Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează Comments Off on Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează 185

 

Sarcina reprezintă o perioadă foarte delicată pentru fiecare viitoare mămică. Este foarte important ca aceasta să fie atentă la fiecare schimbare care apare de-a lungul lunilor de sarcină pentru a putea identifica o eventuală problemă apărută. Hemoroizii pot fi una dintre aceste afecțiuni.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți spune care sunt cauzele apariției hemoroizilor și cum ar trebui să tratezi această problemă, mai ales în timpul sarcinii.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate, în regiunea rectală. Ei diferă de obicei în marime, de la dimensiunea unui bob de mazăre la cea a unui strugure bine dezvoltat și se pot dezvolta în interiorul rectului sau pot pătrunde în anus. Hemoroizii pot cauza mâncărimi și discomfort, dar și dureri. Există și cazuri în care sunt semnalate sângerări rectale.

De ce sunt hemoroizii mai întâlniți în timpul sarcinii?

Presiunea exercitată de uter

„Sarcina te face mult mai predispusă la hemoroizi din mai multe motive. Uterul tău în creștere exercită presiune asupra venelor din regiunea pelviana și asupra venei cave inferioare, o venă importantă de pe partea dreaptă a corpului care primește sânge de la membrele inferioare. Acest lucru poate încetini întoarcerea sângelui din jumatatea inferioară a corpului, ceea ce duce la creșterea presiunii la venele de sub uter și cauzează dilatarea și umflarea acestora” afimă dr. Silviu Iștoc.

Constipația

O altă problemă des întâlnită în timpul sarcinii, constipația, poate cauza sau duce la agravarea hemoroizilor pentru că există tendința de a te încorda atunci când mergi la baie, iar încordarea duce la apariția hemoroizilor.

Creșterea nivelului de progesteron

În plus, creșterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii, relaxează pereții venelor tale, dându-le voie să se umfle mult mai ușor. Progesteronul contribuie și la apariția constipației, prin încetinirea tractului tău intestinal.

Cum poți evita apariția hemoroizilor

Evită constipația. Ce poți face în acest sens? Consumă mese bogate în fibre, precum: cerealele integrale, fasolea, fructele și legumele, bea multă apă și fă sport, atât cât te sfătuiește medicul tău.

Nu aștepta atunci când trebuie să mergi la baie. De asemenea, nu sta prea mult la baie, pentru că vei pune presiune pe zona rectală.

Nu sta prea mult pe scaun. Dacă ai un job care presupune să stai la birou, ridică-te în fiecare ora și fă câteva exerciții de întindere, timp de 10 minute. Atunci când ești acasă, stai sau dormi întotdeauna pe partea stângă a corpului, pentru a lua presiunea de pe venele rectale și pentru a crește volumul de sânge care se întoarce de la jumătatea inferioara a corpului.

„Dacă experimentezi durere sau sângerari, nu ezita să ceri sfatul medicului imediat. în unele cazuri va fi nevoie chiar să apelezi la o operație de micșorare a hemoroizilor, dar este doar o operație minoră”, completează dr. Silviu Iștoc.

Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

 

Previous ArticleNext Article

Ai o sarcină gemelară? Care sunt semnele și ce complicații pot apărea Comments Off on Ai o sarcină gemelară? Care sunt semnele și ce complicații pot apărea 106

Crezi că ai o sarcină gemelară? Aducerea unei noi vieți pe lume este o experiență miraculoasă, iar când este vorba de o sarcină gemelară, bucuria se înmulțește! Cu toate acestea, o sarcină multiplă vine cu propriul set de provocări unice. Ești curioasă care sunt semnele?

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului Sanador, îți va spune care sunt semnele unei sarcini gemelare și îți va explica depre câteva posibile complicații care pot apărea în timpul acestei călătorii remarcabile.

Ai unul dintre aceste semne?

1. Niveluri crescute de hCG: Unul dintre cele mai timpurii semne ale unei sarcini gemelare este nivelul mai mare decât cel normal al hormonului gonadotropinei corionice umane (hCG). Acest hormon este de obicei detectat printr-un test de sânge sau un test de sarcină la domiciliu”, explică dr. Ana Chioveanu.

2. Creștere rapidă în greutate: Femeile care poartă gemeni experimentează adesea o creștere mai rapidă în greutate în comparație cu cele care poartă un singur copil. Acest lucru se întâmplă din cauza cerințelor nutriționale crescute și a creșterii a doi bebeluși simultan.

3. Grețuri matinale frecvente: viitoarele mame de gemeni pot prezenta simptome mai severe de grețuri matinale, inclusiv greață și vărsături, din cauza nivelurilor hormonale mai ridicate.

4. Un volum crescut al uterului: în timpul controalelor prenatale, ginecologul tău poate observa că uterul este mai mare decât valorile normale pentru vârsta gestațională. Acest lucru se datorează faptului că uterul trebuie să găzduiască doi bebeluși în creștere.

5. Mișcarea fetală intensă: senzația de mișcare este frecventă în cazul sarcinilor gemelare. Mamele pot observa lovituri, rostogoliri și mișcări de la doi micuți activi.

Ce complicații pot apărea dacă ai gemeni

1. Travaliul prematur și nașterea: Sarcinile gemelare au un risc mai mare de travaliu prematur și naștere prematură în comparație cu sarcinile unice. Acest lucru se datorează faptului că uterul trebuie să susțină creșterea a doi bebeluși până la termen.

2. Sindromul de transfuzie între gemeni (TTTS): TTTS este o afecțiune care apare în sarcinile gemelare identice în care sângele curge neuniform între bebeluși prin vasele de sânge comune din placentă. Acest lucru poate duce la complicații pentru ambii bebeluși și poate necesita intervenție medicală specializată.

3. Diabet gestational: Riscul de a dezvolta diabet gestațional este mai mare în cazul sarcinilor gemelare. Această afecțiune afectează nivelul zahărului din sânge și necesită o monitorizare și un management atent pentru a asigura sănătatea atât a mamei, cât și a bebelușilor.

4. Hipertensiune arterială și preeclampsie: Sarcinile gemelare pot crește probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială și preeclampsie, o afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și afectarea organelor, de obicei ficatul și rinichii”, continuă dr. Ana Chioveanu.

5. Risc crescut de naștere prin cezariană: Datorită provocărilor unice ale unei sarcini gemelare, probabilitatea unei nașteri prin cezariană poate fi mai mare pentru a asigura siguranța bebelușilor și a mamei în timpul nașterii.

Recunoașterea semnelor unei sarcini gemelare, cum ar fi nivelurile crescute de hCG, creșterea rapidă în greutate și mișcarea fetală intensă, poate ajuta viitoarele mame să se pregătească pentru provocările unice care urmează. Este esențial să mergi la toate controalele prenatale pentru a identifica și gestiona potențialele complicații. Cu îngrijire și monitorizare adecvată, vei putea traversa o sarcină gemelară și îți vei primii bebelușii în lume cu dragoste și fericire.

Dr. Ana Chioveanu este alături de viitoarele mămici prin competențele avute. Este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Are competențe în medicina materno-fetală, histeroscopie și colposcopie. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.

Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem Comments Off on Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem 141

În ultimele două decenii, progresele tehnologice rapide au condus la adoptarea pe scară largă a produselor de terapie celulară și genetică pentru tratamentul unei varietăți de afecțiuni. Pentru a facilita acest lucru, reglementarea terapiilor celulare s-a transformat în ritm alert în ultimii ani.

Piața globală a terapiei cu celule stem este estimată să ajungă la 928,6 milioane de dolari până în 2031. Între 2022-2031, se așteaptă ca transplanturile cu celule stem să dețină cea mai mare cotă de piață.

Potențialul celulelor stem de a se autoreînnoi și diferenția în diverse tipuri de celule le face deosebit de interesante pentru aplicații în medicina regenerativă. Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, mai ales dacă ne referim la sănătate.

Recoltarea celulelor stem la naștere a devenit o practică din ce în ce mai populară, fiind o asigurare a sănătății copilului, dovedită de-a lungul multor ani de studii și cercetări. Doar în ultimul an au fost dezvăluite noi evoluții majore în terapiile bazate pe celule stem.

Află care sunt cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem de la reprezentanții Stem Cells Bank!

Tratamente cu celule stem pentru afecțiuni incurabile sau greu de tratat

HIV

La nivel mondial, aproape 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV-1. Cu toate acestea, intervențiile terapeutice antiretrovirale pentru managementul bolii sunt disponibile doar pentru jumătate dintre acești pacienți. Rezultatele unui studiu publicat în martie 2023 demonstrează că celulele stem din sângele din cordonul ombilical au pus în remisie prima pacientă de sex feminin, de rasă mixtă, infectată cu HIV.

Acest lucru denotă că utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical, mai degrabă decât a celulelor stem de la donatori adulți compatibili, așa cum s-a făcut anterior, crește potențialul de a vindeca HIV prin transplant de celule stem la oameni din toate mediile și rasele, potrivit cercetătorilor.

Insuficiența cardiacă

În februarie 2023, cel mai mare studiu de terapie celulară de până acum pentru insuficiența cardiacă cronică din cauza fracției de ejecție scăzute (EF), a demonstrat potențialul celulelor precursoare mezenchimale (MPC) în abordarea inflamației.

Pentru prima dată, s-a descoperit că celulele stem pot trata cu succes inflamația care provoacă insuficiența cardiacă. Rezultatele studiului sunt semnificative, deoarece, în prezent, afecțiunea nu este abordată cu medicamente care tratează simptomele”, afirmă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Datele au arătat că tratamentul le-a oferit pacienților un risc redus cu 58% de atac de cord sau accident vascular cerebral, iar beneficiile au crescut la 75% în cazul pacienților cu inflamație mare.

Terapia cu celule stem a oferit aceste rezultate deoarece inflamația redusă rezultată din activarea celulelor precursoare mezenchimale poate scădea instabilitatea afecțiunii, reducând astfel riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Rezultatele studiului au fost evidențiate ca fiind o piatră de hotar importantă în domeniul terapiei cu celule stem în cazul afecțiunilor cardiace.

Scleroză multiplă

Rezultatele unui studiu italian publicat în revista Neurology în decembrie 2022 au arătat că transplanturile de celule stem hematopoietice au potențialul de a întârzia dizabilitatea în scleroza multiplă progresivă secundară activă.

Transplanturile de celule stem hematopoietice au fost asociate cu o încetinire a progresiei dizabilității și o probabilitate mai mare de îmbunătățire a dizabilității în comparație cu alte terapii”, explică concluziile studiului dr. Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Pe parcursul studiului retrospectiv de zece ani au fost evaluate 79 de persoane. După cinci ani, 19% dintre persoanele care au primit transplant de celule stem au avut mai puține dizabilități decât la începutul studiului. Acest lucru a fost comparat cu 4% dintre pacienții care au luat medicamente.

Urmează să naști? Stem Cells Bank te invită să te înscrii la tombola iubirii, ca să îți creezi cele mai frumoase amintiri împreună cu partenerul tău și burtica de gravidă! Înscrie-te la tombola Stem Cells Bank și poți câștiga:

➤ O super ședință foto maternity pentru tine și partenerul tău.

➤ Unul din cele 3 premii Mommy Care din partea NextStep.ro ce constă în: ulei de masaj, ulei de jojoba pentru curățare și unguent.

➤ eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

➡️ Înscrie-te aici: www.stemcellsbank.ro/tombola-iubirii

Nu există iubire mai pură și mai sinceră decât cea pe care i-o oferi copilului tău.

Campania se desfășoară în perioada 1-24 februarie.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiilor tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate.

Stem Cells Bank este banca de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.