Afla totul despre Screening-ul Prenatal 3 teste non invazive pentru depistarea precoce a unor varii afectiuni in sarcina Comments Off on Afla totul despre Screening-ul Prenatal 3 teste non invazive pentru depistarea precoce a unor varii afectiuni in sarcina 160

Sarcina este un moment de transformari majore si plin de bucurie in viata unei femei, dar vine si cu partea ei de preocupari si incertitudini. Screeningul prenatal joaca un rol esential in evaluarea sanatatii atat a mamei, cat si a fatului in curs de dezvoltare. Progresele in tehnologia medicala au condus la dezvoltarea unor teste non-invazive care ofera informatii valoroase asupra diferitelor afectiuni genetice si anomalii cromozomiale inca de la inceputul sarcinii.

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover ne explica despre cele trei teste de screening prenatale non-invazive care au revolutionat domeniul ingrijirii prenatale.

Testarea ADN-ului fetal cunoscuta si sub numele de testare prenatala non-invaziva (NIPT), este o metoda revolutionara de screening care analizeaza fragmente de ADN fetal care circula in fluxul sanguin al mamei. ,,Acest test este efectuat de obicei dupa a zecea saptamana de sarcina si poate oferi informatii despre riscul anumitor afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) si sindromul Patau (trisomia 13). De asemenea, poate identifica sexul copilului si poate detecta anumite anomalii ale cromozomilor sexuali”, continua Dr. Ana Chioveanu.

Testul implica o simpla extragere a unei probe de sange de la mama, care este apoi analizata intr-un laborator pentru a detecta si cuantifica secvente specifice de ADN asociate cu conditiile genetice. Ratele ridicate de acuratete ale testarii ADN ului fetal au facut din aceasta procedura o alegere populara pentru screening-ul prenatal, oferind viitorilor parinti informatii valoroase, reducand in acelasi timp riscurile asociate procedurilor invazive, cum ar fi amniocenteza sau prelevarea de vilozitati coriale.

  1. Dublul test

Cunoscut si sub denumirea de “test de screening prenatal pentru sindromul Down”, este o procedura utilizata pentru a estima riscul ca un copil nenascut sa aiba sindromul Down (trisomia 21) si alte anomalii cromozomiale. Acest test implica doua componente principale:

Testul de sange: Prima componenta implica analiza sangelui mamei pentru a masura nivelurile a doua substante specifice: proteina A asociata sarcinii (PAPP-A) si gonadotropina corionica umana (hCG). Anomaliile in aceste niveluri pot sugera riscul de anomalii cromozomiale.
Ecografia translucentei nucala (NT): A doua componenta a testului implica realizarea unei ecografii pentru a masura translucentei nucale.O masuratoare crescuta a translucentei nucala poate fi asociata cu sindromul Down si alte anomalii cromozomiale.

  1. Screening cu ultrasunete

Screeningul cu ultrasunete este un test utilizat pe scara larga care utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale fatului in interiorul uterului. Screeningul cu ultrasunete ofera informatii pretioase despre cresterea, dezvoltarea si bunastarea generala a copilului.
In timpul examinarii cu ultrasunete, ecograful evalueaza diversi factori, inclusiv dimensiunea copilului, varsta, anatomia si prezenta oricaror anomalii fizice. Poate detecta afectiuni precum defecte cardiace, despicatura de buza si palat, anomalii ale scheletului si unele anomalii cromozomiale.

,,Morfologiile trimestriale au un rol foarte important in ingrijirea prenatala si pot ajuta la examinarea corecta a bebelusului in curs de dezvoltare. Cu ajutorul acestora se observa cresterea si dezvoltarea bebelusului, dezvoltarea corecta a tuturor organelor dar se poate examina precoce si existenta anumitor anomalii, daca acestea exista”, ne explica Dr. Ana Chioveanu. Pe langa capacitatile sale de diagnosticare, screening-ul cu ultrasunete permite, de asemenea, viitorilor parinti sa relationeze cu copilul lor, oferind o buna acuitate vizuala si posibilitatea de a auzi bataile inimii copilului. Este o procedura sigura si nedureroasa care a devenit o parte integranta a ingrijirii prenatale de rutina.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover si Femme Boutique Medical. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.

Previous ArticleNext Article

Cercetatorii descopera un nou tratament cu celule stem in prevenirea bolii Alzeihmer Comments Off on Cercetatorii descopera un nou tratament cu celule stem in prevenirea bolii Alzeihmer 214

Boala Alzheimer, o tulburare neurodegenerativa progresiva, continua sa provoace comunitatea medicala si sa afecteze vietile a milioane de oameni din intreaga lume.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista aproximativ 55 de milioane de oameni din intreaga lume care traiesc cu boala Alzheimer si alte demente, iar numarul este de asteptat sa creasca in urmatorii cativa ani. Astfel, nu este de mirare ca exista in mod constant studii noi care examineaza posibilele tratamente pentru acest tip special de dementa.

Desi in prezent nu exista un tratament pentru boala Alzheimer, cercetatorii exploreaza in mod activ diferite cai terapeutice pentru a-i atenua impactul. Un domeniu interesant de investigatie implica utilizarea celulelor stem, care detin un potential remarcabil pentru regenerarea si repararea tesuturilor. In ultimii ani, studiile care exploreaza aplicarea celulelor stem pentru tratarea bolii Alzheimer au aratat rezultate promitatoare. Acest articol analizeaza stadiul actual al cercetarii privind utilizarea celulelor stem ca potential tratament pentru boala Alzheimer.

In cel mai recent studiu publicat in data de 8 August 2023 in Cell Reports, cercetatorii demonstreaza ca transplantul de celule stem si celule stem hematopoietice a fost eficient in ameliorarea mai multor semne si simptome ale bolii Alzheimer la soarecii cu aceasta boala. Soarecii care au primit celule stem hematopoietice sanatoase au prezentat memorie si cognitie pastrate, neuroinflamatie redusa si acumulare semnificativ mai mica de β-amiloid (o acumulare de proteine care reprezinta un semn distinctiv al maladiei Alzheimer) in comparatie cu alti soareci cu Alzheimer.

Celulele stem sunt celule nediferentiate care au capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule specializate in organism. Ele se pot auto-reinnoi si se pot diferentia in linii celulare specifice, facandu-le o resursa de nepretuit pentru medicina regenerativa.

Terapia cu celule stem pentru boala Alzheimer

„Terapia cu celule stem este foarte promitatoare pentru boala Alzheimer datorita potentialului sau de a inlocui celulele deteriorate, de a promova neuroprotectia si de a modula raspunsul inflamator asociat bolii. Mai multe studii preclinice si clinice au explorat eficacitatea transplantului de celule stem la modele animale si la pacienti umani”, spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Neurogeneza si inlocuirea celulelor

Celulele stem au capacitatea de a se diferentia in neuroni si alte celule de sustinere ale creierului. Studiile pe animale au demonstrat ca celulele stem transplantate se pot integra in circuitele neuronale existente, inlocuind celulele deteriorate si promovand neurogeneza. Aceasta regenerare a celulelor creierului este promitatoare pentru restabilirea functiei cognitive la pacientii cu Alzheimer.

  1. Suport trofic si neuroprotectie

„Celulele stem pot secreta diversi factori de crestere si citokine care promoveaza supravietuirea celulelor si protejeaza neuronii de deteriorarea ulterioara. Acesti factori pot imbunatati mecanismele naturale de reparare ale creierului, pot reduce inflamatia si pot oferi un mediu de sustinere pentru celulele existente. Oferind suport trofic, celulele stem pot incetini progresia bolii Alzheimer.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Modularea inflamatiei

Inflamatia joaca un rol semnificativ in progresia bolii Alzheimer. Celulele stem detin proprietati imunomodulatoare, ceea ce inseamna ca pot regla raspunsul imunitar si pot reduce efectele nocive ale inflamatiei. Prin modularea mediului inflamator din creier, celulele stem au potentialul de a atenua neuroinflamatia asociata cu boala Alzheimer.

Datorita proprietatilor lor unice, celulele stem sanatoase fie din corpul unei persoane, fie dintr-un donator pot fi transplantate pentru a ajuta la tratarea anumitor boli. In prezent, transplanturile de celule stem sunt utilizate in mai mult de 80 de afectiuni legate de tumori, defecte Ia nastere, imunodeficiente si tulburari hematologice.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Doar in luna septembrie fiecare client MedLife Stem Cells Bank care semneaza un nou contract de recoltare si stocare celule stem poate castiga prin tragere la sorti un telefon iPhone 14, dar si o pompa de san + garantat un eBook cu sfaturi pentru ingrijirea bebelusului. Inscrierile se fac pe tot parcursul lunii septembrie in acest link: https://stemcellsbank.ro/concurs-septembrie

 

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9179268/

Cum ti se schimba stilul de viata cand suferi de fibrom uterin si care sunt principalele optiuni chirurgicale Comments Off on Cum ti se schimba stilul de viata cand suferi de fibrom uterin si care sunt principalele optiuni chirurgicale 216

Fibroamele uterine sunt excrescente necanceroase care se dezvolta in uter. Sunt o afectiune comuna, care afecteaza pana la 80% dintre femei pana la varsta de 50 de ani. In timp ce multe femei cu fibrom uterin pot sa nu prezinte niciun simptom, altele pot prezenta sangerari menstruale abundente, dureri pelvine si alte simptome care le pot afecta semnificativ calitatea vietii.

Afla cum iti poate afecta viata aceasta afectiune dar si care este cea mai simpla metoda de a scapa de fibromul uterin de la Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Modificari ale dietei

Pentru a nu exarceba simtomele fibromului uterin, multe femei sunt sfatuite sa isi schimbe regimul alimentar. Carnea rosie, alcoolul sau produsele lactate bogate in grasimi nu sunt pe lista alimentelor favorizate atunci cand suferi de fibrom uterin. In schimb, o dieta bogata in fructe si legume, cereale integrale si proteine slabe poate ajuta la reducerea inflamatiei si la mentinerea sanatatii generale.

Modificari ale rutinei de exercitii fizice si somn

Femeile cu fibrom uterin pot sa sufere dureri pelvine care nu le lasa sa doarma sau sa faca exercitii fizice de intensitate crescuta. Astfel, ai nevoie sa stii ce exercitii fizice poti face si care este intensitatea optima a acestora pentru tine. Activitatile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul si yoga pot ajuta la reducerea stresului, la imbunatatirea circulatiei si la ameliorarea durerii pelvine.

,,Durerea pelvina este un simptom comun al fibromului uterin si pot fi necesare strategii de gestionare a durerii pentru a imbunatati calitatea vietii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea inflamatiei. Terapia cu caldura, o perna de incalzire sau o baie calda, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii pelvine.”, explica dr. Silviu Istoc.

Modificari ale fertilitatii

Fibromul uterin poate afecta fertilitatea si sarcina. Femeile cu fibrom uterin care incearca sa ramana insarcinate ar putea avea nevoie de tratamente de fertilitate pentru a-si imbunatati sansele de a ramane insarcinate. Femeile care raman insarcinate cu fibrom uterin ar putea fi nevoite sa fie monitorizate mai atent in timpul sarcinii pentru a se asigura ca fibromul nu provoaca complicatii, cum ar fi travaliul prematur sau avortul spontan.

Am avut un caz al unei paciente care a descoperit ca fibromul uterin de care stia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 saptamani dupa ce a ramas insarcinata, iar in urma consulturilor ginecologice, cele doua opinii medicale anterioare au luat in calcul intreruperea sarcinii, efectuarea operatiei de indepartare a fibromului uterin si apoi o noua incercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante interventii realizate personal, indepartarea unui fibrom gigant, in prezenta unei sarcini de 8 saptamani. Urmarea operatiei de indepartare a fibromului uterin in sarcina a decurs corect, absolut fara niciun eveniment, ajungand la termen”, explica dr. Silviu Istoc.

Principalele optiuni chirurgicale

In unele cazuri, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a gestiona simptomele fibromului uterin. Chirurgia laparoscopica este o optiune chirurgicala minim invaziva pentru tratamentul fibromului uterin care poate oferi mai multe beneficii fata de chirurgia traditionala.

Ce este chirurgia laparoscopica pentru fibroamele uterine?

Chirurgia laparoscopica este o tehnica chirurgicala minim invaziva care utilizeaza mici incizii si instrumente specializate pentru a indeparta fibromul uterin. In timpul procedurii, un laparoscop, un tub subtire, luminat, cu o camera, este introdus printr-o mica incizie in abdomen. Chirurgul foloseste apoi instrumente specializate pentru a indeparta fibromul prin incizii mici suplimentare in abdomen.

,,Deoarece chirurgia laparoscopica este minim invaziva, de obicei implica un timp de recuperare mai rapid decat chirurgia deschisa traditionala. Majoritatea femeilor pot reveni la activitatile normale in cateva saptamani de la procedura. De asemenea, chirurgia laparoscopica implica incizii mai mici decat interventia chirurgicala traditionala, fapt ce reduce durerea si cicatrizarea. Exista si un risc mai mic de complicatii, cum ar fi infectia si sangerarea fata de operatia deschisa.”, continua dr. Silviu Istoc.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala laparoscopica pentru fibroamele uterine

Recuperarea dupa interventia chirurgicala laparoscopica pentru fibromul uterin implica de obicei cateva saptamani de repaus si activitate fizica limitata. Femeile pot experimenta unele dureri si disconfort in zilele urmatoare procedurii, dar acest lucru poate fi de obicei gestionat cu medicamente pentru durere. Femeile sunt sfatuite sa evite ridicarea greutatilor sau exercitiile fizice intense timp de cateva saptamani dupa procedura pentru a permite corpului sa se vindece.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competente: histerescopie, chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.