Un fotograf surprinde magia Japoniei pe timp de iarnă 0 2612

Fotograful @naagaoshi a capturat frumusețea Japoniei în timpul iernii, oferindu-ți mai multe motive pentru a vizita Țara Soarelui Răsare. Tânărul de 22 de ani a vizitat Ginzan Onsen, una dintre cele mai frumoase stațiuni ale izvoarelor termale din Japonia.

Vizionând fotografiile, simți că pășești într-o zonă minunată, înconjurată de o aură misterioasă. Derulează în jos pentru a te deplasa în jurul orașului de iarnă.

 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uterul retrovers – ce inseamna – detalii de un medic ginecolog Comments Off on Uterul retrovers – ce inseamna – detalii de un medic ginecolog 25

 

Anatomia corpului feminin este foarte complexa. Multe femei detin un uter pozitionat anormal, conditie numita „uter retrovers”. In acest caz, exista intrebarea daca exista posibilitatea instalarii unei sarcini sanatoase.

La aceasta intrebare ne va raspunde dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, alaturi de mai multe informatii despre uterul retrovers.

Ce este un uter retrovers?

In mod normal, uterul are forma de para si este asezat in continuarea vaginului, fiind usor inclinat anterior, deasupra vezicii urinare. Uterul retrovers este orientat usor spre posterior, in unele cazuri fiind deplasat usor catre stanga sau dreapta.

Simptome

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu prezinta simptome, fiind in cele mai multe cazuri o predispozitie genetica. Insa, exista femei care pot resimti urmatoarele:

  • durere in vagin sau in partea inferioara a spatelui in timpul actului sexual
  • durere in timpul menstruatiei
  • probleme la introducerea tampoanelor
  • frecventa urinara crescuta sau senzatie de presiune in vezica
  • infectii ale tractului urinar
  • incontinenta usoara
  • proeminenta a abdomenului inferior

Cauze

Un uter retrovers este o variatie a anatomiei pelvine pe care multe femei o au inca de la nastere, fie o dobandesc pe masura ce se maturizeaza. Statistic, aproximativ un sfert dintre femei au un uter retrovers.

In alte cazuri, afectiunea poate avea o cauza de baza care este adesea asociata cu cicatrici sau aderente pelvine. Acestea includ:

Endometrioza. Tesutul cicatricial endometrial sau aderentele pot determina lipirea uterului intr-o pozitie diferita.

Fibroame. Fibromul uterin poate determina blocarea sau deformarea uterului sau inclinarea inapoi.

Boala inflamatorie pelvina (BIP). Cand este lasata netratata, BIP poate provoca cicatrici, care pot avea un efect similar cu endometrioza.

Uterul retrovers si sarcina

„In cele mai multe cazuri, un uter retrovers nu este considerat a fi o cauza de infertilitate, desi daca toate celelalte complicatii posibile au fost excluse, un specialist in fertilitate poate recomanda proceduri chirurgicale pentru a rectifica pozitia uterului.

Abilitatea spermatozoizilor de a ajunge in uter nu are nimic de-a face cu pozitia sa. A avea un uter retrovers poate fi o variatie anatomica normala, la fel ca si culoarea ochilor sau a parului”, afirma dr. Silviu Istoc.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

 

Riscurile comune ale consumului de anticonceptionale Comments Off on Riscurile comune ale consumului de anticonceptionale 44

 

Administrarea anticonceptionalelor este un subiect de interes pentru majoritatea femeilor. Acestea reprezinta un tip de medicament pe baza de hormoni, care se administreaza zilnic, cu scopul de a preveni o sarcina nedorita. Dincolo de acest principal scop al lor, anticonceptionalele au si alte beneficii pentru sanatate, fiind prescrise si ca tratament in unele afectiuni.

Cu toate acestea, sunt foarte frecvente intrebarile in legatura cu beneficiile si riscurile care pot aparea din aceasta cauza. Astfel, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, prezinta astazi principalele riscuri ale consumului de anticonceptionale.

Anticonceptionalele se administreaza doar la recomandarea medicului

„In primul rand, un lucru foarte important de precizat, este faptul ca administrarea anticonceptionalelor trebuie facuta doar la recomandarea medicului pe baza unui plan bine personalizat si nicidecum, la intamplare. Intr-adevar exista anumite efecte secundare pe care orice femeie ar trebui sa le cunoasca inainte de a incepe tratamentul”, afirma dr. Silviu Istoc.

Anticonceptionalele influenteaza cresterea in greutate

Multe dintre femei asociaza cresterea in greutate cu administrarea de anticonceptionale, insa studiile au aratat ca efectul acestora asupra greutatii este mic. De fapt, este vorba despre retinerea de fluide, care poate crea senzatia de marire a volumului, in special la nivelul sanilor, soldurilor si coapselor. Estrogenii din pilulele anticonceptionale nu afecteaza celulele adipoase, singurul efect asupra lor este ca le face mai mari, dar nu mai numeroase.

Anticonceptionalele pot provoca sensibilitate emotionala

Pilulele contraceptive pot accentua sensibilitatea emotionala, mai ales in cazul celor care sufera de aceasta. Nu este neaparat ca acest simptom sa apara in cazul tuturor consumatoarelor de anticonceptionale. Cu toate acestea, este bine sa eviti antidepresivele, deoarece in combinatie cu anticonceptionalele, acestea pot afecta foarte mult libidoul.

Anticonceptionalele afecteaza nivelul de colesterol

Atunci cand ne gandim la cresterea in greutate, inevitabil vorbim si despre nivelul de colesterol din organism, ceea ce nu este tocmai o asociere corecta si implicita. Cercetarile de specialitate au demonstrat ca exista sanse ca anticonceptionalele sa influenteze nivelul colesterolului, dar numai in anumite situatii. Pilulele contraceptive pot afecta nivelul colesterolului, insa acest proces depinde de tipul de anticonceptionale pe care il administrezi si ce concentratie de estrogen sau progestativ contine. Pilulele contraceptive cu mai mult estrogen pot avea un efect de ansamblu usor benefic asupra nivelurilor lipidelor din sange. In general, insa, schimbarile nu sunt semnificative si nu afecteaza sanatatea generala.

Pilulele contraceptive modifica tensiunea arteriala

Anticonceptionalele pot creste usor tensiunea arteriala. Daca optezi pentru o astfel de metoda, este indicat sa iti monitorizezi tensiunea arteriala si variatiile ei. Daca ai deja tensiune arteriala ridicata, cel mai bine este sa discuti cu medicul ginecolog, iar el iti va spune daca ar trebui sa schimbi metoda de contraceptie sau sa optezi pentru o alta.

Pentru o alegere inteleapta a celei mai bune metode contraceptive pentru tine, nu ezita sa consulti medicul ginecolog, pentru a afla care sunt efectele adverse ale anticonceptionalelor. El este singurul in masura sa iti recomande ce este mai bine in cazul tau.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.