Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează Comments Off on Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează 256

 

Sarcina reprezintă o perioadă foarte delicată pentru fiecare viitoare mămică. Este foarte important ca aceasta să fie atentă la fiecare schimbare care apare de-a lungul lunilor de sarcină pentru a putea identifica o eventuală problemă apărută. Hemoroizii pot fi una dintre aceste afecțiuni.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți spune care sunt cauzele apariției hemoroizilor și cum ar trebui să tratezi această problemă, mai ales în timpul sarcinii.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate, în regiunea rectală. Ei diferă de obicei în marime, de la dimensiunea unui bob de mazăre la cea a unui strugure bine dezvoltat și se pot dezvolta în interiorul rectului sau pot pătrunde în anus. Hemoroizii pot cauza mâncărimi și discomfort, dar și dureri. Există și cazuri în care sunt semnalate sângerări rectale.

De ce sunt hemoroizii mai întâlniți în timpul sarcinii?

Presiunea exercitată de uter

„Sarcina te face mult mai predispusă la hemoroizi din mai multe motive. Uterul tău în creștere exercită presiune asupra venelor din regiunea pelviana și asupra venei cave inferioare, o venă importantă de pe partea dreaptă a corpului care primește sânge de la membrele inferioare. Acest lucru poate încetini întoarcerea sângelui din jumatatea inferioară a corpului, ceea ce duce la creșterea presiunii la venele de sub uter și cauzează dilatarea și umflarea acestora” afimă dr. Silviu Iștoc.

Constipația

O altă problemă des întâlnită în timpul sarcinii, constipația, poate cauza sau duce la agravarea hemoroizilor pentru că există tendința de a te încorda atunci când mergi la baie, iar încordarea duce la apariția hemoroizilor.

Creșterea nivelului de progesteron

În plus, creșterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii, relaxează pereții venelor tale, dându-le voie să se umfle mult mai ușor. Progesteronul contribuie și la apariția constipației, prin încetinirea tractului tău intestinal.

Cum poți evita apariția hemoroizilor

Evită constipația. Ce poți face în acest sens? Consumă mese bogate în fibre, precum: cerealele integrale, fasolea, fructele și legumele, bea multă apă și fă sport, atât cât te sfătuiește medicul tău.

Nu aștepta atunci când trebuie să mergi la baie. De asemenea, nu sta prea mult la baie, pentru că vei pune presiune pe zona rectală.

Nu sta prea mult pe scaun. Dacă ai un job care presupune să stai la birou, ridică-te în fiecare ora și fă câteva exerciții de întindere, timp de 10 minute. Atunci când ești acasă, stai sau dormi întotdeauna pe partea stângă a corpului, pentru a lua presiunea de pe venele rectale și pentru a crește volumul de sânge care se întoarce de la jumătatea inferioara a corpului.

„Dacă experimentezi durere sau sângerari, nu ezita să ceri sfatul medicului imediat. în unele cazuri va fi nevoie chiar să apelezi la o operație de micșorare a hemoroizilor, dar este doar o operație minoră”, completează dr. Silviu Iștoc.

Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

 

Previous ArticleNext Article

Un nou studiu despre celule stem vine cu promisiunea tratării sclerozei multiple progresive Comments Off on Un nou studiu despre celule stem vine cu promisiunea tratării sclerozei multiple progresive 260

O echipă internațională de specialiști/cercetători a demonstrat că injectarea unui tip de celulă stem în creierul pacienților care trăiesc cu scleroză multiplă progresivă este sigură, bine tolerată și are un efect de lungă durată care pare să protejeze creierul de alte leziuni.

Studiul, condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, Universitatea din Milano Bicocca și Spitalul Casa Sollievo della Sofferenza (Italia), este un pas către dezvoltarea unui tratament avansat de terapie celulară pentru scleroza multiplă progresivă.

Specialiștii MedLife Stem Cells Bank prezintă potențialul terapiei cu celule stem pentru tratarea sclerozei multimple progresive și detalii desprestudiul care pare a promite un tratament în curs de dezvoltare.

„Suntem foarte încântați de descoperirile de moment, care reprezintă un pas către dezvoltarea unei terapii celulare pentru tratarea sclerozei multiple progresive”,  spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Peste 2 milioane de pacienți cu scleroză multiplă progresivă în întreaga lume

Există peste 2 milioane de pacienți care trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume și, deși există tratamente care pot reduce severitatea și frecvența recăderilor, două treimi dintre pacienții încă trec într-o fază secundară progresivă debilitantă a bolii, în decurs de 25-30 de ani de la diagnostic, în care dizabilitatea se agravează din ce în ce mai rău.

În scleroza multiplă, propriul sistem imunitar al corpului atacă și dăunează mielina, învelișul protector din jurul fibrelor nervoase, provocând perturbarea mesajelor trimise în jurul creierului și al măduvei spinării.

Celulele cheie imune implicate în acest proces sunt macrofagele (literal „mari mâncători”), care de obicei atacă și elimină din corp intruși nedoriți. Un anumit tip de macrofag cunoscut sub numele de celulă microglială se găsește în  creier și în măduva spinării. În formele progresive de scleroză multiplă, acestea atacă sistemul nervos central (SNC), provocând inflamație cronică și leziuni ale celulelor nervoase.

Progresele recente au ridicat așteptările că terapiile cu celule stem ar putea ajuta la ameliorarea acestorprobleme. Acestea implică transplantul de celule stem, „celulele master” ale corpului, care pot fi programate să se dezvolte în aproape orice tip de celulă din organism.

Lucrări anterioare ale echipei Cambridge au arătat, în cazul șoarecilor, că celulele pielii reprogramate în celule stem cerebrale, transplantate în sistemul nervos central, pot ajuta la reducerea inflamației și pot ajuta la repararea daunelor cauzate de scleroza multiplă.

Rezultatele uimitoare ale studiului

În prezent, într-o cercetare publicată în Cell Stem Cell, oamenii de știință au finalizat un prim studiu clinic în stadiu incipient, care a implicat injectarea de celule stem neuronale direct în creierul a 15 pacienți cu scleroză multiplă secundară, recrutați din două spitale din Italia. Studiul a fost realizat de echipe de la Universitatea din Cambridge, Milan Bicocca și Spitalele Casa Sollievo della Sofferenza și S. Maria Terni (IT) și Ente Ospedaliero Cantonale (Lugano, Elveția) și Universitatea din Colorado (SUA).

Celulele stem au fost derivate din celule prelevate din țesutul cerebral de la un singur donator fetal avortat. Echipa italiană a arătat anterior că ar fi posibil să se producă o cantitate practic nelimitată de aceste celule stem de la un singur donator – și în viitor ar putea fi posibil să se obțină aceste celule direct de la pacient – ajutând la depășirea problemelor practice asociate cu utilizarea țesutului fetal alogen.

Echipa a urmărit pacienții pe parcursul a 12 luni, timp în care nu au observat decese legate de tratament sau evenimente adverse grave. Deși au fost observate unele efecte secundare, toate au fost fie temporare, fie reversibile.

Toți pacienții au prezentat niveluri ridicate de dizabilitate la începutul studiului – cei mai mulți au avut nevoie de un scaun cu rotile, de exemplu – dar în timpul perioadei de urmărire de 12 luni, niciunul nu a prezentat o creștere a dizabilității sau o agravare a simptomelor. Niciunul dintre pacienți nu a raportat simptome care să sugereze o recădere și nici funcția lor cognitivă nu s-a înrăutățit semnificativ în timpul studiului. În general, spun cercetătorii, acest lucru indică o stabilitate substanțială a bolii, fără semne de progresie, deși nivelurile ridicate de dizabilitate la începutul studiului fac acest lucru dificil de confirmat.

Cercetătorii au evaluat un subgrup de pacienți pentru modificări ale volumului țesutului cerebral asociate cu progresia bolii. Ei au descoperit că, cu cât doza de celule stem injectate este mai mare, cu atât mai mică este reducerea acestui volum cerebral în timp. Ei speculează că acest lucru se poate datora faptului că transplantul de celule stem a diminuat inflamația.

Echipa a căutat, de asemenea, semne că celulele stem aveau un efect neuroprotector – adică protejează celulele nervoase de deteriorarea ulterioară. Lucrările lor anterioare au arătat cum modificarea metabolismului – modul în care organismul produce energie – poate, la rândul său, reprograma microglia de la „rău” la „bun”. În acest nou studiu, ei au analizat modul în care metabolismul creierului se schimbă după tratament. Ei au măsurat schimbările în lichidul din jurul creierului și în sânge de-a lungul timpului și au găsit anumite semne care sunt legate de modul în care creierul procesează acizii grași. Aceste semne au fost legate de cât de bine funcționează tratamentul și de cum se dezvoltă boala. Cu cât doza de celule stem este mai mare, cu atât este mai mare nivelul de acizi grași, care au persistat și pe parcursul perioadei de 12 luni.

„Este o mare necesitate să dezvoltăm noi tratamente pentru scleroza multiplă secundar progresivă și suntem foarte încântați de noile descoperiri, care reprezintă un pas către dezvoltarea unei terapii celulare pentru tratarea sclerozei multiple” continuă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Co-liderul profesorului Angelo Vescovi de la Universitatea din Milano-Bicocca a declarat: „A fost nevoie de aproape trei decenii pentru a traduce descoperirea celulelor stem cerebrale în acest tratament terapeutic experimental. Acest studiu va porni un entuziasm tot mai mare în acest domeniu și va deschide calea către studii de eficacitate mai ample, care vor veni în curând.”

Aceste rezultate arată că celulele stem speciale injectate în creier au fost sigure și bine tolerate de persoanele cu scleroză multiplă secundar progresivă. Ei sugerează, de asemenea, că această abordare de tratament ar putea chiar stabiliza progresia dizabilității. Știm de ceva timp că această metodă are potențialul de a ajuta la protejarea creierului de progresia în scleroza multiplă.

Acesta a fost unul studiu foarte mic, în stadiu incipient și este nevoie de studii clinice suplimentare pentru a afla dacă acest tratament are un efect benefic asupra afecțiunii. Dar acesta este un pas încurajator către un nou mod de a trata unii oameni cu scleroză multiplă.

Află toate detaliile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului! Înscrie-te la 𝐖𝐞𝐛𝐢𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟕 ș𝐢 𝟏𝟖 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎 și primești garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮i! Completează formularul din link: https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

 

Sursa – https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(23)00393-4

Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi Comments Off on Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi 359

Sarcina este o călătorie transformatoare și miraculoasă, însoțită de numeroase schimbări fiziologice în corpul unei femei. Pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului în creștere și pentru a susține bunăstarea mamei, este esențial să faceți anumite ajustări ale stilului tău de viață în această perioadă.

În acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Sanador, detaliază schimbările majore la care viitoarele mame ar trebui să se aștepte pe parcursul sarcinii dar și cum pot gestiona aceste schimbări pentru a susține creșterea și dezvoltarea bebelușului lor.

Respirație dificilă și nas congestionat aparent fără motiv?

În timpul sarcinii, volumul sanguin al unei femei crește pentru a sprijini fătul în creștere și pentru a satisface nevoile în schimbare ale organismului. Volumul de sânge extins poate duce la vase de sânge proeminente în diferite părți ale corpului, inclusiv în căile nazale. Fluxul sanguin crescut poate provoca umflarea țesuturilor nazale, ceea ce duce la congestie și dificultăți de respirație pe nas.

Utilizează ser fiziologic sau picături cu apă de mare pentru a ajuta la respirație. De asemenea, poți să bei ceaiuri calde și să dormi cu capul ridicat pe o pernă pentru o respirație mai ușoară.

Schimbarea alimentației este un must!

Chiar dacă înainte de a rămâne însărcinată stilul tău de viață nu îți permitea să acorzi o atenție deosebită alimentației, perioada sarcinii aduce shimbări majore. Renunțatul la mesele rapide de peste zi sau la soluțiile de moment precum fast food sau alimente semipreparate poate fi dificil, dar este un pas esențial pentru o sarcină sănătoasă.

În timpul sarcinii, este important să se consume o dietă bine echilibrată, care să includă o varietate de grupe de alimente. Viitoarea mamă ar trebui să includă: fructe și legume – acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și asigură un aport divers de nutrienți. Cereale integrale, paste și orez – acestea sunt surse excelente de carbohidrați complecși, oferind energie susținută. De asemenea Proteinele slabe precum carnea de pasăre, peștele lactatele sau leguminoasele sunt elementele de bază ale creșterii și dezvoltării fetale”, explică dr. Ana Chioveanu

Linea negra sau piele închisă la culoare – ce se întâmplă?

Multe femei observă o linie întunecată numită linea nigra care apare pe abdomen în timpul sarcinii. Această linie verticală merge de la buric până la osul pubian și este cauzată de modificările hormonale care stimulează producția crescută de melanină. În plus, femeile însărcinate pot prezenta întunecarea pielii în alte zone, cum ar fi fața (cunoscută sub numele de melasma sau „mască a sarcinii”) sau în jurul mameloanelor. Aceste modificări ale pielii sunt temporare și tind să se estompeze după naștere.

Renunță la consumul de tutun, alcool și substanțe interzise

Unul dintre cei mai importanți pași către asigurarea unei sarcini sănătoase este să spui nu substanțelor nocive precum tutunul, alcoolul, substanțele interzise sau medicamentele.

Tutunul, sub orice formă, conține numeroase substanțe chimice nocive, inclusiv nicotină, monoxid de carbon și gudron. Atunci când sunt consumate în timpul sarcinii, aceste substanțe pot traversa placenta și pot afecta fătul în curs de dezvoltare.

Alcoolul trece prin placentă și intră în sângele copilului. Acest lucru poate duce la o serie de probleme fizice, comportamentale și cognitive cunoscute sub numele de tulburări ale spectrului alcoolului fetal și pot cauza dizabilități pe tot parcursul vieții, inclusiv dificultăți de învățare, întârzieri de dezvoltare, anomalii faciale și probleme de creștere. Dacă nu vorbim direct de substanțele interzise precum drogurile, mama trebuie să fie atentă la orice medicament administrat și să nu consume pastile sau alte medicamente care nu sunt prescrise de către medic , continuă dr. Ana Chioveanu.

Sarcina este o perioadă ce aduce multe provocări, deși poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața ta. Schimbările ce apar în corpul tău, precum și schimbările stilului de viață nu sunt ușoare, dar sunt benefice atât pentru mamă cât și pentru copilul care se dezvoltă.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro