Un nou studiu despre celule stem vine cu promisiunea tratării sclerozei multiple progresive Comments Off on Un nou studiu despre celule stem vine cu promisiunea tratării sclerozei multiple progresive 43

O echipă internațională de specialiști/cercetători a demonstrat că injectarea unui tip de celulă stem în creierul pacienților care trăiesc cu scleroză multiplă progresivă este sigură, bine tolerată și are un efect de lungă durată care pare să protejeze creierul de alte leziuni.

Studiul, condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, Universitatea din Milano Bicocca și Spitalul Casa Sollievo della Sofferenza (Italia), este un pas către dezvoltarea unui tratament avansat de terapie celulară pentru scleroza multiplă progresivă.

Specialiștii MedLife Stem Cells Bank prezintă potențialul terapiei cu celule stem pentru tratarea sclerozei multimple progresive și detalii desprestudiul care pare a promite un tratament în curs de dezvoltare.

„Suntem foarte încântați de descoperirile de moment, care reprezintă un pas către dezvoltarea unei terapii celulare pentru tratarea sclerozei multiple progresive”,  spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Peste 2 milioane de pacienți cu scleroză multiplă progresivă în întreaga lume

Există peste 2 milioane de pacienți care trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume și, deși există tratamente care pot reduce severitatea și frecvența recăderilor, două treimi dintre pacienții încă trec într-o fază secundară progresivă debilitantă a bolii, în decurs de 25-30 de ani de la diagnostic, în care dizabilitatea se agravează din ce în ce mai rău.

În scleroza multiplă, propriul sistem imunitar al corpului atacă și dăunează mielina, învelișul protector din jurul fibrelor nervoase, provocând perturbarea mesajelor trimise în jurul creierului și al măduvei spinării.

Celulele cheie imune implicate în acest proces sunt macrofagele (literal „mari mâncători”), care de obicei atacă și elimină din corp intruși nedoriți. Un anumit tip de macrofag cunoscut sub numele de celulă microglială se găsește în  creier și în măduva spinării. În formele progresive de scleroză multiplă, acestea atacă sistemul nervos central (SNC), provocând inflamație cronică și leziuni ale celulelor nervoase.

Progresele recente au ridicat așteptările că terapiile cu celule stem ar putea ajuta la ameliorarea acestorprobleme. Acestea implică transplantul de celule stem, „celulele master” ale corpului, care pot fi programate să se dezvolte în aproape orice tip de celulă din organism.

Lucrări anterioare ale echipei Cambridge au arătat, în cazul șoarecilor, că celulele pielii reprogramate în celule stem cerebrale, transplantate în sistemul nervos central, pot ajuta la reducerea inflamației și pot ajuta la repararea daunelor cauzate de scleroza multiplă.

Rezultatele uimitoare ale studiului

În prezent, într-o cercetare publicată în Cell Stem Cell, oamenii de știință au finalizat un prim studiu clinic în stadiu incipient, care a implicat injectarea de celule stem neuronale direct în creierul a 15 pacienți cu scleroză multiplă secundară, recrutați din două spitale din Italia. Studiul a fost realizat de echipe de la Universitatea din Cambridge, Milan Bicocca și Spitalele Casa Sollievo della Sofferenza și S. Maria Terni (IT) și Ente Ospedaliero Cantonale (Lugano, Elveția) și Universitatea din Colorado (SUA).

Celulele stem au fost derivate din celule prelevate din țesutul cerebral de la un singur donator fetal avortat. Echipa italiană a arătat anterior că ar fi posibil să se producă o cantitate practic nelimitată de aceste celule stem de la un singur donator – și în viitor ar putea fi posibil să se obțină aceste celule direct de la pacient – ajutând la depășirea problemelor practice asociate cu utilizarea țesutului fetal alogen.

Echipa a urmărit pacienții pe parcursul a 12 luni, timp în care nu au observat decese legate de tratament sau evenimente adverse grave. Deși au fost observate unele efecte secundare, toate au fost fie temporare, fie reversibile.

Toți pacienții au prezentat niveluri ridicate de dizabilitate la începutul studiului – cei mai mulți au avut nevoie de un scaun cu rotile, de exemplu – dar în timpul perioadei de urmărire de 12 luni, niciunul nu a prezentat o creștere a dizabilității sau o agravare a simptomelor. Niciunul dintre pacienți nu a raportat simptome care să sugereze o recădere și nici funcția lor cognitivă nu s-a înrăutățit semnificativ în timpul studiului. În general, spun cercetătorii, acest lucru indică o stabilitate substanțială a bolii, fără semne de progresie, deși nivelurile ridicate de dizabilitate la începutul studiului fac acest lucru dificil de confirmat.

Cercetătorii au evaluat un subgrup de pacienți pentru modificări ale volumului țesutului cerebral asociate cu progresia bolii. Ei au descoperit că, cu cât doza de celule stem injectate este mai mare, cu atât mai mică este reducerea acestui volum cerebral în timp. Ei speculează că acest lucru se poate datora faptului că transplantul de celule stem a diminuat inflamația.

Echipa a căutat, de asemenea, semne că celulele stem aveau un efect neuroprotector – adică protejează celulele nervoase de deteriorarea ulterioară. Lucrările lor anterioare au arătat cum modificarea metabolismului – modul în care organismul produce energie – poate, la rândul său, reprograma microglia de la „rău” la „bun”. În acest nou studiu, ei au analizat modul în care metabolismul creierului se schimbă după tratament. Ei au măsurat schimbările în lichidul din jurul creierului și în sânge de-a lungul timpului și au găsit anumite semne care sunt legate de modul în care creierul procesează acizii grași. Aceste semne au fost legate de cât de bine funcționează tratamentul și de cum se dezvoltă boala. Cu cât doza de celule stem este mai mare, cu atât este mai mare nivelul de acizi grași, care au persistat și pe parcursul perioadei de 12 luni.

„Este o mare necesitate să dezvoltăm noi tratamente pentru scleroza multiplă secundar progresivă și suntem foarte încântați de noile descoperiri, care reprezintă un pas către dezvoltarea unei terapii celulare pentru tratarea sclerozei multiple” continuă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Co-liderul profesorului Angelo Vescovi de la Universitatea din Milano-Bicocca a declarat: „A fost nevoie de aproape trei decenii pentru a traduce descoperirea celulelor stem cerebrale în acest tratament terapeutic experimental. Acest studiu va porni un entuziasm tot mai mare în acest domeniu și va deschide calea către studii de eficacitate mai ample, care vor veni în curând.”

Aceste rezultate arată că celulele stem speciale injectate în creier au fost sigure și bine tolerate de persoanele cu scleroză multiplă secundar progresivă. Ei sugerează, de asemenea, că această abordare de tratament ar putea chiar stabiliza progresia dizabilității. Știm de ceva timp că această metodă are potențialul de a ajuta la protejarea creierului de progresia în scleroza multiplă.

Acesta a fost unul studiu foarte mic, în stadiu incipient și este nevoie de studii clinice suplimentare pentru a afla dacă acest tratament are un efect benefic asupra afecțiunii. Dar acesta este un pas încurajator către un nou mod de a trata unii oameni cu scleroză multiplă.

Află toate detaliile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului! Înscrie-te la 𝐖𝐞𝐛𝐢𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟕 ș𝐢 𝟏𝟖 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎 și primești garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮i! Completează formularul din link: https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

 

Sursa – https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(23)00393-4

Previous ArticleNext Article

Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem Comments Off on Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem 138

În ultimele două decenii, progresele tehnologice rapide au condus la adoptarea pe scară largă a produselor de terapie celulară și genetică pentru tratamentul unei varietăți de afecțiuni. Pentru a facilita acest lucru, reglementarea terapiilor celulare s-a transformat în ritm alert în ultimii ani.

Piața globală a terapiei cu celule stem este estimată să ajungă la 928,6 milioane de dolari până în 2031. Între 2022-2031, se așteaptă ca transplanturile cu celule stem să dețină cea mai mare cotă de piață.

Potențialul celulelor stem de a se autoreînnoi și diferenția în diverse tipuri de celule le face deosebit de interesante pentru aplicații în medicina regenerativă. Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, mai ales dacă ne referim la sănătate.

Recoltarea celulelor stem la naștere a devenit o practică din ce în ce mai populară, fiind o asigurare a sănătății copilului, dovedită de-a lungul multor ani de studii și cercetări. Doar în ultimul an au fost dezvăluite noi evoluții majore în terapiile bazate pe celule stem.

Află care sunt cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem de la reprezentanții Stem Cells Bank!

Tratamente cu celule stem pentru afecțiuni incurabile sau greu de tratat

HIV

La nivel mondial, aproape 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV-1. Cu toate acestea, intervențiile terapeutice antiretrovirale pentru managementul bolii sunt disponibile doar pentru jumătate dintre acești pacienți. Rezultatele unui studiu publicat în martie 2023 demonstrează că celulele stem din sângele din cordonul ombilical au pus în remisie prima pacientă de sex feminin, de rasă mixtă, infectată cu HIV.

Acest lucru denotă că utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical, mai degrabă decât a celulelor stem de la donatori adulți compatibili, așa cum s-a făcut anterior, crește potențialul de a vindeca HIV prin transplant de celule stem la oameni din toate mediile și rasele, potrivit cercetătorilor.

Insuficiența cardiacă

În februarie 2023, cel mai mare studiu de terapie celulară de până acum pentru insuficiența cardiacă cronică din cauza fracției de ejecție scăzute (EF), a demonstrat potențialul celulelor precursoare mezenchimale (MPC) în abordarea inflamației.

Pentru prima dată, s-a descoperit că celulele stem pot trata cu succes inflamația care provoacă insuficiența cardiacă. Rezultatele studiului sunt semnificative, deoarece, în prezent, afecțiunea nu este abordată cu medicamente care tratează simptomele”, afirmă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Datele au arătat că tratamentul le-a oferit pacienților un risc redus cu 58% de atac de cord sau accident vascular cerebral, iar beneficiile au crescut la 75% în cazul pacienților cu inflamație mare.

Terapia cu celule stem a oferit aceste rezultate deoarece inflamația redusă rezultată din activarea celulelor precursoare mezenchimale poate scădea instabilitatea afecțiunii, reducând astfel riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Rezultatele studiului au fost evidențiate ca fiind o piatră de hotar importantă în domeniul terapiei cu celule stem în cazul afecțiunilor cardiace.

Scleroză multiplă

Rezultatele unui studiu italian publicat în revista Neurology în decembrie 2022 au arătat că transplanturile de celule stem hematopoietice au potențialul de a întârzia dizabilitatea în scleroza multiplă progresivă secundară activă.

Transplanturile de celule stem hematopoietice au fost asociate cu o încetinire a progresiei dizabilității și o probabilitate mai mare de îmbunătățire a dizabilității în comparație cu alte terapii”, explică concluziile studiului dr. Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Pe parcursul studiului retrospectiv de zece ani au fost evaluate 79 de persoane. După cinci ani, 19% dintre persoanele care au primit transplant de celule stem au avut mai puține dizabilități decât la începutul studiului. Acest lucru a fost comparat cu 4% dintre pacienții care au luat medicamente.

Urmează să naști? Stem Cells Bank te invită să te înscrii la tombola iubirii, ca să îți creezi cele mai frumoase amintiri împreună cu partenerul tău și burtica de gravidă! Înscrie-te la tombola Stem Cells Bank și poți câștiga:

➤ O super ședință foto maternity pentru tine și partenerul tău.

➤ Unul din cele 3 premii Mommy Care din partea NextStep.ro ce constă în: ulei de masaj, ulei de jojoba pentru curățare și unguent.

➤ eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

➡️ Înscrie-te aici: www.stemcellsbank.ro/tombola-iubirii

Nu există iubire mai pură și mai sinceră decât cea pe care i-o oferi copilului tău.

Campania se desfășoară în perioada 1-24 februarie.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiilor tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate.

Stem Cells Bank este banca de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau Comments Off on Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau 155

In incercarea de a asigura un viitor sanatos pentru copiii lor, parintii cauta in mod constant modalitati inovatoare de a-i proteja pe termen lung. O optiune revolutionara care are potentialul de a transforma vietile indivizilor pe termen lung implica recoltarea si stocarea celulelor stem gasite in sangele din cordonul ombilical la momentul nasterii.

Estimarile actuale ale numarului anual de transplanturi de celule stem sunt de aproximativ 50.000 la nivel mondial, cu o crestere de 10-15% pe an. Motivele pentru cresterea utilizarii includ eficacitatea dovedita si potentiala in multe boli, o mai buna intelegere a momentului adecvat al transplantului si selectia pacientilor, o disponibilitate mai mare a donatorilor si tehnici mai bune pentru determinarea potrivirii HLA, o mai mare usurinta in colectarea celulelor stem si o ingrijire post-transplant imbunatatita, care rezulta intr-o rata scazuta a morbiditatii legata de transplant.

Investeste in sanatatea copilului tau

Stiai ca 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu gasesc niciodata un donator compatibil? Cum ar fi daca copilul tau ar avea depozitata o mostra de celule stem 100% compatibila, care sa ii salveze sanatatea?

Investind in aceasta resursa extraordinara, parintii le pot oferi copiilor lor un instrument puternic in abordarea unei multitudini de provocari legate de sanatate care ar putea aparea de-a lungul vietii lor. Iata cum, aceasta investitie in sanatate poate modela viata de adult a copilului tau.

,,Celulele stem sunt elementele de baza ale organismului, avand capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule din corp. Aceste celule detin un potential imens pentru descoperiri medicale si s-au dovedit deja esentiale in tratarea unei game de boli si afectiuni. Stocarea de celule stem este o metoda reala de prevenire a bolilor, mai ales acum, cand utilizarile celulelor din cordonul ombilical se diversifica pe zi ce trece”, ne spune spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Prin colectarea si stocarea celulelor stem la nastere este ca si cum ai incheia, efectiv, o polita de asigurare biologica personala. Aceste celule pot fi utilizate intr-o varietate de aplicatii terapeutice, inclusiv in medicina regenerativa, medicina tesuturilor sau pentru refacerea sistemului imunitar.

Accesul la tratamente de ultima ora

Pentru fiecare parinte, nasterea unui copil este cu adevarat un eveniment emotionant si special. Totodata, acest moment reprezinta o sansa unica pentru sanatatea copilului in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical. In caz de nevoie, aceasta ii va putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile. Din pacate, daca parintii nu primesc informatiile necesare, ei nu stiu cat de esentiala este stocarea celulelor stem la nastere si, in cele mai multe cazuri, aceasta sursa de sanatate este ignorata, ajungand in zona de deseuri.

Domeniul cercetarii tratamentelor bazate pe celule stem evolueaza rapid, descoperiri inovatoare fiind facute in fiecare zi. Oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul medical descopera continuu noi posibilitati de utilizare a acestor celule remarcabile. Prin cercetarile in curs si studiile clinice, potentialele aplicatii ale celulelor stem se extind, deschizand calea pentru viitoare tratamente si terapii. Acum, prin colectarea de celule stem din sangele din cordonul ombilical ii oferi copilului tau sansa de a beneficia, in caz de nevoie, de aceste progrese, asigurandu-te ca are acces la interventii medicale de ultima ora in anii urmatori.

Autism

Un caz important in Romania este cel al unui baietei de cinci ani diagnosticat cu Tulburare de dezvoltare din Spectrul Autist (TSA) care a primit tratament cu celulele stem. Inca de la primele evaluari s-au observat progrese in ceea ce priveste limbajul si initiativa, cu imbunatatiri pe partea de relationare, de comunicare somatica si interes sporit pentru diverse activitati.

Boli Cardiace

Deteriorarea cardiaca permanenta poate fi reversibila cu celulele stem placentare. Studii analizeaza daca celulele stem ar putea pastra tesutul cardiac si la copiii diagnosticati cu Sindromul hipoplastic cardiac stang pentru a-i ajuta sa intarzie sau, eventual, sa evite transplantul de inima in viitor.

Imunodeficienta Combinata Severa

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa.

Sindromul Down

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au reusit sa inhibe gena care are un rol important in aparitia bolii. Rezultatele sugereaza ca gena OLIG2 a cromozomului uman 21 poate fi o excelenta tinta terapeutica prenatala de a inversa dezvoltarea anormala a creierului embrionar precum si pentru imbunatatirea postnatala a functiei cognitive.

Diabet Zaharat

Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Investitia in sanatatea copilului prin recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere ofera un sentiment nepretuit de siguranta si liniste sufleteasca. Stiind ca ai luat masurile proactive necesare pentru a oferi copilului tau o resursa cu potential de salvare a vietii poate atenua preocuparile legate de bunastarea lui viitoare. Recoltarea celulelor stem la nastere este o investitie pe termen lung care te asigura ca ti-ai echipat copilul cu un instrument puternic pentru a face fata unor provocari legate sanatate care ar putea urma.

Afla totul despre sarcina, nastere si recoltarea celulelor stem de la reprezentantii Stem Cells Bank!

Participa la webinarul 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 luna Ianuarie si primesti garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢! Inscrie-te aici ➡️ https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.