Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi Comments Off on Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi 144

Sarcina este o călătorie transformatoare și miraculoasă, însoțită de numeroase schimbări fiziologice în corpul unei femei. Pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului în creștere și pentru a susține bunăstarea mamei, este esențial să faceți anumite ajustări ale stilului tău de viață în această perioadă.

În acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Sanador, detaliază schimbările majore la care viitoarele mame ar trebui să se aștepte pe parcursul sarcinii dar și cum pot gestiona aceste schimbări pentru a susține creșterea și dezvoltarea bebelușului lor.

Respirație dificilă și nas congestionat aparent fără motiv?

În timpul sarcinii, volumul sanguin al unei femei crește pentru a sprijini fătul în creștere și pentru a satisface nevoile în schimbare ale organismului. Volumul de sânge extins poate duce la vase de sânge proeminente în diferite părți ale corpului, inclusiv în căile nazale. Fluxul sanguin crescut poate provoca umflarea țesuturilor nazale, ceea ce duce la congestie și dificultăți de respirație pe nas.

Utilizează ser fiziologic sau picături cu apă de mare pentru a ajuta la respirație. De asemenea, poți să bei ceaiuri calde și să dormi cu capul ridicat pe o pernă pentru o respirație mai ușoară.

Schimbarea alimentației este un must!

Chiar dacă înainte de a rămâne însărcinată stilul tău de viață nu îți permitea să acorzi o atenție deosebită alimentației, perioada sarcinii aduce shimbări majore. Renunțatul la mesele rapide de peste zi sau la soluțiile de moment precum fast food sau alimente semipreparate poate fi dificil, dar este un pas esențial pentru o sarcină sănătoasă.

În timpul sarcinii, este important să se consume o dietă bine echilibrată, care să includă o varietate de grupe de alimente. Viitoarea mamă ar trebui să includă: fructe și legume – acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și asigură un aport divers de nutrienți. Cereale integrale, paste și orez – acestea sunt surse excelente de carbohidrați complecși, oferind energie susținută. De asemenea Proteinele slabe precum carnea de pasăre, peștele lactatele sau leguminoasele sunt elementele de bază ale creșterii și dezvoltării fetale”, explică dr. Ana Chioveanu

Linea negra sau piele închisă la culoare – ce se întâmplă?

Multe femei observă o linie întunecată numită linea nigra care apare pe abdomen în timpul sarcinii. Această linie verticală merge de la buric până la osul pubian și este cauzată de modificările hormonale care stimulează producția crescută de melanină. În plus, femeile însărcinate pot prezenta întunecarea pielii în alte zone, cum ar fi fața (cunoscută sub numele de melasma sau „mască a sarcinii”) sau în jurul mameloanelor. Aceste modificări ale pielii sunt temporare și tind să se estompeze după naștere.

Renunță la consumul de tutun, alcool și substanțe interzise

Unul dintre cei mai importanți pași către asigurarea unei sarcini sănătoase este să spui nu substanțelor nocive precum tutunul, alcoolul, substanțele interzise sau medicamentele.

Tutunul, sub orice formă, conține numeroase substanțe chimice nocive, inclusiv nicotină, monoxid de carbon și gudron. Atunci când sunt consumate în timpul sarcinii, aceste substanțe pot traversa placenta și pot afecta fătul în curs de dezvoltare.

Alcoolul trece prin placentă și intră în sângele copilului. Acest lucru poate duce la o serie de probleme fizice, comportamentale și cognitive cunoscute sub numele de tulburări ale spectrului alcoolului fetal și pot cauza dizabilități pe tot parcursul vieții, inclusiv dificultăți de învățare, întârzieri de dezvoltare, anomalii faciale și probleme de creștere. Dacă nu vorbim direct de substanțele interzise precum drogurile, mama trebuie să fie atentă la orice medicament administrat și să nu consume pastile sau alte medicamente care nu sunt prescrise de către medic , continuă dr. Ana Chioveanu.

Sarcina este o perioadă ce aduce multe provocări, deși poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața ta. Schimbările ce apar în corpul tău, precum și schimbările stilului de viață nu sunt ușoare, dar sunt benefice atât pentru mamă cât și pentru copilul care se dezvoltă.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro

Previous Article

5 Semne comune care anunta iminenta nasterii Comments Off on 5 Semne comune care anunta iminenta nasterii 121

In timp ce medicul ginecolog joaca un rol crucial in monitorizarea si ghidarea procesului de nastere, exista semne ginecologice specifice care pot oferi informatii valoroase asupra travaliului care se apropie.

In acest articol, vom explora cinci semne ginecologice care prevad adesea iminenta nasterii. Afla totul despre cele mai comune semne ale iminentei sarcinii de la dr. Ana Chioveanu, specialist in cadrul spitalului Medicover.

1. Modificari cervicale
Colul uterin joaca un rol vital in procesul de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, sufera modificari semnificative. ,,Colul uterin incepe sa se inmoaie, sa se subtieze (sterge) si sa se deschida (se dilata). Medicii ginecologi efectueaza adesea examinari cervicale pentru a monitoriza aceste modificari. Pe masura ce travaliul se apropie, colul uterin poate deveni progresiv mai subtire si se poate dilata intr-o anumita masura, ceea ce indica faptul ca organismul se pregateste pentru nastere”, explica dr. Ana Chioveanu.

2. Ruperea membranelor
Un alt semn ginecologic ca travaliul poate fi iminent este ruptura membranelor, denumita in mod obisnuit „ruperea apei”. Acest lucru se intampla atunci cand sacul amniotic din jurul bebelusului se rupe, determinand scurgerea sau curgerea lichidului amniotic prin vagin. Ruptura membranelor se poate produce spontan sau poate fi efectuata de un cadru medical daca travaliul trebuie indus sau intensificat. Odata ce membranele se rup, este in general un indiciu clar ca travaliul va incepe intr-o perioada relativ scurta.

3. Scurgeri de sange
Prezenta scurgerilor de sange este un semn ca travaliul este probabil sa apara in curand. Sgurgerile normale de sange se refera la eliberarea unei cantitati mici de mucus cu firicele de sange din colul uterin, pe masura ce acesta incepe sa se stearga si sa se dilate. Aceasta scurgere roz sau maronie este rezultatul ruperii vaselor de sange mici din colul uterin in timp ce se pregateste pentru travaliu. Aparitia unui acestui mucus cu pete de sange este adesea un semn incurajator ca travaliul este iminent sau a inceput deja.

4. Contractii puternice si regulate
Contractiile sunt o parte fundamentala a procesului de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, acestea devin de obicei mai puternice, mai regulate si mai frecvente. ,,Din punct de vedere ginecologic, debutul travaliului adevarat este caracterizat de contractii care urmeaza un model consistent, crescand in intensitate si survin la intervale regulate. Aceste contractii ajuta la stergerea si dilatarea colului uterin, ducand in cele din urma la nasterea copilului. Monitorizarea frecventei, duratei si intensitatii contractiilor este cruciala in determinarea iminentei nasterii”, continua dr. Ana Chioveanu.

5. Miscarea fetala descendenta
Pe masura ce travaliul se apropie, pozitia copilului in pantecele mamei se schimba adesea. Senzatia ca capul sau corpul bebelusului coboara in pelvis poate fi un indiciu ca travaliul este iminent. De asemenea, bebelusul nu mai are suficient loc pentru miscari frecvente. Aceasta modificare a miscarii fetale este uneori insotita de o presiune crescuta asupra pelvisului si de o senzatie de usurinta in a respira pentru mama. Cu toate acestea, este esential sa retii ca fiecare sarcina este unica si nu toate femeile pot experimenta acest semn ginecologic specific.

Daca esti insarcinata sau planifici un copil in viitorul apropiat, te astept la o consultatie in clinica in care activez: Spitalul Medicover.

5 cele mai temute complicatii ce pot aparea in sarcina Comments Off on 5 cele mai temute complicatii ce pot aparea in sarcina 185

Sarcina este o calatorie frumoasa si transformatoare pentru multe femei, dar poate aduce si diverse complicatii care necesita o atentie atenta si interventie medicala. Desi majoritatea sarcinilor progreseaza fara probleme, este important sa fii informata de potentialele complicatii care pot aparea.

In acest articol, vom discuta despre cinci dintre cele mai temute complicatii ale sarcinii despre care ar trebui sa stie fiecare viitoare mama. Afla totul despre acestea direct de la dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul spitalului Medicover.

  1. Diabet gestational

Diabetul gestational este o afectiune caracterizata prin niveluri ridicate de zahar din sange care se dezvolta in timpul sarcinii. Apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta insulina pentru a satisface cerintele crescute ale sarcinii. Diabetul gestational poate prezenta riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil.

„Lasat necontrolat, diabetul gestational poate duce la complicatii precum preeclampsie, nastere prematura si copilul sa dezvolte scaderea zaharului din sange sau obezitate mai tarziu in viata. Gestionarea adecvata, inclusiv modificarile dietetice, exercitiile fizice si, uneori, medicamentele, pot ajuta la controlul diabetului gestational.”, explica dr. Ana Chioveanu.

  1. Travaliul prematur

Travaliul prematur se refera la debutul travaliului inainte de a 37-a saptamana de sarcina. Nasterea prematura poate creste riscul aparitiei diferitelor probleme de sanatate pentru copil, inclusiv sindromul de detresa respiratorie, intarzieri in dezvoltare si dizabilitati pe termen lung. Medicii pot incerca sa intarzie travaliul prematur cu medicamente care ajuta la maturizarea plamanilor copilului sau prin repaus la pat si monitorizare atenta. Cu toate acestea, in ciuda acestor eforturi, travaliul prematur nu poate fi intotdeauna prevenit.

  1. Placenta Previa

Placenta previa este o afectiune in care placenta acopera partial sau complet colul uterin, blocand iesirea copilului prin canalul de nastere. Aceasta afectiune poate provoca sangerari severe in timpul sarcinii, care poate pune viata in pericol atat pentru mama, cat si pentru copil. Placenta previa necesita adesea o monitorizare stricta de catre medical ginecolog si, in cele mai multe cazuri, necesita nasterea prin cezariana pentru a proteja bunastarea atat a mamei, cat si a copilului.

  1. Preeclampsie:

Preeclampsia este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si afectarea unor organe precum ficatul si rinichii. Apare de obicei dupa a 20-a saptamana de sarcina si poate avea implicatii grave atat pentru mama, cat si pentru copil. Preeclampsia poate restrictiona fluxul de sange catre placenta, ceea ce duce la o cantitate insuficienta de oxigen si substante nutritive care ajung la copil. In cazurile severe, poate evolua spre eclampsie, provocand convulsii. Monitorizarea atenta a tensiunii arteriale si a nasterii timpurii poate fi necesara pentru a gestiona preeclampsia.

,,Simptomele preeclampsiei pot include dureri de cap severe, modificari ale vederii si dureri sub coaste. Cu toate acestea, multe femei nu simt simptome imediat. Prima alerta este de obicei atunci cand o femeie vine pentru o vizita prenatala de rutina si are tensiune arteriala crescuta. In aceste cazuri, se testeaza lucruri precum functia renala si hepatica pentru a determina daca este vorba de preeclampsie sau doar de hipertensiune arteriala.”, afirma dr. Ana Chioveanu.

  1. Desprinderea placentara

Abruptia placentara este o afectiune in care placenta se separa de uter inainte de nastere. Aceasta complicatie poate duce la sangerari abundente si poate priva copilul de oxigen si nutrienti. Abruptia placentara poate fi asociata cu factori precum hipertensiunea arteriala, traume, fumatul sau consumul de droguri. In functie de severitate, medicii pot recomanda o monitorizare atenta, repaus la pat sau o cezariana de urgenta pentru a asigura siguranta copilului.

Desi complicatiile sarcinii pot fi ingrijoratoare, este important sa ne amintim ca profesionistii din domeniul sanatatii sunt bine echipati pentru a face fata acestor situatii si pentru a oferi ingrijirile necesare. Controalele prenatale regulate, un stil de viata sanatos si comunicarea deschisa cu medical ginecolog pot ajuta la identificarea si gestionarea prompta a complicatiilor.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology si membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in clinica: Spitalul Medicover.