10 lucruri pe care doar mamele care au fost însărcinate iarna le ştiu 0 2814

În timpul iernii este pace pe pământ, dar nu şi pentru femeia însărcinată. Zăpada nu creează doar o imagine frumoasă anotimpului, ci prezintă un pericol şi o povară pentru o femeie care încearcă să rămână teafără în timp ce copilul ei creşte în pântece.

Acesta poate fi cel mai frumos anotimp pentru majoritatea, dar pentru o femeie însărcinată, iarna îi poate complica existenţa. Lucrul pe care cei din jur nu-l conştientizează este că o femeie însărcinată este preocupată de sarcină în timp ce are de făcut şi alte lucruri obişnuite la care se adăugă şi mersul greoi prin zăpadă, pericolul de alunecare, o posibilă răceală, etc.

Iată 10 lucruri pe care doar o mamă care a fost însărcinată iarna le cunoaşte şi nu sunt deloc plăcute, dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, îţi oferă cele mai bune sfaturi pentru a trece cu bine de acestea.

Cizme prea strânse

Deşi există anumite lucruri neplăcute dacă eşti însărcinată în timpul verii, unul dintre cele mai mari beneficii este posibilitatea de a purta o pereche de papuci comozi oriunde. Este mult mai uşor decât să îţi faci griji că picioarele tale se vor umfla în cizme.

Încălţămintea tinde să fie mai greoaie pe măsură ce temperatura scade şi apare senzaţia de disconfort. Sarcina, de asemenea, provoacă retenţia de apă şi umflarea picioarelor, astfel încât cizmele de anul trecut ar putea fi destul de strânse, mai ales după ce ai mers mult prin zăpadă, dea aceea este bine să previi acest lucru.

Eliminarea hainelor pentru a folosi toaleta

Frigul din timpul iernii te determină să iei pe tine mai multe straturi de haine, atunci când vrei să ieşi din casă. Dar ce te faci când trebuie să mergi urgent la toaletă şi nu ştii ce să dai prima dată după tine: eşarfa care atârnă până la burtă, haina lungă, mănuşile, etc.

Sarcina poate fi o problemă pentru mame în toate anotimpurile din cauza presiunii pe care bebeluşul o pune asupra sistemului urinar. În timpul iernii, fiecare femeie însărcinată trebuie să-şi facă un plan înainte pentru a nu avea nu accident nedorit”, spune dr. Silviu Iștoc.

Sporturile de iarnă

Pentru o femeie atletică, sarcina poate fi un pic cam grea din acest punct de vedere. Asta pentru că unele sporturi nu sunt permise în aceste luni, în special sporturile de iarnă care pot crea multe probleme.

Schiatul în pantă este periculos, deoarece o cădere ar putea dăuna copilului. Chiar şi pentru sportivii cu experienţă, nu recomand ca femeia însărcinată să aleagă aceste sporturi în sarcină, acestea putând provoca detaşarea placentei şi naştere prematură”, explică specialistul.

Mâncărimea provocată de lână

Hainele de iarnă pot crea mâncărimi mai ales dacă sunt alăturate direct de piele. Mâncărimea este o problemă importantă pentru multe femei însărcinate, în special pe burtă, unde pielea se întinde. Uneori, hormonii pot provoca unele mâncărimi suplimentare pe palme şi pe tălpi, iar orice femeie care suferă de eczeme este probabil să simtă şi mai multe efecte în timpul celor nouă luni de sarcină.

Aceştia sunt factorii normali care creează mâncărimi la nivelul pielii,  dar există, de asemenea, o afecţiune severă care ar putea provoca astfel de simptome. Colestaza de sarcină este o problemă gravă a ficatului, iar de multe ori mâncărimea este singurul simptom, deci dacă lucrurile devin intense, discută imediat cu medicul”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Cei din jurul tău sunt răciţi

Răceala şi gripa din sezonul rece nu sunt niciodată uşoare, dar pentru femeile gravide, pot fi îngrozitoare. Unele femei însărcinate au mai mereu probleme cu nasul, cauzate de rinita de sarcină. Dar, dacă apar alte simptome, cum ar fi strănutul, durerile de cap şi durerile de corp, înseamnă că s-a instalat o răceală.

Femeile gravide sunt mai predispuse la răceli decât în ​​mod normal, deoarece corpul lor lucrează mai mult la crearea unei vieţi noi decât la sistemul lor imunitar. De aceea este bine să te fereşti de toţi factorii care ţi-ar putea crea astfel de probleme, dar, mai ales, stai departe de cei care sunt răciţi în jurul tău.

Mai multe straturi de haine

Deşi este frig afară, femeile însărcinate se confruntă cu acele bufeuri care le iau prin surprindere şi de mult ori le creează o senzaţie de sufocare, mai ales dacă sunt îmbrăcate prea gros.

Cea mai bună modalitate de îmbrăcăminte pentru iarnă este utilizarea straturilor. Un tricou subţire pe dedesubt poate fi perfect în momentele în care simţi că ai 100 de grade. Apoi adaugă o cămaşă cu mânecă lungă şi un pulover înainte de a îmbrăca haina. Straturile de haine te fac să te simţi confortabil în această perioadă, chiar dacă este frig afară.

Sângerări nazale

Aerul uscat poate irita nasul în mod obişnuit, mai ales dacă femeia însărcinată respiră mai des. Creşterea circulaţiei sanguine creează, de asemenea, posibilitatea mai multor sângerări nazale.

Este bine ca umiditatea să fie crescută în camera unde stai. Dacă sângerarea nu se opreşte după câteva minute poate fi vorba de o altă afecţiune. Pericolul este mai mare mai ales în cazul în care tensiunea arterială este crescută.

Călătoriile la rude

Când o femeie este însărcinată, uneori doar un drum până la magazinul alimentar se simte ca o  călătorie în Honolulu. Dar în timpul sezonului de iarnă, rudele se vizitează cel mai des. Plecările în timpul sarcinii pot fi incomode şi chiar periculoase.

În timpul unei călătorii prelungite – cu avionul sau cu maşina – o femeie însărcinată este expusă riscului de a genera cheaguri de sânge. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este de a lua pauze frecvente şi de a merge pe jos.

Statul în casă mult timp

Când este rece afară şi este zăpadă, uneori este mai bine pentru o femeie însărcinată să rămână în interior şi să aştepte, iar această aşteptare se poate prelungi mult timp. Statul în casă afectează mulţi oameni în timpul iernii, deoarece apare agitaţia din cauza lipsei de vitamina D şi a socializării cu oamenii.

În timp ce este de înţeles precauţia, este recomandat să încerci să ieşi afară în fiecare zi, pentru a avea o stare de spirit mai bună. Aerul proaspăt şi razele de soare pot face minuni pentru femeia însărcinată care stă mult timp în casă.

Curăţatul maşinii de zăpadă

Dacă te încumeţi să ieşi la o plimbare cu maşina în timpul sarcinii, va trebui să îţi cureţi mai întâi zăpada de pe parbriz. Acest lucru poate părea de-a dreptul chinuitor, mai ales dacă nu ai ustensilele potrivite.

Mai mult, intrarea şi ieşirea din maşină a femeii însărcinate cu uneltele în mână pot fi atât de incomode încât o expediţie pe Everest ar să pară floare la ureche. Este bine să eviţi astfel de activităţi care pot fi un pericol pentru sarcină.

Dr. Silviu Iștoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

 

 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Un nou studiu confirma eficienta celulelor stem in tratarea afectiunilor pulmonare la copiii nascuti prematur Comments Off on Un nou studiu confirma eficienta celulelor stem in tratarea afectiunilor pulmonare la copiii nascuti prematur 386

Nasterea prematura, definita ca nasterea care are loc inainte de 37 de saptamani de sarcina, prezinta numeroase provocari pentru sanatatea nou-nascutilor. Afectiunile pulmonare sunt printre cele mai importante preocupari fata de copiii nascuti inainte de termen, deoarece plamanii lor subdezvoltati sunt slab pregatiti pentru tranzitia catre lumea exterioara.

Un nou studiu, insa, aduce noi perspective si mai multa speranta in legatura cu aceasta problema. La finalul lunii septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Plamanilor (25 septembrie), Dr. Bernard Thébaud a facut public primul sau studiu clinic mondial, care utilizeaza o terapie cu celule stem pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii displaziei bronhopulmonare (BPD), o boala pulmonara cronica la bebelusii nascuti prematur. Pana acum, opt bebelusi au fost tratati ca parte a studiului de siguranta si, ce este cel mai important – primii dintre acestia au putut sa mearga acasa cu parintii lor – ceea ce reprezinta o piatra de temelie semnificativa pentru Dr. Thébaud si echipa sa.

Ce este displazia bronhopulmonara si cum afecteaza copiii nascuti prematur

Displazia Bronhopulmonara (BPD) este o boala pulmonara cronica care apare la copiii nascuti prematur. Cand bebelusii se nasc inainte de 28 de saptamani de sarcina sau cu 12 saptamani inainte de data nasterii, plamanii lor continua sa creasca, dar nu sunt complet dezvoltati. Acesti bebelusi au adesea nevoie sa fie ventilati mecanic si asistati cu o masina care le ofera presiune suplimentara si oxigen. Chiar daca aceasta interventie ii mentine in viata, ea provoaca si un anumit grad de ranire.

BPD este una dintre cele mai frecvente complicatii ale nasterii premature. Si motivul pentru care este o problema atat de importanta, care merita sa fie abordata, este ca bebelusii care au BPD sunt adesea expusi riscului de orbire sau deficientelor de dezvoltare neurologica.

Rolul celulelor stem in tratamentul displaziei bronhopulmonare

„Celule stem au numeroase proprietati regenerative, iar acestea pot fi izolate din cordonul ombilical, chiar la nastere, si din el putem extrage o multime de celule stem mezenchimale. Acestea sunt celule multipotente, avand abilitatea de a se reinnoi prin formarea de diverse tipuri de tesut si ajuta inclusiv la reducerea inflamatiei”, explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

BPD are o componenta inflamatorie si de aceea se considera ca aceste celule pot fi benefice in tratamentul si prevenirea BPD. Au fost facute studii ample in laborator pentru a arata ca prin injectarea acestor celule in modele care imita BPD se pot proteja plamanii si se reuseste atenuarea inflamatiei. Se estimeaza ca, pe langa atenuare, aceste celule pot sustine si cresterea plamanilor.

„Spre deosebire de o terapie farmacologica, cum ar fi un antibiotic, de exemplu, sau un medicament pentru hipertensiune arteriala, celulele stem sunt organisme vii. Ele sunt ca elementele de baza ale corpului nostru. Si, spre deosebire de medicamentele farmacologice, aceste celule minuscule trimit semnale si interactioneaza cu alte celule din organism, avand proprietati suplimentare pe care medicamentele farmacologice nu le au. Ele se pot adapta si pot repara mai bine organele, de exemplu, si deci aceasta este o paradigma complet noua in terapia medicala. A durat mult pentru a intelege ce pot face aceste celule si inca lucram la asta, desigur, dar terapia celulara este unica. Medicina regenerativa are intr-adevar potentialul de a revolutiona medicina in urmatorii 20 de ani.“, afirma Dr. Bernard Thébaud.

Rezultatele de moment

Studiul se afla in faza preliminara, de siguranta si fezabilitate, astfel ca nu se pot contura inca raspunsuri despre eficacitate. Exista totusi semnale importante din acest studiu de faza 1 care sugereaza nu numai ca celulele sunt sigure, ci si ca pot imbunatati rezultatele. Pana in acest moment toti bebelusii sunt bine,  existand un rezultat notabil al unui copil care, dupa ce a primit terapia celulara cu celule stem, nu a avut nevoie de steroizi post-natali, ceea ce este de obicei nemaiauzit pentru bebelusii extrem de prematuri eligibili in studiul condus de Dr. Bernard Thébaud si echipa sa. Un alt caz de succes este exemplul unui bebelus care s-a nascut la 23 de saptamani, care in mod normal ar fi ramas in sectia de terapie intensiva pana la 44 de saptamani, dar acest copil a putut pleca acasa la 37 de saptamani, fara necesitatea de oxigen suplimentar. In mod clar, acest lucru este impresionant.

Celulele stem detin un potential imens in domeniul medicinei regenerative si s-au aratat promitatoare in tratarea a peste 80 de afectiuni. Terapiile pe baza de celule stem au fost utilizate cu succes pentru boli precum: leucemia, limfomul si alte afectiuni ale sangelui, prin refacerea sangelui si a sistemului imunitar. Exista, de asemenea, rezultate incurajatoare in tratamentul anumitor tipuri de cancer, tulburari neurologice precum Parkinson si boala Alzheimer si afectiuni degenerative, cum ar fi osteoartrita si leziunile maduvei spinarii. In timp ce cercetarea cu celule stem si aplicatiile clinice sunt inca in evolutie, potentialul de a trata o lista larga de boli continua sa creasca pe masura ce oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul medical exploreaza noi cai pentru valorificarea puterii acestor celule versatile.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

In perioada 19-22 Octombrie beneficiezi de cel mai mic pret din an la pachetele de stocare celule stem!  Inscrie-te la targul Stem Cells Bank si rezerva-ti oferta chiar acum! Fii si tu un parinte responsabil si alege cea mai smart investitie pentru protejarea viitorului copilului tau.

Maximizarea șanselor de concepție – Cum să folosești testele de ovulație pentru o planificare reușită a sarcinii tale Comments Off on Maximizarea șanselor de concepție – Cum să folosești testele de ovulație pentru o planificare reușită a sarcinii tale 226

Pentru cuplurile care intenționează să-și întemeieze sau să-și extindă familia, înțelegerea momentului de fereastră fertilă a unei femei este crucială. Ovulația, eliberarea unui ovul din ovar, marchează cea mai fertilă perioadă din timpul ciclului menstrual al unei femei.

Pentru a maximiza șansele de concepție este esențial să determini cu exactitate când are loc ovulația. Testele de ovulație pot fi instrumente valoroase în acest proces. Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului Medicover, ne explică beneficiile testelor de ovulație și te ghidează pas cu pas spre cum să le folosești eficient pentru planificarea cu succes a sarcinii.

Înțelegerea ovulației

Ovulația are loc de obicei la jumătatea ciclului menstrual al unei femei, de obicei în jurul zilei 14 într-un ciclu de 28 de zile. Cu toate acestea, acest lucru poate varia de la o femeie la alta, iar ciclurile pot varia de la 21 la 35 de zile sau mai mult. Ovulația este declanșată de o creștere a hormonului luteinizant (LH), care determină eliberarea unui ovul matur din ovar. Această creștere a hormonului are loc de obicei cu aproximativ 24 până la 48 de ore înainte de apariția ovulației.

Cum funcționează testele de ovulație

Testele de ovulație detectează prezența LH în urina unei femei. Prin monitorizarea nivelurilor de hormon luteinizant aceste teste pot prezice când este probabil să aibă loc ovulația. Când testul indică un rezultat pozitiv, înseamnă că a fost detectată creșterea LH, indicând că ovulația este iminentă.

Utilizarea eficientă a testelor de ovulație

  1. Începe testarea la momentul potrivit:

,,Pentru a utiliza testele de ovulație în mod eficient, este crucial să începi testarea la momentul potrivit din ciclul menstrual. Aceasta este de obicei cu câteva zile înainte de data estimată a ovulației. Dacă ai un ciclu obișnuit de 28 de zile, poți începe testarea în jurul zilei 10. Cu toate acestea, dacă ciclul menstrual este neregulat, poate fi necesar să începi testarea mai devreme sau să utilizezi metode suplimentare, cum ar fi monitorizarea temperaturii bazale a corpului sau să urmărești  modificările secreției vaginale, pentru a identifica mai corect fereastra fertilă”, explică dr. Ana Chioveanu.

  1. Urmează instrucțiunile:

Citește cu atenție și urmează instrucțiunile furnizate împreună cu trusa de testare a ovulației. Fiecare marcă poate avea proceduri de testare ușor diferite. În general, va trebui să colectezi o probă de urină într-un recipient curat și apoi să utilizezi picurătorul furnizat pentru a plasa câteva picături de urină pe banda de testare sau într-o casetă de testare.

  1. Alege formatul corect de test:

Testele de ovulație sunt disponibile în diferite formate, inclusiv benzi de testare, casete și teste digitale. Benzile de testare sunt de obicei mai accesibile, în timp ce testele digitale oferă rezultate ușor de citit. Alege formatul care se potrivește preferințelor și bugetului tău.

  1. Testarea la momentul potrivit al zilei:

Este recomandabil să testezi ovulația cu teste de ovulație între dimineața târziu și după-amiaza devreme. Acest interval de timp este ideal deoarece nivelurile de LH sunt în general cele mai ridicate în această perioadă.

  1. Interpretarea rezultatelor:

După timpul alocat menționat în instrucțiuni se verifică rezultatele testului. ,,Un rezultat pozitiv indică prezența creșterii LH, sugerând că ovulația este probabil să apară în următoarele zile. Acesta este momentul optim pentru actul sexual pentru a-ți maximiza șansele de a rămâne însărcinată. Un rezultat negativ înseamnă că creșterea LH nu a fost încă detectată și ar trebui continuată testarea zilnică până când se ajunge la un rezultat pozitiv sau începe menstruația”, adaugă dr. Ana Chioveanu.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mămici prin competențele excepționale avute, experiența dobandită și mai ales prin empatia deosebită pentru pacientele sale. Este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology și membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competențele avute în medicina materno-fetală, histeroscopie și colposcopie împreună cu empatia și deschiderea către pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatită să asculte ți rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultații dr. Chioveanu activează în urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover și Femme Boutique Medical. Mai multe informații pe www.drchioveanu.ro.