Nu confunda simptomele sindromului premenstrual cu cele de sarcina 0 730

Primele simptome ale sarcinii apar in perioade diferite si sunt experimentate diferit de fiecare femeie. Cu toate acestea, exista mai intai cateva semne ale sarcinii care se pot manifesta inainte chiar de intarzierea menstruatiei. Daca esti tipul nerabdator, afla din acest articol care sunt cele mai frecvente semne timpurii ale sarcinii. Deja ai experimentat cateva? Poate ca este timpul sa mergi la farmacie pentru a lua un test de sarcina sau pentru a programa o intalnire cu medicul ginecolog.

Dr. Silviu Istoc, sef sectie obstretica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, iti prezinta care sunt semnele la care trebuie sa fii atenta, in incercarea de a nu confunda semnele timpurii ale sarcinii cu sindromul premenstrual.

Sani durerosi

„Sanii pot fi extrem de durerosi chiar la o saptamana sau doua dupa conceptie. Corpul produce atat de mult estrogen si progesteron la inceputul sarcinii incat glandele mamare incep deja sa creasca. Aceasta crestere a hormonilor din corp determina sanii sa retina mai multe lichide si sa se simta sensibili la atingere, senzatie de durere sau sensibilitate ca cea normala a sindromului premenstrual”, explica dr. Silviu Istoc.

Crampe abdominale si dureri de spate

Multe femei gasesc aceste simptome timpurii comune ale sarcinii ca fiind simptome ale sindromului premenstrual. De fapt, aceste senzatii sunt cauzate de modificari hormonale si de cresterea in volum a uterului. Cand vine vorba de crampe abdominale, acest semn de sarcina este de fapt declansat de implantare – cand oul fertilizat se ataseaza la peretele uterin. Uterul se poate extinde putin acum (de aici crampele) pentru a se pregati pentru extinderea sa masiva in urmatoarele noua luni.

Sangerarea cauzata de implantare

Daca observi ca „menstruatia” pare mai scurta sau diferita de cea obisnuita, poate fi un semn de sarcina. Cand ovulul fertilizat se implanteaza in mucoasa moale a uterului, la aproximativ sase pana la 12 zile dupa conceptie, s-ar putea sa apara sangerari vaginale care nu sunt cantitative si care nu dureaza atat de mult ca o menstruatie normala. Acest lucru este inofensiv, dar daca banuiesti ca poti fi insarcinata, anunta medicul daca experimentezi acest simptom.
In primul trimestru de sarcina, orice sangerare ar trebui sa fie evaluata de catre medic pentru a diagnostica un posibil avort spontan, o sarcina ectopica sau anumite tipuri de infectii. Sangerarea datorata implantarii este un fel de diagnostic de excludere.

Oboseala

„In primele cateva saptamani, corpul depune un efort consistent non stop pentru a sustine sarcina, iar oboseala este un raspuns normal. Progesteronul suplimentar produs dupa conceptie determina cresterea temperaturii bazale a corpului, ceea ce, la randul sau, contribuie la o lipsa de energie, in timp ce inima pompeaza si mai repede, deoarece trebuie sa furnizeze oxigen suplimentar uterului; si asta te poate face sa te simti extenuata si obosita”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.
Ce ar trebui sa faci daca experimentezi aceste stari de lipsa a energiei? “Ia din timp vitamine prenatale, adopta o dieta sanatoasa, bea o cantitate mare de fluide pentru a mentine tensiunea arteriala la niveluri normale si odihneste-te cand poti”, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Inchiderea la culoare a areolelor

Sanii tai arata putin diferit in aceste zile? Hormonii de sarcina afecteaza, de asemenea, activitatea melanocitelor sau a celulelor din mameloane responsabile pentru culoarea lor. Femeile mai inchise la culoare nu pot observa acest lucru decat mai tarziu in timpul sarcinii – in jur de 10 saptamani ale sarcinii.

Greata

In timp ce greata de dimineata afecteaza pana la 85% din femeile insarcinate – probabil ca nu va aparea timp de cateva saptamani, unele femei pot resimtii senzatia de greata mai subtila, in special greata de miscare, ca simptom timpuriu al unei sarcini.
Aceasta senzatie poate incepe la aproximativ doua saptamani dupa conceptie.

„Progesteronul provoaca multe incetiniri ale organismului. Aceasta include procesele digestive, uneori avand ca rezultat constipatie sau indigestie. Din moment ce stomacul nu se goleste cat de repede se intampla in mod normal, crede ca consumam prea mult si vrea sa ne opreascaintr-un fel – fie in intestin, fie in gura. Greata este, de asemenea, legata de gonadotropina corionica umana (HCG), un hormon care poate fi detectat in sangele sau urina mamei, chiar inainte de o menstruatie intarziata. Cu cat este mai mare nivelul de HCG (ca si in cazul gemenilor), cu atat viitoarea mama se va simtii mai rau”, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Daca te lupti cu senzatia de greata, ghimbirul si lamaia pot fi linistitoare. Adreseaza-te medicului si cere informatii despre suplimentele speciale de vitamina B6 care pot atenua greata.

Balonare

Nu poti intra in acei blugi mulati? Nivelele de progesteron crescute incetinesc sistemul digestiv si pot face burtica sa se simta mai umflata decat de obicei. Acest lucru se intampla si in timpul sindromului premenstrua, dar balonarea se opreste atunci cand apare menstruatia, determinand scaderea nivelului de progesteron. Daca balonarea nu dispare si menstruatia nu isi face aparitia, incepe sa urmaresti ca liniuta testului de sarcina sa devina roz.

Urinare frecventa

S-ar putea sa credezi ca urinarea frecventa vine mai tarziu, cand bebelusul apasa pe vezica urinara, dar o crestere a pauzelor de toaleta incepe uneori mai devreme. Nu numai ca uterul care se umfla poate exercita o presiune asupra vezicii, dar fluxul de sange suplimentar catre rinichi (care incepe imediat dupa conceptie) ii determina, de asemenea, sa produca mai multa urina. Nu exista multe de facut in legatura cu aceasta, daca urinarea frecventa nu este insotita de arsuri, urgente sau alte semne de infectie.
Exista destule semne timpurii ce pot anunta o sarcina chiar inainte ca menstruatia sa intarzie. Desigur, acestea pot fi confundate foarte usor cu sindromul premenstrual, tocmai din acest motiv este important sa astepti menstruatia si, daca aceasta nu apare, sa iti informezi medicul.

Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este sef de sectie Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.
Mai multe detalii, poti citi pe www.drIstoc.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ai o sarcină gemelară? Care sunt semnele și ce complicații pot apărea Comments Off on Ai o sarcină gemelară? Care sunt semnele și ce complicații pot apărea 82

Crezi că ai o sarcină gemelară? Aducerea unei noi vieți pe lume este o experiență miraculoasă, iar când este vorba de o sarcină gemelară, bucuria se înmulțește! Cu toate acestea, o sarcină multiplă vine cu propriul set de provocări unice. Ești curioasă care sunt semnele?

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului Sanador, îți va spune care sunt semnele unei sarcini gemelare și îți va explica depre câteva posibile complicații care pot apărea în timpul acestei călătorii remarcabile.

Ai unul dintre aceste semne?

1. Niveluri crescute de hCG: Unul dintre cele mai timpurii semne ale unei sarcini gemelare este nivelul mai mare decât cel normal al hormonului gonadotropinei corionice umane (hCG). Acest hormon este de obicei detectat printr-un test de sânge sau un test de sarcină la domiciliu”, explică dr. Ana Chioveanu.

2. Creștere rapidă în greutate: Femeile care poartă gemeni experimentează adesea o creștere mai rapidă în greutate în comparație cu cele care poartă un singur copil. Acest lucru se întâmplă din cauza cerințelor nutriționale crescute și a creșterii a doi bebeluși simultan.

3. Grețuri matinale frecvente: viitoarele mame de gemeni pot prezenta simptome mai severe de grețuri matinale, inclusiv greață și vărsături, din cauza nivelurilor hormonale mai ridicate.

4. Un volum crescut al uterului: în timpul controalelor prenatale, ginecologul tău poate observa că uterul este mai mare decât valorile normale pentru vârsta gestațională. Acest lucru se datorează faptului că uterul trebuie să găzduiască doi bebeluși în creștere.

5. Mișcarea fetală intensă: senzația de mișcare este frecventă în cazul sarcinilor gemelare. Mamele pot observa lovituri, rostogoliri și mișcări de la doi micuți activi.

Ce complicații pot apărea dacă ai gemeni

1. Travaliul prematur și nașterea: Sarcinile gemelare au un risc mai mare de travaliu prematur și naștere prematură în comparație cu sarcinile unice. Acest lucru se datorează faptului că uterul trebuie să susțină creșterea a doi bebeluși până la termen.

2. Sindromul de transfuzie între gemeni (TTTS): TTTS este o afecțiune care apare în sarcinile gemelare identice în care sângele curge neuniform între bebeluși prin vasele de sânge comune din placentă. Acest lucru poate duce la complicații pentru ambii bebeluși și poate necesita intervenție medicală specializată.

3. Diabet gestational: Riscul de a dezvolta diabet gestațional este mai mare în cazul sarcinilor gemelare. Această afecțiune afectează nivelul zahărului din sânge și necesită o monitorizare și un management atent pentru a asigura sănătatea atât a mamei, cât și a bebelușilor.

4. Hipertensiune arterială și preeclampsie: Sarcinile gemelare pot crește probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială și preeclampsie, o afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și afectarea organelor, de obicei ficatul și rinichii”, continuă dr. Ana Chioveanu.

5. Risc crescut de naștere prin cezariană: Datorită provocărilor unice ale unei sarcini gemelare, probabilitatea unei nașteri prin cezariană poate fi mai mare pentru a asigura siguranța bebelușilor și a mamei în timpul nașterii.

Recunoașterea semnelor unei sarcini gemelare, cum ar fi nivelurile crescute de hCG, creșterea rapidă în greutate și mișcarea fetală intensă, poate ajuta viitoarele mame să se pregătească pentru provocările unice care urmează. Este esențial să mergi la toate controalele prenatale pentru a identifica și gestiona potențialele complicații. Cu îngrijire și monitorizare adecvată, vei putea traversa o sarcină gemelară și îți vei primii bebelușii în lume cu dragoste și fericire.

Dr. Ana Chioveanu este alături de viitoarele mămici prin competențele avute. Este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Are competențe în medicina materno-fetală, histeroscopie și colposcopie. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.

Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem Comments Off on Cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem 105

În ultimele două decenii, progresele tehnologice rapide au condus la adoptarea pe scară largă a produselor de terapie celulară și genetică pentru tratamentul unei varietăți de afecțiuni. Pentru a facilita acest lucru, reglementarea terapiilor celulare s-a transformat în ritm alert în ultimii ani.

Piața globală a terapiei cu celule stem este estimată să ajungă la 928,6 milioane de dolari până în 2031. Între 2022-2031, se așteaptă ca transplanturile cu celule stem să dețină cea mai mare cotă de piață.

Potențialul celulelor stem de a se autoreînnoi și diferenția în diverse tipuri de celule le face deosebit de interesante pentru aplicații în medicina regenerativă. Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, mai ales dacă ne referim la sănătate.

Recoltarea celulelor stem la naștere a devenit o practică din ce în ce mai populară, fiind o asigurare a sănătății copilului, dovedită de-a lungul multor ani de studii și cercetări. Doar în ultimul an au fost dezvăluite noi evoluții majore în terapiile bazate pe celule stem.

Află care sunt cele mai recente evoluții în terapiile bazate pe celule stem de la reprezentanții Stem Cells Bank!

Tratamente cu celule stem pentru afecțiuni incurabile sau greu de tratat

HIV

La nivel mondial, aproape 38 de milioane de oameni trăiesc cu HIV-1. Cu toate acestea, intervențiile terapeutice antiretrovirale pentru managementul bolii sunt disponibile doar pentru jumătate dintre acești pacienți. Rezultatele unui studiu publicat în martie 2023 demonstrează că celulele stem din sângele din cordonul ombilical au pus în remisie prima pacientă de sex feminin, de rasă mixtă, infectată cu HIV.

Acest lucru denotă că utilizarea celulelor stem din sângele din cordonul ombilical, mai degrabă decât a celulelor stem de la donatori adulți compatibili, așa cum s-a făcut anterior, crește potențialul de a vindeca HIV prin transplant de celule stem la oameni din toate mediile și rasele, potrivit cercetătorilor.

Insuficiența cardiacă

În februarie 2023, cel mai mare studiu de terapie celulară de până acum pentru insuficiența cardiacă cronică din cauza fracției de ejecție scăzute (EF), a demonstrat potențialul celulelor precursoare mezenchimale (MPC) în abordarea inflamației.

Pentru prima dată, s-a descoperit că celulele stem pot trata cu succes inflamația care provoacă insuficiența cardiacă. Rezultatele studiului sunt semnificative, deoarece, în prezent, afecțiunea nu este abordată cu medicamente care tratează simptomele”, afirmă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Datele au arătat că tratamentul le-a oferit pacienților un risc redus cu 58% de atac de cord sau accident vascular cerebral, iar beneficiile au crescut la 75% în cazul pacienților cu inflamație mare.

Terapia cu celule stem a oferit aceste rezultate deoarece inflamația redusă rezultată din activarea celulelor precursoare mezenchimale poate scădea instabilitatea afecțiunii, reducând astfel riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Rezultatele studiului au fost evidențiate ca fiind o piatră de hotar importantă în domeniul terapiei cu celule stem în cazul afecțiunilor cardiace.

Scleroză multiplă

Rezultatele unui studiu italian publicat în revista Neurology în decembrie 2022 au arătat că transplanturile de celule stem hematopoietice au potențialul de a întârzia dizabilitatea în scleroza multiplă progresivă secundară activă.

Transplanturile de celule stem hematopoietice au fost asociate cu o încetinire a progresiei dizabilității și o probabilitate mai mare de îmbunătățire a dizabilității în comparație cu alte terapii”, explică concluziile studiului dr. Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Pe parcursul studiului retrospectiv de zece ani au fost evaluate 79 de persoane. După cinci ani, 19% dintre persoanele care au primit transplant de celule stem au avut mai puține dizabilități decât la începutul studiului. Acest lucru a fost comparat cu 4% dintre pacienții care au luat medicamente.

Urmează să naști? Stem Cells Bank te invită să te înscrii la tombola iubirii, ca să îți creezi cele mai frumoase amintiri împreună cu partenerul tău și burtica de gravidă! Înscrie-te la tombola Stem Cells Bank și poți câștiga:

➤ O super ședință foto maternity pentru tine și partenerul tău.

➤ Unul din cele 3 premii Mommy Care din partea NextStep.ro ce constă în: ulei de masaj, ulei de jojoba pentru curățare și unguent.

➤ eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului.

➡️ Înscrie-te aici: www.stemcellsbank.ro/tombola-iubirii

Nu există iubire mai pură și mai sinceră decât cea pe care i-o oferi copilului tău.

Campania se desfășoară în perioada 1-24 februarie.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiilor tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate.

Stem Cells Bank este banca de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.