Te întrebi ce se poate întâmpla cu lucrarea dentară peste 10 ani? Află la ce riscuri te expui în lipsa unui plan de tratament fără condilograf 0 776

Când vine vorba despre vizita la medicul stomatolog, majoritatea pacienților își doresc soluții rapide pentru eliminarea disconfortului, fără să se gândească la evoluția lucrării dentare pe termen lung. În cazul lucrărilor făcute în grabă pot surveni erori, care, în timp, pot cauza disfuncții ale sistemului cranio-mandibular. De cele mai multe ori, persoanele care au probleme la nivel cranio-mandibular prezintă simptome precum: dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii şi chiar în timpul masticaţiei.

Unul dintre marile avantaje ale dezvoltării tehnologiei în domeniul stomatologiei îl reprezintă predictibilitatea planului de tratament. Datorită tehnicilor și aparaturii de ultimă generație, stabilirea etapelor viitoarei lucrări dentare a devenit mult mai ușor de realizat, dar și mult mai precisă.

Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară este unul dintre puținii stomatologi din România care folosește cele mai avansate tehnologii, și anume: analiza condilografică, scanarea intraorală, diagnosticarea cariilor cu Diagnocam sau endodonţia microscopică pentru stabilirea unui plan de tratament corect.

Pentru a seta și personaliza obiectivele tratamentului stomatologic, orice pacient ar trebui să treacă prin următoarele 3 etape: examenul complet, planificarea tratamentului și lucrarea propriu-zisă.

Examenul complet presupune înțelegerea cavității orale a pacientului, a mușchilor și a relației dintre dinți, cu focus pe dinamica mandibulară.

„Indiferent dacă avem un plan de tratament protetic cu protezare pe implanturi sau combinat – implanturi cu dinţi naturali -, un wax-up diagnostic, un aparat ortodontic, o repoziţionare mandibulară, o intervenţie de chirurgie dentară etc., toate aceste planuri de tratament trebuiesc realizate extraoral. De aceea, este nevoie de un dispozitiv care să le susţină foarte exact faţă de realitatea intraorală. Un astfel de articulator, asociat cu un condilograf electronic, ce poate înregistra micronic dinamica mandibulei în toată funcţionalitatea ei, este indispensabil pentru reuşita planului de tratament. Aceasta mai ales în cazurile de protetică pe implant, unde lucrurile sunt mai complexe decât în cazul unor lucrări clasice pe dinții naturali. Practic, este vital ca lucrările protetice să nu fie doar de estetică dentară, ci şi funcţionale, deci să fie realizate într-un echilibru articular; astfel, apelând la condilografie, eliminăm riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular”, explică dr. Andi Drăguș.

De exemplu, în cazul lucrărilor de implantologie, care au un grad de complexitate mai ridicat, este nevoie de un instrument care poate indica exact ce etape trebuiesc urmate pentru un rezultat excelent. Astfel, analiza condilografică transmite informații exacte și vitale, care asigură o rată de succes mai mare, evitându-se, astfel, eventuale complicații.
Același este și cazul fațetelor dentare, unde condilograful oferă reperele corecte în amplasarea acestora, precum mișcările de dinamică ale mandibulei, dar și proporțiile buzelor, profilul gingiei, linia zâmbetului, tot ce ține de estetica facială și, de asemenea, de personalitatea pacientului, elemente care ajută medicul stomatolog să reproducă un rezultat cât mai natural, fără complicații pe termen lung.

O altă tehnică digitală care ajută la predictibilitatea planului de tratament este scanarea intraorală, care reproduce câmpul protetic. Scanarea intraorală digitală este folosită ca primă etapă necesară în obținerea unor lucrări la cele mai înalte standarde internaționale de calitate. Un rezultat impecabil începe cu un diagnostic cu un grad de acuratețe de 100%. Orice detaliu neglijat este un potențial factor de risc.

DIAGNOcam este un aparat care identifică leziunile provocate de carii dentare, deschise sau incipiente, până la baza gingiei, unde se identifică şi afecţiunile parodontale. Putem spune că această tehnică de diagnosticare a cariilor este asemănătoare cu radiografiile clasice, dar fără ca pacientul să fie expus la o anumită doză de radiaţie.

„DIAGNOcam deschide astfel calea spre stomatologia viitorului şi facilitează programe de prevenţie şi tratament complexe şi eficiente. După diagnosticarea cariilor dentare prin această metodă, dinții pot fi salvați prin endodonţie sub microscop, evitând extracțiile. Folosind tehnologii moderne şi abordarea interdisciplinară, la Clinica Dr. Drăguş dezvoltăm tratamente endodontice personalizate sub microscop şi lupe, care vizează refacerea ori menţinerea funcţionalităţii interne a danturii pe termen lung. Datorită performanţelor optice remarcabile, acestea oferă posibilitatea de a vedea detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber, ceea ce permite efectuarea unor intervenţii de mare fineţe”, adaugă dr. Drăguș.
Atunci când tehnicile de endodonţie sub microscop sunt combinate cu metode de diagnosticare de ultimă oră, cum ar fi: DIAGNOcam, scanare intraorală sau condilograf, sunt eliminate considerabil riscurile sau intervenţiile ulterioare.

După diagnosticare, urmează planificarea tratamentului. Având la dispoziție toate informațiile necesare, această etapă devine mai ușoară. Astfel, planul de tratament trebuie să fie orientat spre obținerea unui rezultat previzibil, care poate fi menținut în timp, etapele intermediare de tratament fiind pe cât posibil funcționale și stabile. Scopul final al tratamentului este atingerea unei calități maxime a vieții pacientului.

Abia apoi se poate trece la realizarea lucrării, moment în care medicul stomatolog va urmări întocmai planul de tratament elaborat anterior. Acesta este avantajul predictibilității planului de tratament, întrucât, odată lucrarea aflată în desfășurare, riscul de a apărea complicații este minim.

Așadar, stomatologia digitalizată aduce beneficii semnificative în această arie, iar precizia, eliminarea disconfortului pacientului, rapiditatea și reducerea vizitelor la cabinet sunt doar câteva dintre ele.

Cu multe cursuri de specialitate în Europa, cu patru masterate la Universitatea de Medicină din Berna, cu o specializare pe tema „Sistem Cranio-Mandibular” la Viena și cu un doctorat în implantologie în desfășurare, dr. Drăguș vorbește pasional și pe înțelesul tuturor despre toate aceste resurse pe care medicina modernă ni le oferă pentru a ne menține cât mai sănătoși. De asemenea, în ultimii 16 ani, Andi Drăguş a organizat, pentru colegii de breaslă, seminarii şi cursuri de formare profesională în ţară şi în străinătate, pe diverse teme, de la aplicarea principiilor de design şi stratificare (teoria culorii, teoria luminii) în stomatologie şi până la diagnosticarea cranio-mandibulară, implantologie şi protetică dentară.

Clinica stomatologică Dr. Drăguş abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinară digitalizată şi estetică digitalizată prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersecţia dintre calitate şi funcţionalitate, ţinând cont de contextul personal al fiecărui pacient, pentru buna planificare pre- şi post-intervenție, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informații pe www.clinicadrdragus.ro.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem Comments Off on Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem 94

În ultimele două decenii, progresele tehnologice rapide au condus la adoptarea pe scară largă a produselor de terapie celulară și genetică pentru tratamentul unei varietăți de afecțiuni. Pentru a facilita acest lucru, reglementarea terapiilor celulare s-a transformat în ritm alert în ultimii ani.

Piața globală a terapiei cu celule stem este estimată să ajungă la 928,6 milioane de dolari până în 2031. Între 2022-2031, se așteaptă ca transplanturile cu celule stem să dețină cea mai mare cotă de piață.

Potențialul celulelor stem de a se autoreînnoi și diferenția în diverse tipuri de celule le face deosebit de interesante pentru aplicații în medicina regenerativă. Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, mai ales dacă ne referim la sănătate.

Recoltarea celulelor stem la naștere a devenit o practică din ce în ce mai populară, fiind o asigurare a sănătății copilului, dovedită de-a lungul multor ani de studii și cercetări. Doar în ultimul an au fost dezvăluite noi evoluții majore în terapiile bazate pe celule stem.

Află care sunt cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem de la reprezentanții Stem Cells Bank!

Tratamente cu celule stem pentru afecțiuni incurabile sau greu de tratat

HIV

La nivel mondial, aproape 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV-1. Cu toate acestea, intervențiile terapeutice antiretrovirale pentru managementul bolii sunt disponibile doar pentru jumătate dintre acești pacienți. Rezultatele unui studiu publicat în martie 2023 demonstrează că celulele stem din sângele din cordonul ombilical au pus în remisie prima pacientă de sex feminin, de rasă mixtă, infectată cu HIV.

Acest lucru denotă că utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical, mai degrabă decât a celulelor stem de la donatori adulți compatibili, așa cum s-a făcut anterior, crește potențialul de a vindeca HIV prin transplant de celule stem la oameni din toate mediile și rasele, potrivit cercetătorilor.

Insuficiența cardiacă

În februarie 2023, cel mai mare studiu de terapie celulară de până acum pentru insuficiența cardiacă cronică din cauza fracției de ejecție scăzute (EF), a demonstrat potențialul celulelor precursoare mezenchimale (MPC) în abordarea inflamației.

Pentru prima dată, s-a descoperit că celulele stem pot trata cu succes inflamația care provoacă insuficiența cardiacă. Rezultatele studiului sunt semnificative, deoarece, în prezent, afecțiunea nu este abordată cu medicamente care tratează simptomele”, afirmă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Datele au arătat că tratamentul le-a oferit pacienților un risc redus cu 58% de atac de cord sau accident vascular cerebral, iar beneficiile au crescut la 75% în cazul pacienților cu inflamație mare.

Terapia cu celule stem a oferit aceste rezultate deoarece inflamația redusă rezultată din activarea celulelor precursoare mezenchimale poate scădea instabilitatea afecțiunii, reducând astfel riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Rezultatele studiului au fost evidențiate ca fiind o piatră de hotar importantă în domeniul terapiei cu celule stem în cazul afecțiunilor cardiace.

Scleroză multiplă

Rezultatele unui studiu italian publicat în revista Neurology în decembrie 2022 au arătat că transplanturile de celule stem hematopoietice au potențialul de a întârzia dizabilitatea în scleroza multiplă progresivă secundară activă.

Transplanturile de celule stem hematopoietice au fost asociate cu o încetinire a progresiei dizabilității și o probabilitate mai mare de îmbunătățire a dizabilității în comparație cu alte terapii”, explică concluziile studiului dr. Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Pe parcursul studiului retrospectiv de zece ani au fost evaluate 79 de persoane. După cinci ani, 19% dintre persoanele care au primit transplant de celule stem au avut mai puține dizabilități decât la începutul studiului. Acest lucru a fost comparat cu 4% dintre pacienții care au luat medicamente.

Urmează să naști? Stem Cells Bank te invită să te înscrii la tombola iubirii, ca să îți creezi cele mai frumoase amintiri împreună cu partenerul tău și burtica de gravidă! Înscrie-te la tombola Stem Cells Bank și poți câștiga:

➤ O super ședință foto maternity pentru tine și partenerul tău.

➤ Unul din cele 3 premii Mommy Care din partea NextStep.ro ce constă în: ulei de masaj, ulei de jojoba pentru curățare și unguent.

➤ eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

➡️ Înscrie-te aici: www.stemcellsbank.ro/tombola-iubirii

Nu există iubire mai pură și mai sinceră decât cea pe care i-o oferi copilului tău.

Campania se desfășoară în perioada 1-24 februarie.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiilor tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate.

Stem Cells Bank este banca de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau Comments Off on Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau 133

In incercarea de a asigura un viitor sanatos pentru copiii lor, parintii cauta in mod constant modalitati inovatoare de a-i proteja pe termen lung. O optiune revolutionara care are potentialul de a transforma vietile indivizilor pe termen lung implica recoltarea si stocarea celulelor stem gasite in sangele din cordonul ombilical la momentul nasterii.

Estimarile actuale ale numarului anual de transplanturi de celule stem sunt de aproximativ 50.000 la nivel mondial, cu o crestere de 10-15% pe an. Motivele pentru cresterea utilizarii includ eficacitatea dovedita si potentiala in multe boli, o mai buna intelegere a momentului adecvat al transplantului si selectia pacientilor, o disponibilitate mai mare a donatorilor si tehnici mai bune pentru determinarea potrivirii HLA, o mai mare usurinta in colectarea celulelor stem si o ingrijire post-transplant imbunatatita, care rezulta intr-o rata scazuta a morbiditatii legata de transplant.

Investeste in sanatatea copilului tau

Stiai ca 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu gasesc niciodata un donator compatibil? Cum ar fi daca copilul tau ar avea depozitata o mostra de celule stem 100% compatibila, care sa ii salveze sanatatea?

Investind in aceasta resursa extraordinara, parintii le pot oferi copiilor lor un instrument puternic in abordarea unei multitudini de provocari legate de sanatate care ar putea aparea de-a lungul vietii lor. Iata cum, aceasta investitie in sanatate poate modela viata de adult a copilului tau.

,,Celulele stem sunt elementele de baza ale organismului, avand capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule din corp. Aceste celule detin un potential imens pentru descoperiri medicale si s-au dovedit deja esentiale in tratarea unei game de boli si afectiuni. Stocarea de celule stem este o metoda reala de prevenire a bolilor, mai ales acum, cand utilizarile celulelor din cordonul ombilical se diversifica pe zi ce trece”, ne spune spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Prin colectarea si stocarea celulelor stem la nastere este ca si cum ai incheia, efectiv, o polita de asigurare biologica personala. Aceste celule pot fi utilizate intr-o varietate de aplicatii terapeutice, inclusiv in medicina regenerativa, medicina tesuturilor sau pentru refacerea sistemului imunitar.

Accesul la tratamente de ultima ora

Pentru fiecare parinte, nasterea unui copil este cu adevarat un eveniment emotionant si special. Totodata, acest moment reprezinta o sansa unica pentru sanatatea copilului in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical. In caz de nevoie, aceasta ii va putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile. Din pacate, daca parintii nu primesc informatiile necesare, ei nu stiu cat de esentiala este stocarea celulelor stem la nastere si, in cele mai multe cazuri, aceasta sursa de sanatate este ignorata, ajungand in zona de deseuri.

Domeniul cercetarii tratamentelor bazate pe celule stem evolueaza rapid, descoperiri inovatoare fiind facute in fiecare zi. Oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul medical descopera continuu noi posibilitati de utilizare a acestor celule remarcabile. Prin cercetarile in curs si studiile clinice, potentialele aplicatii ale celulelor stem se extind, deschizand calea pentru viitoare tratamente si terapii. Acum, prin colectarea de celule stem din sangele din cordonul ombilical ii oferi copilului tau sansa de a beneficia, in caz de nevoie, de aceste progrese, asigurandu-te ca are acces la interventii medicale de ultima ora in anii urmatori.

Autism

Un caz important in Romania este cel al unui baietei de cinci ani diagnosticat cu Tulburare de dezvoltare din Spectrul Autist (TSA) care a primit tratament cu celulele stem. Inca de la primele evaluari s-au observat progrese in ceea ce priveste limbajul si initiativa, cu imbunatatiri pe partea de relationare, de comunicare somatica si interes sporit pentru diverse activitati.

Boli Cardiace

Deteriorarea cardiaca permanenta poate fi reversibila cu celulele stem placentare. Studii analizeaza daca celulele stem ar putea pastra tesutul cardiac si la copiii diagnosticati cu Sindromul hipoplastic cardiac stang pentru a-i ajuta sa intarzie sau, eventual, sa evite transplantul de inima in viitor.

Imunodeficienta Combinata Severa

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa.

Sindromul Down

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au reusit sa inhibe gena care are un rol important in aparitia bolii. Rezultatele sugereaza ca gena OLIG2 a cromozomului uman 21 poate fi o excelenta tinta terapeutica prenatala de a inversa dezvoltarea anormala a creierului embrionar precum si pentru imbunatatirea postnatala a functiei cognitive.

Diabet Zaharat

Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Investitia in sanatatea copilului prin recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere ofera un sentiment nepretuit de siguranta si liniste sufleteasca. Stiind ca ai luat masurile proactive necesare pentru a oferi copilului tau o resursa cu potential de salvare a vietii poate atenua preocuparile legate de bunastarea lui viitoare. Recoltarea celulelor stem la nastere este o investitie pe termen lung care te asigura ca ti-ai echipat copilul cu un instrument puternic pentru a face fata unor provocari legate sanatate care ar putea urma.

Afla totul despre sarcina, nastere si recoltarea celulelor stem de la reprezentantii Stem Cells Bank!

Participa la webinarul 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 luna Ianuarie si primesti garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢! Inscrie-te aici ➡️ https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.