moment reprezinta o sansa unica pentru sanatatea copilului in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical. In caz de nevoie, aceasta ii va putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile. Din pacate, daca parintii nu primesc informatiile necesare, ei nu stiu cat de esentiala este stocarea celulelor stem la nastere si, in cele mai multe cazuri, aceasta sursa de sanatate este ignorata, ajungand in zona de deseuri.

Domeniul cercetarii tratamentelor bazate pe celule stem evolueaza rapid, descoperiri inovatoare fiind facute in fiecare zi. Oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul medical descopera continuu noi posibilitati de utilizare a acestor celule remarcabile. Prin cercetarile in curs si studiile clinice, potentialele aplicatii ale celulelor stem se extind, deschizand calea pentru viitoare tratamente si terapii. Acum, prin colectarea de celule stem din sangele din cordonul ombilical ii oferi copilului tau sansa de a beneficia, in caz de nevoie, de aceste progrese, asigurandu-te ca are acces la interventii medicale de ultima ora in anii urmatori.

Autism

Un caz important in Romania este cel al unui baietei de cinci ani diagnosticat cu Tulburare de dezvoltare din Spectrul Autist (TSA) care a primit tratament cu celulele stem. Inca de la primele evaluari s-au observat progrese in ceea ce priveste limbajul si initiativa, cu imbunatatiri pe partea de relationare, de comunicare somatica si interes sporit pentru diverse activitati.

Boli Cardiace

Deteriorarea cardiaca permanenta poate fi reversibila cu celulele stem placentare. Studii analizeaza daca celulele stem ar putea pastra tesutul cardiac si la copiii diagnosticati cu Sindromul hipoplastic cardiac stang pentru a-i ajuta sa intarzie sau, eventual, sa evite transplantul de inima in viitor.

Imunodeficienta Combinata Severa

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa.

Sindromul Down

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au reusit sa inhibe gena care are un rol important in aparitia bolii. Rezultatele sugereaza ca gena OLIG2 a cromozomului uman 21 poate fi o excelenta tinta terapeutica prenatala de a inversa dezvoltarea anormala a creierului embrionar precum si pentru imbunatatirea postnatala a functiei cognitive.

Diabet Zaharat

Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Investitia in sanatatea copilului prin recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere ofera un sentiment nepretuit de siguranta si liniste sufleteasca. Stiind ca ai luat masurile proactive necesare pentru a oferi copilului tau o resursa cu potential de salvare a vietii poate atenua preocuparile legate de bunastarea lui viitoare. Recoltarea celulelor stem la nastere este o investitie pe termen lung care te asigura ca ti-ai echipat copilul cu un instrument puternic pentru a face fata unor provocari legate sanatate care ar putea urma.

Afla totul despre sarcina, nastere si recoltarea celulelor stem de la reprezentantii Stem Cells Bank!

Participa la webinarul 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 luna Ianuarie si primesti garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢! Inscrie-te aici ➡️ https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

5 Semne comune care anunta iminenta nasterii Comments Off on 5 Semne comune care anunta iminenta nasterii 121

In timp ce medicul ginecolog joaca un rol crucial in monitorizarea si ghidarea procesului de nastere, exista semne ginecologice specifice care pot oferi informatii valoroase asupra travaliului care se apropie.

In acest articol, vom explora cinci semne ginecologice care prevad adesea iminenta nasterii. Afla totul despre cele mai comune semne ale iminentei sarcinii de la dr. Ana Chioveanu, specialist in cadrul spitalului Medicover.

1. Modificari cervicale
Colul uterin joaca un rol vital in procesul de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, sufera modificari semnificative. ,,Colul uterin incepe sa se inmoaie, sa se subtieze (sterge) si sa se deschida (se dilata). Medicii ginecologi efectueaza adesea examinari cervicale pentru a monitoriza aceste modificari. Pe masura ce travaliul se apropie, colul uterin poate deveni progresiv mai subtire si se poate dilata intr-o anumita masura, ceea ce indica faptul ca organismul se pregateste pentru nastere”, explica dr. Ana Chioveanu.

2. Ruperea membranelor
Un alt semn ginecologic ca travaliul poate fi iminent este ruptura membranelor, denumita in mod obisnuit „ruperea apei”. Acest lucru se intampla atunci cand sacul amniotic din jurul bebelusului se rupe, determinand scurgerea sau curgerea lichidului amniotic prin vagin. Ruptura membranelor se poate produce spontan sau poate fi efectuata de un cadru medical daca travaliul trebuie indus sau intensificat. Odata ce membranele se rup, este in general un indiciu clar ca travaliul va incepe intr-o perioada relativ scurta.

3. Scurgeri de sange
Prezenta scurgerilor de sange este un semn ca travaliul este probabil sa apara in curand. Sgurgerile normale de sange se refera la eliberarea unei cantitati mici de mucus cu firicele de sange din colul uterin, pe masura ce acesta incepe sa se stearga si sa se dilate. Aceasta scurgere roz sau maronie este rezultatul ruperii vaselor de sange mici din colul uterin in timp ce se pregateste pentru travaliu. Aparitia unui acestui mucus cu pete de sange este adesea un semn incurajator ca travaliul este iminent sau a inceput deja.

4. Contractii puternice si regulate
Contractiile sunt o parte fundamentala a procesului de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, acestea devin de obicei mai puternice, mai regulate si mai frecvente. ,,Din punct de vedere ginecologic, debutul travaliului adevarat este caracterizat de contractii care urmeaza un model consistent, crescand in intensitate si survin la intervale regulate. Aceste contractii ajuta la stergerea si dilatarea colului uterin, ducand in cele din urma la nasterea copilului. Monitorizarea frecventei, duratei si intensitatii contractiilor este cruciala in determinarea iminentei nasterii”, continua dr. Ana Chioveanu.

5. Miscarea fetala descendenta
Pe masura ce travaliul se apropie, pozitia copilului in pantecele mamei se schimba adesea. Senzatia ca capul sau corpul bebelusului coboara in pelvis poate fi un indiciu ca travaliul este iminent. De asemenea, bebelusul nu mai are suficient loc pentru miscari frecvente. Aceasta modificare a miscarii fetale este uneori insotita de o presiune crescuta asupra pelvisului si de o senzatie de usurinta in a respira pentru mama. Cu toate acestea, este esential sa retii ca fiecare sarcina este unica si nu toate femeile pot experimenta acest semn ginecologic specific.

Daca esti insarcinata sau planifici un copil in viitorul apropiat, te astept la o consultatie in clinica in care activez: Spitalul Medicover.