Afla totul despre Screening-ul Prenatal 3 teste non invazive pentru depistarea precoce a unor varii afectiuni in sarcina Comments Off on Afla totul despre Screening-ul Prenatal 3 teste non invazive pentru depistarea precoce a unor varii afectiuni in sarcina 422

Sarcina este un moment de transformari majore si plin de bucurie in viata unei femei, dar vine si cu partea ei de preocupari si incertitudini. Screeningul prenatal joaca un rol esential in evaluarea sanatatii atat a mamei, cat si a fatului in curs de dezvoltare. Progresele in tehnologia medicala au condus la dezvoltarea unor teste non-invazive care ofera informatii valoroase asupra diferitelor afectiuni genetice si anomalii cromozomiale inca de la inceputul sarcinii.

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover ne explica despre cele trei teste de screening prenatale non-invazive care au revolutionat domeniul ingrijirii prenatale.

Testarea ADN-ului fetal cunoscuta si sub numele de testare prenatala non-invaziva (NIPT), este o metoda revolutionara de screening care analizeaza fragmente de ADN fetal care circula in fluxul sanguin al mamei. ,,Acest test este efectuat de obicei dupa a zecea saptamana de sarcina si poate oferi informatii despre riscul anumitor afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) si sindromul Patau (trisomia 13). De asemenea, poate identifica sexul copilului si poate detecta anumite anomalii ale cromozomilor sexuali”, continua Dr. Ana Chioveanu.

Testul implica o simpla extragere a unei probe de sange de la mama, care este apoi analizata intr-un laborator pentru a detecta si cuantifica secvente specifice de ADN asociate cu conditiile genetice. Ratele ridicate de acuratete ale testarii ADN ului fetal au facut din aceasta procedura o alegere populara pentru screening-ul prenatal, oferind viitorilor parinti informatii valoroase, reducand in acelasi timp riscurile asociate procedurilor invazive, cum ar fi amniocenteza sau prelevarea de vilozitati coriale.

  1. Dublul test

Cunoscut si sub denumirea de “test de screening prenatal pentru sindromul Down”, este o procedura utilizata pentru a estima riscul ca un copil nenascut sa aiba sindromul Down (trisomia 21) si alte anomalii cromozomiale. Acest test implica doua componente principale:

Testul de sange: Prima componenta implica analiza sangelui mamei pentru a masura nivelurile a doua substante specifice: proteina A asociata sarcinii (PAPP-A) si gonadotropina corionica umana (hCG). Anomaliile in aceste niveluri pot sugera riscul de anomalii cromozomiale.
Ecografia translucentei nucala (NT): A doua componenta a testului implica realizarea unei ecografii pentru a masura translucentei nucale.O masuratoare crescuta a translucentei nucala poate fi asociata cu sindromul Down si alte anomalii cromozomiale.

  1. Screening cu ultrasunete

Screeningul cu ultrasunete este un test utilizat pe scara larga care utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale fatului in interiorul uterului. Screeningul cu ultrasunete ofera informatii pretioase despre cresterea, dezvoltarea si bunastarea generala a copilului.
In timpul examinarii cu ultrasunete, ecograful evalueaza diversi factori, inclusiv dimensiunea copilului, varsta, anatomia si prezenta oricaror anomalii fizice. Poate detecta afectiuni precum defecte cardiace, despicatura de buza si palat, anomalii ale scheletului si unele anomalii cromozomiale.

,,Morfologiile trimestriale au un rol foarte important in ingrijirea prenatala si pot ajuta la examinarea corecta a bebelusului in curs de dezvoltare. Cu ajutorul acestora se observa cresterea si dezvoltarea bebelusului, dezvoltarea corecta a tuturor organelor dar se poate examina precoce si existenta anumitor anomalii, daca acestea exista”, ne explica Dr. Ana Chioveanu. Pe langa capacitatile sale de diagnosticare, screening-ul cu ultrasunete permite, de asemenea, viitorilor parinti sa relationeze cu copilul lor, oferind o buna acuitate vizuala si posibilitatea de a auzi bataile inimii copilului. Este o procedura sigura si nedureroasa care a devenit o parte integranta a ingrijirii prenatale de rutina.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover si Femme Boutique Medical. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.

Previous ArticleNext Article

Descoperire inovatoare în terapia cu celule stem pentru bolile intestinale rare Comments Off on Descoperire inovatoare în terapia cu celule stem pentru bolile intestinale rare 186

Un nou studiu condus de cercetătorii de la UCL și de la Universitatea din Sheffield a demonstrat potențialul terapiei cu celule stem de a trata persoanele ce suferă de afecțiunea congenitală Hirschsprung.

Specialiștii MedLife Stem Cells Bank îți prezintă tot ce trebuie să știi despre potențialul terapiei cu celule stem pentru tratarea bolii intestinale Hirschsprung și strategiile de tratament în curs de dezvoltare.

Boala Hirschsprung este o afecțiune rară în care unele celule nervoase lipsesc din intestinul gros. Aceasta înseamnă că intestinul nu se contractă și nu poate mișca scaunul, ceea ce determină blocarea acestuia în intestin. Acest lucru poate provoca constipație și, uneori, poate duce la o infecție gravă a intestinului, numită enterocolită.

Aproximativ 1 din 5000 de copii se nasc cu boala Hirschsprung. Afecțiunea este, de obicei, tratată imediat după naștere cu o intervenție chirurgicală. Totuși pacienții suferă frecvent simptome debilitante, pe tot parcursul vieții, fiind adesea necesare proceduri chirurgicale multiple.

Prin urmare, opțiunile alternative de tratament sunt cruciale. O opțiune care a fost explorată de cercetători implică utilizarea terapiei cu celule stem pentru a genera precursori de celule nervoase, care apoi produc nervii lipsă în intestinul celor cu boala Hirschsprung după transplant. Acest lucru, la rândul său, ar trebui să îmbunătățească funcționalitatea intestinului.

Cercetarea, finanțată de Consiliul de Cercetare Medicală, este un efort de colaborare între cercetătorii de la UCL și Universitatea din Sheffield, care a început în 2017. Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield s-au concentrat pe producția și analiza precursorilor nervoși din celulele stem. Acestea au fost apoi expediate echipei UCL, care a pregătit țesutul intestinal al pacientului, a efectuat transplantul și întreținerea țesutului și apoi a testat funcția segmentelor de țesut.

Studiul a implicat prelevarea de mostre de țesut donate de pacienții GOSH cu boala Hirschsprung, ca parte a tratamentului lor de rutină, care au fost apoi cultivate în laborator. Probele au fost apoi transplantate cu precursori de celule nervoase derivate din celule stem, care apoi s-au dezvoltat în celulele nervoase esențiale din țesutul intestinal.

Este important că probele de intestin transplantate au arătat o capacitate crescută de a se contracta în comparație cu țesutul de control, ceea ce sugerează o funcționalitate îmbunătățită a intestinului la cei cu această boală.

„Acest studiu este o adevărată descoperire în terapia celulară pentru boala Hirschsprung. Arată cu adevărat beneficiul aducerii laolaltă a expertizei diferitelor grupuri, de care sperăm că vor beneficia în viitor copiii și adulții care trăiesc cu boala Hirschsprung.” explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Rezultatele acestui studiu demonstrează pentru prima dată potențialul terapiei cu celule stem de a îmbunătăți funcționalitatea intestinului la cei cu boala Hirschsprung, care, la rândul său, ar putea duce la îmbunătățirea simptomelor și la rezultate mai bune pentru persoanele suferinde.

Cercetătorii vor solicita acum finanțare suplimentară pentru studiile clinice pentru a dezvolta acest tratament.

Dragă mămică, nu rata această oportunitate incredibilă de a sărbători cele mai frumoase momente ale sarcinii!

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiiior tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fara a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

Doar în luna august poți participa în campania specială organizată de Stem Cells Bank, unde poți câștiga:

  • ședință foto maternity pentru a te sărbători în aceste momente unice.
  • reducere garantată la pachetele de recoltare și stocare celule stem achiziționate în luna august.
  • eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

Păstrează cu tine cele mai prețioase momente ale sarcinii. Înscrie-te acum pe: https://stemcellsbank.ro/tombola-august

 

Afla tot ce trebuie sa stii despre cursurile de puericultura si importanta lor Comments Off on Afla tot ce trebuie sa stii despre cursurile de puericultura si importanta lor 516

Cursurile de puericultura, sau de ingrijire a copiilor, sunt resurse de nepretuit pentru viitorii parinti si persoanele interesate de ingrijirea celor mici. Aceste cursuri ofera cunostinte practice, abilitati esentiale si indrumari de specialitate cu privire la diferite aspecte ale evolutiei sarcinii, nasterii si ingrijirii copilului din primele momente de la nastere si pana in primele luni de viata.

Intelegerea importantei cursurilor de ingrijire a nou nascutilor si a beneficiilor acestora este esentiala. Specialistii Stem Cells Bank iti vor explica in detaliu care sunt subiectele abordate in cadrul cursurilor de puericultura si importanta lor pentru viitorii parinti.

De ce sa participi la cursurile de puericultura

Venirea pe lume a bebelusului tau este un moment pe cat de asteptat, pe atat de provocator. Mai ales ca, bebelusii nu vin niciodata cu un manual de instructiuni. Cursurile de ingrijire a nou nascutului sunt concepute pentru a le oferi viitorilor parinti cunostintele si abilitatile necesare, astfel incat acestia sa poata sa  asigure bunastarea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor lor, dar si pentru a le diminua anxietatea legata de aspecte pe care ei inca nu le cunosc, precum: evolutia sarcinii, etapele travaliului si pregatirea, interventiile medicale care se pot face la nastere sau detalii despre alaptarea si ingrijirea nou nascutului.

Informatiile pe care le primesti la un astfel de curs acopera o gama larga de subiecte precum: obstetrica, medicina maternofetala, neonatologie, nutritie, lactatie, psihologie si recoltare celule stem.  Vei afla despre fiecare pas din perioada sarcinii, incepand de la primul consult pana la finalul primelor saptamani dupa nasterea bebelusului.

Pe langa utilitatea practica a cursurilor, la finalul acestora, vei primi garantat Certificatul de puericultura, in baza caruia, tatal noului nascut poate beneficia de 15 zile de concediu cu plata pentru ingrijirea acestuia. Tatal copilului nou nascut care contribuie activ la ingrijirea acestuia are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin extinderea celor 10 zile lucratoare, daca a obtinut certificatul de puericultura la absolvirea cursului.

„Nasterea este o experienta transformatoare care arata puterea si rezistenta femeilor. Este o calatorie frumoasa care marcheaza inceputul unui nou capitol in viata cuiva. Participand la aceste cursuri, parintii pot castiga incredere, pot reduce anxietatea si isi pot imbunatati capacitatea de a oferi copiilor un mediu confortabil si sigur”, ne spune Sorana Muresan – Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC).

Iata principalele subiecte abordate in cadrul cursurilor de puericultura

Sarcina: cum se transforma corpul tau in timpul sarcinii, care sunt disconforturile posibile si cum sa le tratezi, ce tip de durere poti experimenta, cum sa ai un stil de viata sanatos pentru un bebe sanatos si care sunt semnale de alarma la care trebuie sa fii atenta.

Travaliul si nasterea: care sunt semnalele de travaliu la care sa te astepti, stadiile si fazele travaliului si cum sa fii pregatita, care sunt posibilitatile de anestezie la care poti apela in functie de nastere, lauzia.

Nou nascutul si ingrijirea bebelusului: adaptarea la viata extrauterina, evaluarea de catre medicul neonatolog, informatii despre vaccinare si controalele de rutina, ingrijirea bontului ombilical, baita bebelusului etc.

In plus, vei afla informatii importante despre interventii medicale la nastere, alaptare dar si despre recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere.

„Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical se poate face doar la nastere. De aceea, este important sa fim informati cu privire la acest aspect. Celulele stem detin un potential incredibil pentru progrese medicale, oferind posibilitati de tratare si vindecare a unei game largi de boli. Capacitatea lor de a se diferentia in diferite tipuri de celule ofera speranta pentru medicina regenerativa, fiind o asigurare de viata pentru viitorul copil”, adauga Cosmina Brinzoiu, consultant Stem Cells Bank.

Participa la Webinarul gratuit din 20 si 21 noiembrie, ora 17:00 si primesti garantat, la finalul cursului, Certificatul de puericultura, dar si Oferta Stem Cells Bank de Black Friday, cu reduceri surpriza, in avanpremiera!  Completeaza formularul din link https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.