Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează Comments Off on Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează 139

 

Sarcina reprezintă o perioadă foarte delicată pentru fiecare viitoare mămică. Este foarte important ca aceasta să fie atentă la fiecare schimbare care apare de-a lungul lunilor de sarcină pentru a putea identifica o eventuală problemă apărută. Hemoroizii pot fi una dintre aceste afecțiuni.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți spune care sunt cauzele apariției hemoroizilor și cum ar trebui să tratezi această problemă, mai ales în timpul sarcinii.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate, în regiunea rectală. Ei diferă de obicei în marime, de la dimensiunea unui bob de mazăre la cea a unui strugure bine dezvoltat și se pot dezvolta în interiorul rectului sau pot pătrunde în anus. Hemoroizii pot cauza mâncărimi și discomfort, dar și dureri. Există și cazuri în care sunt semnalate sângerări rectale.

De ce sunt hemoroizii mai întâlniți în timpul sarcinii?

Presiunea exercitată de uter

„Sarcina te face mult mai predispusă la hemoroizi din mai multe motive. Uterul tău în creștere exercită presiune asupra venelor din regiunea pelviana și asupra venei cave inferioare, o venă importantă de pe partea dreaptă a corpului care primește sânge de la membrele inferioare. Acest lucru poate încetini întoarcerea sângelui din jumatatea inferioară a corpului, ceea ce duce la creșterea presiunii la venele de sub uter și cauzează dilatarea și umflarea acestora” afimă dr. Silviu Iștoc.

Constipația

O altă problemă des întâlnită în timpul sarcinii, constipația, poate cauza sau duce la agravarea hemoroizilor pentru că există tendința de a te încorda atunci când mergi la baie, iar încordarea duce la apariția hemoroizilor.

Creșterea nivelului de progesteron

În plus, creșterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii, relaxează pereții venelor tale, dându-le voie să se umfle mult mai ușor. Progesteronul contribuie și la apariția constipației, prin încetinirea tractului tău intestinal.

Cum poți evita apariția hemoroizilor

Evită constipația. Ce poți face în acest sens? Consumă mese bogate în fibre, precum: cerealele integrale, fasolea, fructele și legumele, bea multă apă și fă sport, atât cât te sfătuiește medicul tău.

Nu aștepta atunci când trebuie să mergi la baie. De asemenea, nu sta prea mult la baie, pentru că vei pune presiune pe zona rectală.

Nu sta prea mult pe scaun. Dacă ai un job care presupune să stai la birou, ridică-te în fiecare ora și fă câteva exerciții de întindere, timp de 10 minute. Atunci când ești acasă, stai sau dormi întotdeauna pe partea stângă a corpului, pentru a lua presiunea de pe venele rectale și pentru a crește volumul de sânge care se întoarce de la jumătatea inferioara a corpului.

„Dacă experimentezi durere sau sângerari, nu ezita să ceri sfatul medicului imediat. în unele cazuri va fi nevoie chiar să apelezi la o operație de micșorare a hemoroizilor, dar este doar o operație minoră”, completează dr. Silviu Iștoc.

Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

 

Previous ArticleNext Article

Ultimele studii privind boala Parkinson si celulele stem Comments Off on Ultimele studii privind boala Parkinson si celulele stem 245

Bolile neurodegenerative dauneaza si distrug neuronii, alterand atat sanatatea mentala, cat si cea fizica. Boala Parkinson, care afecteaza peste 10 milioane de oameni din intreaga lume, nu face exceptie. Cele mai evidente simptome ale bolii Parkinson apar dupa ce boala lezeaza o anumita clasa de neuroni localizati in mijlocul creierului. Efectul este de a priva creierul de dopamina — un neurotransmitator cheie produs de neuronii afectati.

Boala Parkinson ar putea sa afecteze peste 14 milioane la nivel global pana in 2040

Din cauza imbatranirii populatiei, omenirea se confrunta cu o criza crescanda a cazurilor de Parkinson, numarul fiind estimat sa creasca la peste 14 milioane la nivel global pana in 2040 (sursa). Terapiile actuale, care includ utilizarea medicamentului L-DOPA, sunt capabile sa abordeze doar unele dintre simptomele motorii ale bolii si pot produce reactii adverse grave, adesea intolerabile, dupa 5-10 ani de utilizare.

Nu exista niciun tratament care sa poata inversa evolutia bolii Parkinson sau sa opreasca progresul ei nemilos. De aceea, sunt mai mult decat necesare inovatii pentru a aborda aceasta urgenta in medicina.

Ultimele studii privind celulele stem si boala Parkinson

Intr-o noua cercetare, Jeffrey Kordower si colegii sai, de la ASU-Banner Neurodegenerative Disease Research Center, Arizona, descriu un proces de conversie a celulelor non-neuronale in neuroni functionali capabili sa se stabileasca in creier, sa isi trimita ramurile fibroase prin tesutul neural, sa formeze sinapse, sa distribuie dopamina si sa restabileasca capacitatile subminate de Parkinson.

Boala Parkinson provoaca leziuni unui anumit tip de neuron din creier care produce un mesager chimic numit dopamina. Lipsa dopaminei provoaca simptome fizice precum rigiditate si tremor, precum si simptome mentale precum depresie, anxietate, probleme de memorie, halucinatii si dementa. Nu exista niciun tratament care sa inverseze sau sa opreasca progresul bolii Parkinson, care afecteaza peste 10 milioane de oameni din intreaga lume.

In revista npj Regenerative Medicine, cercetatorii au descris recent transformarea celulelor sanguine adulte in neuroni functionali care se pot stabili in creier si pot elibera dopamina.

Cercetatorii au descoperit ca un grup de asa-numitele celule stem pluripotente (iPSC) a avut rezultate bune atunci cand au fost implantate in creierul sobolanilor, inversand simptomele asemanatoare Parkinsonului.

Cercetatorii au folosit iPSC cultivate pentru diferite perioade de timp si au descoperit ca cei cultivati timp de 17 zile inainte de diferentierea in neuroni producatori de dopamina au supravietuit in numar mai mare si au fost mai buni in a-si trimite ramurile pe distante lungi decat cei cultivati timp de 24 sau 37 de zile.

De asemenea, studiul a constatat ca doza de iPSC este importanta. Un numar mic a dus la o recuperare neglijabila, dar un numar mare a produs mai multa ramificare neuronala si inversarea completa a simptomelor de tip Parkinson la sobolani.

Studiul clinic uman planificat va include pacienti cu Parkinson cu o mutatie genetica numita mutatie Parkin. Acesti pacienti au simptomele fizice tipice ale bolii Parkinson, dar nu dezvolta declin mental sau dementa.

Daca tratamentul este eficient, vor urma studii mai ample. Autorii studiului au spus ca aceasta terapie cu celule stem ar putea fi combinata cu terapiile existente pentru a trata boala Parkinson si poate duce la tratamente pentru alte boli neurodegenerative.

Celulele stem din cordonul ombilical

Celulele stem mezenchimale (CSM) sunt celule multipotente, avand abilitatea de a se reinnoi prin formarea de diverse tipuri de tesut. Sunt localizate in: maduva osoasa, tesutul adipos, muschii scheletici, dinti, lichidul articular (celule stem adulte), sau in lichidul amniotic si in cantitati mari in tesutul ombilical, mai precis in gelatina Wharton (celule stem noi).

„Celulele prelevate din cordonul ombilical fiind atat de tinere, nu au apucat sa dezvolte anumite trasaturi care sa fie ulterior recunoscute si atacate de catre sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule sa fie respinse de catre pacient este nula cand vorbim despre transplatul autolog, adica transplantarea propriilor celule”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania (conform cifrei de afaceri). Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

​Fara nici un cost suplimentar din partea parintilor, Stem Cells Bank ofera compartimentare dubla, adica veti putea folosi aceeasi mostra stocata de celule stem pentru a realiza 2 transplanturi, daca va fi nevoie, pe viitor. Pana in prezent peste 10.000 de familii au beneficiat de protectia MedLife Stem Cells Bank.

In perioada 1-30 iunie te invitam la Targul de Ziua Copilului pentru a beneficia de 400 euro reducere la pachetele de recoltare si celule stem. Inscrie-te acum, accesand http://stemcellsbank.ro/targ-ziua-copilului

In plus, completand formularul esti inscrisa automat la concursul lunii, unde poti castiga un pachet complet de recoltare si stocare celule stem. De asemenea, vei primi si un eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului direct in casuta de email.

 

 

 

 

Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placenta Comments Off on Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placenta 263

 

Sangele din cordonul ombilical poate fi recoltat imediat dupa nastere. Nu numai ca acesta contine toate componentele sangelui integral (globule rosii si albe, trombocite si plasma), dar contine celule stem, numite si celule stem hematopoietice, care pot produce toate tipurile de sange si celule imunitare pentru intregul organism al unei persoane.

Celulele stem din sange pot fi folosite pentru a trata si chiar vindeca unele boli ale sangelui si ale sistemului imunitar si chiar si unele dintre cele mai grave afectiuni.

Astazi, specialistii Stem Cells Bank iti prezinta o lista cu cele mai grave afectiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul celulelor stem recoltate la nastere.

Atactul cerebral

Cercetatorii de la Stanford au raportat ca sunt „uimiti” de rezultatele unui tratament experimental pentru tratarea pacientilor cu AVC. Rezultatele studiului au aratat ca injectarea celulelor stem direct in creierul pacientilor cu AVC a dus la restabilirea functiei motorii la unii dintre acestia. Desi a fost conceputa initial pentru a analiza siguranta unei astfel de proceduri, nu neaparat eficienta sa, aceasta creeaza un impact semnificativ in comunitatea neurostiintifica, deoarece rezultatele par sa contrazica credinta de baza despre leziunile cerebrale – ca sunt permanente si ireversibile.

Gary Steinberg, autorul principal al studiului si presedintele de neurochirurgie la Stanford, a declarat intr-un interviu ca „recuperarea pacientilor nu a fost doar o recuperare minima, ci cu toul semnificativa. De exemplu, un pacient in varsta de 71 de ani care era in scaun cu rotile a reusit sa mearga din nou.

Ciroza hepatica

Ciroza hepatica se caracterizeaza prin tesut cicatricial nefunctional, care determina disfunctia ulterioara a ficatului. Ciroza hepatica poate fi cauzata de multi factori diferiti, dar de cele mai multe ori se datoreaza consumului de alcool, hepatitei virale B sau C si tulburarilor metabolice.

Desi anumite parti ale ficatului se pot regenera in mod natural, singurul tratament dovedit pentru boala hepatica in stadiu terminal este un transplant de ficat complet. Din pacate, insa, un transplant de ficat este extrem de costisitor, donatorii sunt greu de gasit si exista riscul respingerii organului de catre organismul pacientului.

Terapia cu celule stem mezenchimale poate fi utilizata ca o optiune de tratament alternativa. Celulele stem mezenchimale (MSC) pot restabili leziunile hepatice dupa diferentiere (schimbarea in noi tipuri de celule hepatice utile) si pot avea un raspuns imunomodulator, antiinflamator, antifibrotic si antioxidant, ce conduc la imbunatatirea functiei organelor (sursa).

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala cronica autoimuna caracterizata prin inflamatie in intregul corp, in principal la nivelul articulatiilor. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit tesuturile propriului corp. Inflamatia corelata cu artrita reumatoida (RA) poate afecta si alte zone ale corpului.

„Terapia cu celule stem este un tratament non-invaziv care are ca scop inlocuirea celulelor deteriorate din organism. Terapia cu celule stem mezenchimale poate fi implementata sistemic sau injectata local pentru a viza anumite locuri, in functie de nevoile pacientului”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Celulele stem au o proprietate unica, intrinseca, care le atrage catre inflamatia din organism. Studiile au aratat ca celulele stem pot regenera tesuturile deteriorate sau bolnave, pot reduce inflamatia si pot stabiliza sistemul imunitar prin promovarea sanatatii si a calitatii vietii. Celulele stem mezenchimale fac acest lucru influentand repararea tesuturilor prin efecte paracrine (semnalizare celulara pentru a schimba comportamentul celulelor existente) sau contact direct celula-celula. Acestea pot migra si insamanta in mod specific in locurile de tesut deteriorat, unde se pot diferentia in celule functionale pentru a inlocui celulele deteriorate sau bolnave (sursa).

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.