Diferenta dintre celulele stem recoltate de la adult si celulele stem recoltate la nastere – Explicatiile specialistilor Comments Off on Diferenta dintre celulele stem recoltate de la adult si celulele stem recoltate la nastere – Explicatiile specialistilor 172

Celulele stem au captivat comunitatile stiintifice si medicale cu potentialul lor remarcabil de a repara si regenera tesuturile deteriorate. Acestea pot fi obtinute din tesuturile adulte si din sangele cordonului ombilical. In acest articol, Specialistii Stem Cells Bank analizeaza diferentele dintre celulele stem adulte si celulele stem din cordonul ombilical, explorand caracteristicile, aplicatiile si potentialele beneficii ale acestora in diferite domenii.

,,Celulele stem adulte ofera avantajul accesibilitatii, in timp ce celulele stem din cordonul ombilical prezinta un potential mai mare de diferentiere si proprietati imunomodulatoare. Intelegerea acestor diferente permite oamenilor de stiinta si clinicienilor sa ia decizii informate cu privire la selectia si utilizarea celulelor stem in scopuri de cercetare si terapeutice”, ne spune spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Unde se gasesc celule stem adulte?

Celulele stem adulte, cunoscute si sub denumirea de celule stem somatice sau specifice tesuturilor, sunt prezente in tot corpul, dupa ce are loc dezvoltarea embrionara, si se gasesc in interiorul a diverse tipuri de tesuturi, cum ar fi maduva osoasa, creierul, ficatul, pielea si muschii scheletici. Ele joaca un rol crucial in homeostazia, repararea si regenerarea tesuturilor.

Care sunt caracteristicile principale ale acestora?

1. Potential limitat de diferentiere: Celulele stem adulte sunt multipotente, ceea ce inseamna ca au capacitatea de a se diferentia intr-o gama limitata de tipuri de celule specializate in tesutul in care se afla. De exemplu, celulele stem hematopoietice gasite in maduva osoasa pot da nastere la diferite tipuri de celule sanguine, in timp ce celulele stem mezenchimale din tesutul adipos se pot diferentia in celule osoase, cartilagice si adipoase.

2. Limitari potentiale: Numarul de celule stem adulte scade odata cu varsta, iar capacitatea lor de regenerare poate fi compromisa in anumite boli sau leziuni. In plus, procesul de recoltare a celulelor stem adulte poate fi invaziv, necesitand proceduri chirurgicale, cum ar fi aspiratia maduvei osoase sau extractia de tesut adipos.

Aplicatii clinice

Celulele stem adulte sunt instrumente valoroase pentru studierea dezvoltarii si functiei unor tesuturi si organe specifice. Acestea permit oamenilor de stiinta sa investigheze bolile, sa analizeze potentiale medicamente si sa dezvolte abordari personalizate de medicina.

Celulele stem din cordonul ombilical

Celulele stem din cordonul ombilical sunt derivate din sangele sau tesutul cordonului ombilical dupa nasterea unui copil si sunt considerate o sursa bogata de celule stem cu proprietati unice.

Caracteristici:

1. Potential pluripotent de diferentiere: Sangele din cordonul ombilical contine celule stem hematopoietice, care sunt capabile sa se diferentieze in toate tipurile de celule sanguine. In plus, tesutul cordonului ombilical gazduieste un tip diferit de celule stem numite celule stem mezenchimale, care poseda capacitatea de a se diferentia in diferite tipuri de celule, inclusiv celule osoase, ale cartilajului, celule adipoase sau musculare.

2. Proprietati imunomodulatoare: Celulele stem din cordonul ombilical prezinta functii imunomodulatoare, ceea ce inseamna ca pot regla raspunsurile imune si pot reduce riscul de respingere in procedurile de transplant.

3. Colectare non-invaziva: Obtinerea de celule stem din cordonul ombilical este un proces non-invaziv care nu dauneaza copilului sau mamei. Acestea sunt colectate din cordonul ombilical dupa o nastere normala, sanatoasa, si nu implica nicio durere si nicio interventie asupra omului. Dupa colectare, sunt depozitate pentru utilizare ulterioara.

Aplicatii terapeutice

Transplant: Celulele stem din sangele din cordonul ombilical au fost utilizate pe scara larga in transplantul de celule stem hematopoietice, in special pentru tratarea tulburarilor de sange si a anumitor tipuri de cancer.

Este important de stiut ca celulele stem extrase la nasterea unui copil sunt preferabile celor din maduva osoasa din mai multe motive:

• Nu se pune problema imbatranirii sau expunerii celulelor la radiatii si/sau virusi.
• Au o capacitate mai mare de a prolifera si regenera celulele.
• Situatiile in care grefa este respinsa sunt mai putin frecvente.
• Procedura de colectare a sangelui este simpla, sigura si nedureroasa.

Informatiile prezentate mai sus au fost confirmate de un studiu prezentat la al cincilea Congres Mondial pentru transplant de sange ombilicoplacentar, care a avut loc in Los Angeles.

In cadrul congresului, sangele placentar a fost recunoscut, in premiera, ca fiind prima abordare terapeutica pentru pacientii bolnavi de leucemie acuta in varsta de pana la 16 ani, indiferent de existenta unui donator de maduva histocompatibil. Procentual, rata supravietuirii in decurs de 5 ani dupa transplant a fost cu 22% mai ridicata in cazul utilizarii celulelor stem din sange ombilicoplacentar, in comparatie cu celulele din maduva.

In luna decembrie, Stem Cells Bank iti ofera reducere la pachetele de recoltare si stocare celule stem la nastere + alte premii surpriza la Tombola lui Mos Craciun. Inscrie-te in perioada 1-31 decembrie la Targul lui Mos Craciun organizat de MedLife Stem Cells Bank si poti castiga:

 1 Pachet de recoltare si stocare celule stem
 1 Pompa de san Lansinoh
 BONUS 1: reduceri speciale la achizitiile de pachete celule stem din luna decembrie
 BONUS 2: eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Previous ArticleNext Article

Maximizarea șanselor de concepție – Cum să folosești testele de ovulație pentru o planificare reușită a sarcinii tale Comments Off on Maximizarea șanselor de concepție – Cum să folosești testele de ovulație pentru o planificare reușită a sarcinii tale 195

Pentru cuplurile care intenționează să-și întemeieze sau să-și extindă familia, înțelegerea momentului de fereastră fertilă a unei femei este crucială. Ovulația, eliberarea unui ovul din ovar, marchează cea mai fertilă perioadă din timpul ciclului menstrual al unei femei.

Pentru a maximiza șansele de concepție este esențial să determini cu exactitate când are loc ovulația. Testele de ovulație pot fi instrumente valoroase în acest proces. Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului Medicover, ne explică beneficiile testelor de ovulație și te ghidează pas cu pas spre cum să le folosești eficient pentru planificarea cu succes a sarcinii.

Înțelegerea ovulației

Ovulația are loc de obicei la jumătatea ciclului menstrual al unei femei, de obicei în jurul zilei 14 într-un ciclu de 28 de zile. Cu toate acestea, acest lucru poate varia de la o femeie la alta, iar ciclurile pot varia de la 21 la 35 de zile sau mai mult. Ovulația este declanșată de o creștere a hormonului luteinizant (LH), care determină eliberarea unui ovul matur din ovar. Această creștere a hormonului are loc de obicei cu aproximativ 24 până la 48 de ore înainte de apariția ovulației.

Cum funcționează testele de ovulație

Testele de ovulație detectează prezența LH în urina unei femei. Prin monitorizarea nivelurilor de hormon luteinizant aceste teste pot prezice când este probabil să aibă loc ovulația. Când testul indică un rezultat pozitiv, înseamnă că a fost detectată creșterea LH, indicând că ovulația este iminentă.

Utilizarea eficientă a testelor de ovulație

  1. Începe testarea la momentul potrivit:

,,Pentru a utiliza testele de ovulație în mod eficient, este crucial să începi testarea la momentul potrivit din ciclul menstrual. Aceasta este de obicei cu câteva zile înainte de data estimată a ovulației. Dacă ai un ciclu obișnuit de 28 de zile, poți începe testarea în jurul zilei 10. Cu toate acestea, dacă ciclul menstrual este neregulat, poate fi necesar să începi testarea mai devreme sau să utilizezi metode suplimentare, cum ar fi monitorizarea temperaturii bazale a corpului sau să urmărești  modificările secreției vaginale, pentru a identifica mai corect fereastra fertilă”, explică dr. Ana Chioveanu.

  1. Urmează instrucțiunile:

Citește cu atenție și urmează instrucțiunile furnizate împreună cu trusa de testare a ovulației. Fiecare marcă poate avea proceduri de testare ușor diferite. În general, va trebui să colectezi o probă de urină într-un recipient curat și apoi să utilizezi picurătorul furnizat pentru a plasa câteva picături de urină pe banda de testare sau într-o casetă de testare.

  1. Alege formatul corect de test:

Testele de ovulație sunt disponibile în diferite formate, inclusiv benzi de testare, casete și teste digitale. Benzile de testare sunt de obicei mai accesibile, în timp ce testele digitale oferă rezultate ușor de citit. Alege formatul care se potrivește preferințelor și bugetului tău.

  1. Testarea la momentul potrivit al zilei:

Este recomandabil să testezi ovulația cu teste de ovulație între dimineața târziu și după-amiaza devreme. Acest interval de timp este ideal deoarece nivelurile de LH sunt în general cele mai ridicate în această perioadă.

  1. Interpretarea rezultatelor:

După timpul alocat menționat în instrucțiuni se verifică rezultatele testului. ,,Un rezultat pozitiv indică prezența creșterii LH, sugerând că ovulația este probabil să apară în următoarele zile. Acesta este momentul optim pentru actul sexual pentru a-ți maximiza șansele de a rămâne însărcinată. Un rezultat negativ înseamnă că creșterea LH nu a fost încă detectată și ar trebui continuată testarea zilnică până când se ajunge la un rezultat pozitiv sau începe menstruația”, adaugă dr. Ana Chioveanu.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mămici prin competențele excepționale avute, experiența dobandită și mai ales prin empatia deosebită pentru pacientele sale. Este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology și membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competențele avute în medicina materno-fetală, histeroscopie și colposcopie împreună cu empatia și deschiderea către pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatită să asculte ți rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultații dr. Chioveanu activează în urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover și Femme Boutique Medical. Mai multe informații pe www.drchioveanu.ro.

 

Esti gravida? Iata cum faci fata alergiilor de sezon Comments Off on Esti gravida? Iata cum faci fata alergiilor de sezon 195

Sarcina este o perioada pe cat de frumoasa in viata ta, pe atat de provocatoare. Toamna, cu vremea sa schimbatoare si alergenii din aer, poate ridica ingrijorari suplimentare pentru femeile insarcinate. Alergiile sezoniere si infectiile comune pot provoca disconfort si pot afecta bunastarea atat a viitoarei mame, cat si a bebelusului in curs de dezvoltare.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne va oferi cateva sfaturi practice si masuri de precautie pentru a ajuta la gestionarea alergiilor sezoniere si a afectiunilor comune in timpul sarcinii, toamna.

  1. Evita expunerea la alergeni

Toamna aduce o serie de alergeni, cum ar fi ambrozia, sporii de mucegai si acarienii de praf. Intelegerea alergenilor specifici care declanseaza simptomele te poate ajuta sa iei masuri preventive adecvate. Ia in considerare sa vizitezi un alergolog pentru testare pentru a identifica alergenii specifici si pentru a discuta despre optiunile de tratament sigure in timpul sarcinii.

Dupa ce stii la ce alergeni ai reactii, limitarea expunerii la acestia este cea mai eficienta forma de preventie.

  1. Mentine igiena personala

„In primul rand, practicarea unei bune igiene personale este extrem de importanta in timpul sarcinii, mai ales in timpul sezonului de toamna. Spala-te des pe maini cu apa si sapun pentru a preveni raspandirea infectiilor comune. Evita contactul strans cu persoanele care au raceli sau simptome asemanatoare gripei”, ne sfatuieste dr. Silviu Istoc.

  1. Intareste-ti sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic poate ajuta la combaterea infectiilor si la minimizarea impactului acestora. Opteaza pentru o dieta bine echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine ​​slabe. Ramai hidratata band multa apa si dormi suficient. Intreaba-ti medicul ginecolog despre optiunile de suplimente de vitamine si minerale pe care le poti lua.

De asemenea, exercitiile fizice regulate, conform recomandarilor medicului care iti urmareste sarcina, pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la reducerea severitatii alergiilor. Alege exercitii cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau yoga prenatala. Evita activitatile in aer liber in timpul orelor de varf de polen si praf si opteaza pentru exercitii in interior atunci cand nivelurile de alergeni sunt ridicate.

  1. Remedii naturiste

„Unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei sau ale racelii ori gripei sezoniere. Insa este esential sa consultam medicul inainte de a incerca orice tratament nou in timpul sarcinii. Spalarea nazala cu solutie salina poate ameliora congestia nazala, iar inhalarea aburului poate ajuta la usurarea dificultatilor de respiratie. Cu toate acestea, remediile pe baza de plante si uleiurile esentiale trebuie utilizate cu prudenta si sub indrumarea medicului tau.”, completeaza dr. Silviu Istoc.

  1. Solicita sfatul medicului

Daca simptomele alergice sau infectiile obisnuite de sezon se agraveaza sau devin imposibil de gestionat, este important sa soliciti prompt sfatul medicului. Medicul care iti urmareste sarcina poate recomanda medicamente sau tratamente sigure care sunt potrivite pentru sarcina. Evita sa iei medicamente fara prescriptie medicala si fara a consulta mai intai un profesionist din domeniul sanatatii.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competente: histerescopie, chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.