9 din 10 romani sufera de parodontoza. Cea mai noua metoda de tratament este accesibila acum si in Romania 0 746

Parodontoza nu tine cont de varsta, s-a demonstrat ca poate afecta tinerii, dar mai ales pe cei trecuti de 40 de ani. Afectiunea se manifesta la nivelul gingiilor, insa daca boala avanseaza poate distruge radacina dintilor, iar in timp se poate ajunge la pierderea lor definitiva.

Dr. Andi Dragus, medic specialist in implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular si estetica dentara, ne explica care sunt factorii care influenteaza aparitia parodontozei si cum o putem tine sub control cu cea mai noua tehnica de tratament.
Aproximativ 10% dintre pacienti vin la cabinet din cauza dintilor lipsa si, ce este mai grav, 20% dintre problemele dentare sunt provocate de parodontopatie, cunoscuta drept parodontoza. in ultima perioada, in Romania, tot mai multi pacienti se confrunta cu o forma foarte agresiva a acestei boli, insa si mai grav este ca o intalnim si la tinerii de 20 de ani. in plus, aparitia acestei afectiuni a suportului dento-alveolar a devenit cu mult mai mare la noi decat in majoritatea tarilor europene, iar acest lucru se intampla din cauza lipsei de educatie privind igiena orala, romanii clasandu-se pe ultimele locuri la nivel european in ceea ce priveste consumul de pasta de dinti, folosind 1,64 tuburi de pasta de dinti pe an. In cadrul clinicii utilizam cu succes tehnici moderne de regenerare tisulara ghidata, mai exact o interventie chirurgicala ce are drept scop inlocuirea tesuturilor pierdute (moi sau dure) cu materiale biocompatibile, care sa completeze deficitul osos si sa stimuleze refacerea tesuturilor”, afirma Dr. Andi Dragus, fondatorul Clinicii Dragus.

Primele semne ale parodontozei si factorii favorizanti

Primele semne ale parodontozei sunt, in primul rand, sangerarile in timpul periajului si retractiile gingivale (gingia retrasa), dar si schimbarea culorii gingiei. Apoi, pe masura ce boala progreseaza, apar dureri ale dintilor, mobilitate dentara, deplasarea dintilor si, in final, pierderea acestora daca nu se aplica niciun tratament.
Studiile efectuate din 1997 si pana in prezent demonstreaza ca existenta chiar si a unui numar redus de bacterii periodontopatogene poate cauza o parodontoza profunda. in functie de bacterii pot aparea modificari metabolice variate, asociate cu factori de virulenta care determina fie distrugerea tesuturilor care inconjoara periodontiul, fie inactivarea mecanismelor imune. in particular, speciile inalt patogene au potentialul de a cauza chiar pierderea dintilor. Desi placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori favorizanti. Printre acestia se numara fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, menopauza, boli ca SIDA, hipovitaminoza C, leucemia, anemia, dar si stresul. De asemenea, anumite tipuri de medicamente – cum ar fi imunosupresoarele, antiepilepticele sau vasodilatatoarele – constituie factori de risc.

O igiena orala deficitara este intotdeauna la baza instalarii acestei boli. Periajul de cel putin 2 ori pe zi, folosirea atei dentare si curatarile dentare profesionale regulate reduc probabilitatea unui diagnostic de parodontoza. Nici nutritia nu trebuie neglijata. S-a demonstrat ca persoanele cu un sistem imunitar deficitar prezinta un risc mai mare de probleme parodontale. in plus, in cazul lor, boala avanseaza mai repede. De aceea este bine sa evitati produsele cu zahar si bauturile carbogazoase, avand in vedere ca bacteriile din placa se hranesc cu zaharul prezent in alimentatie, si sa va hidratati foarte bine, pastrandu-va tot timpul gura umeda, intrucat saliva este un factor de protectie.”, adauga dr. Andi Dragus.

Metode moderne de depistare si tratament ale parodontozei

„Pentru a putea determina cantitatea de bacterii este nevoie de un test de detectare a acestor bacterii periodontopatogene care sunt implicate in parodontoza. Exudatele au la baza tehnica polimelizarii in lant (PCR) si prezinta o specificitate inalta pentru identificarea bacteriilor periodontopatogene si stabilirea cantitatii lor relative. Aceste teste, pe care le realizam la cabinet, sunt mai sensibile decat culturile bacteriene, putand identifica germenii patogeni indiferent de viabilitatea acestora. Exudatul consta in prelevarea de probe din pungile parodontale sau de pe mucoasele interne ale obrajilor si buzelor, iar, in urma rezultatului, ii putem oferi pacientului antibioticul adecvat si planul de tratament cel mai eficient. Un astfel de test este important si in cazul in care urmeaza sa se efectueze operatia de implanturi dentare, deoarece in urma unui astfel de exudat putem evalua riscul de implantare.”, completeaza dr. Andi Dragus (www.clinicadrdragus.ro).

Atunci cand nu este tratata, parodontoza, care este o afectiune ireversibila, este principalul motiv al pierderii danturii. Cu tratament insa, aceasta poate fi stopata si tinuta sub control.
in functie de cat de avansata este afectiunea, se va interveni chirurgical. in ultima faza, aceasta are un prognostic mai rezervat. Pacientul nu este in pericol doar de a-si pierde dintii, ci prezinta si deteriorari masive ale osului alveolar, ceea ce face dificila protezarea.

Primul pas in tratarea parodontozei este detartrajul minutios supra si subgingival.

Una dintre abordarile chirurgicale ale problemelor parodontale presupune o aditie osoasa in zonele care prezinta defecte osoase ce afecteaza implantarea dentara, care va ajuta la regenerarea tesutului osos sub protectia unei membrane de colagen.

„in momentul de fata folosim cea mai noua tehnologie de regenerare tisulara, care este numarul 1 in lume, si anume: injectiile pe baza de proteine, aditia osoasa cu Geistlich Bio-Oss si, ca bariera tisulara, membranele de colagen Geistlich Bio-Gide. Regenerarea tisulara ghidata cu Geistlich este o procedura chirurgicala care foloseste membranele de bariera pentru a directiona cresterea tesuturilor osoase si a gingiilor noi in locurile in care una sau ambele dintre ele lipsesc. Scopul este de a regenera tesuturile si de a repara defectele rezultate din afectiunile parodontale. in aceasta procedura, o bucata mica de material asemanator tesutului este inserata intre tesutul gingival si os. Acest lucru impiedica ca gingia sa creasca in spatiul osos, oferind osului si tesutului conjunctiv sansa de a se regenera. Astfel putem evita un chiuretaj in lambou deschis, unde efectuam o interventie chirurgicala pentru a elimina tartrul din buzunarele adanci”, explica Dr. Dragus.

Ca procedura terapeutica autonoma sau complementara aditiei osoase se pot recomanda injectiile Straumann® Emdogain®, in vederea regenerarii tesuturilor parodontale moi si dure (cement, os alveolar, ligamente parodontale). Acestea contin un gel pe baza de proteine (amelogenine), care se aplica pe suprafata radiculara si ajuta la refacerea tesuturilor parodontale pierdute. Mai mult de 200 de studii clinice demonstreaza rezultate previzibile si naturale, chiar pana la zece ani de la interventie, precum si o stimulare sigura si eficienta a noii formari de atasament parodontal. Atunci cand se utilizeaza in procedurile chirurgicale parodontale in jurul dintilor si implanturilor, Emdogain® poate imbunatati estetica rezultatelor datorita timpului rapid de vindecare a ranilor.

In momentul cronicizarii, parodontoza poate afecta si alte organe. O astfel de boala, daca nu este tratata de la primele simptome, creste de doua ori riscul de boli de inima. De asemenea, parodontoza creste riscul de pneumonie si de alte boli respiratorii ca bronsita sau emfizemul, pentru ca bacteriile de la nivelul cavitatii bucale pot migra catre arborele respirator inferior. O legatura certa exista si intre parodontoza si bolile cronice de rinichi sau cele reumatice.

Cu multe cursuri de specialitate in Europa, cu patru masterate la Universitatea de Medicina din Berna, cu o specializare pe tema „Sistem Cranio-Mandibular” la Viena si cu un doctorat in implantologie in desfasurare, dr. Dragus vorbeste pasional si pe intelesul tuturor despre toate aceste resurse pe care medicina moderna ni le ofera pentru a ne mentine cat mai sanatosi. De asemenea, in ultimii 16 ani, Andi Dragus a organizat, pentru colegii de breasla, seminarii si cursuri de formare profesionala in tara si in strainatate, pe diverse teme, de la aplicarea principiilor de design si stratificare (teoria culorii, teoria luminii) in stomatologie si pana la diagnosticarea cranio-mandibulara, implantologie si protetica dentara.
Clinica stomatologica Dr. Dragus abordeaza conceptul de medicina dentara interdisciplinara digitalizata si estetica digitalizata prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersectia dintre calitate si functionalitate, tinand cont de contextul personal al fiecarui pacient, pentru buna planificare pre- si post-interventie, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informatii pe www.clinicadrdragus.ro.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esti gravida? Iata cum faci fata alergiilor de sezon Comments Off on Esti gravida? Iata cum faci fata alergiilor de sezon 195

Sarcina este o perioada pe cat de frumoasa in viata ta, pe atat de provocatoare. Toamna, cu vremea sa schimbatoare si alergenii din aer, poate ridica ingrijorari suplimentare pentru femeile insarcinate. Alergiile sezoniere si infectiile comune pot provoca disconfort si pot afecta bunastarea atat a viitoarei mame, cat si a bebelusului in curs de dezvoltare.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne va oferi cateva sfaturi practice si masuri de precautie pentru a ajuta la gestionarea alergiilor sezoniere si a afectiunilor comune in timpul sarcinii, toamna.

  1. Evita expunerea la alergeni

Toamna aduce o serie de alergeni, cum ar fi ambrozia, sporii de mucegai si acarienii de praf. Intelegerea alergenilor specifici care declanseaza simptomele te poate ajuta sa iei masuri preventive adecvate. Ia in considerare sa vizitezi un alergolog pentru testare pentru a identifica alergenii specifici si pentru a discuta despre optiunile de tratament sigure in timpul sarcinii.

Dupa ce stii la ce alergeni ai reactii, limitarea expunerii la acestia este cea mai eficienta forma de preventie.

  1. Mentine igiena personala

„In primul rand, practicarea unei bune igiene personale este extrem de importanta in timpul sarcinii, mai ales in timpul sezonului de toamna. Spala-te des pe maini cu apa si sapun pentru a preveni raspandirea infectiilor comune. Evita contactul strans cu persoanele care au raceli sau simptome asemanatoare gripei”, ne sfatuieste dr. Silviu Istoc.

  1. Intareste-ti sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic poate ajuta la combaterea infectiilor si la minimizarea impactului acestora. Opteaza pentru o dieta bine echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine ​​slabe. Ramai hidratata band multa apa si dormi suficient. Intreaba-ti medicul ginecolog despre optiunile de suplimente de vitamine si minerale pe care le poti lua.

De asemenea, exercitiile fizice regulate, conform recomandarilor medicului care iti urmareste sarcina, pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la reducerea severitatii alergiilor. Alege exercitii cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau yoga prenatala. Evita activitatile in aer liber in timpul orelor de varf de polen si praf si opteaza pentru exercitii in interior atunci cand nivelurile de alergeni sunt ridicate.

  1. Remedii naturiste

„Unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei sau ale racelii ori gripei sezoniere. Insa este esential sa consultam medicul inainte de a incerca orice tratament nou in timpul sarcinii. Spalarea nazala cu solutie salina poate ameliora congestia nazala, iar inhalarea aburului poate ajuta la usurarea dificultatilor de respiratie. Cu toate acestea, remediile pe baza de plante si uleiurile esentiale trebuie utilizate cu prudenta si sub indrumarea medicului tau.”, completeaza dr. Silviu Istoc.

  1. Solicita sfatul medicului

Daca simptomele alergice sau infectiile obisnuite de sezon se agraveaza sau devin imposibil de gestionat, este important sa soliciti prompt sfatul medicului. Medicul care iti urmareste sarcina poate recomanda medicamente sau tratamente sigure care sunt potrivite pentru sarcina. Evita sa iei medicamente fara prescriptie medicala si fara a consulta mai intai un profesionist din domeniul sanatatii.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competente: histerescopie, chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

Cercetatorii descopera un nou tratament cu celule stem in prevenirea bolii Alzeihmer Comments Off on Cercetatorii descopera un nou tratament cu celule stem in prevenirea bolii Alzeihmer 216

Boala Alzheimer, o tulburare neurodegenerativa progresiva, continua sa provoace comunitatea medicala si sa afecteze vietile a milioane de oameni din intreaga lume.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista aproximativ 55 de milioane de oameni din intreaga lume care traiesc cu boala Alzheimer si alte demente, iar numarul este de asteptat sa creasca in urmatorii cativa ani. Astfel, nu este de mirare ca exista in mod constant studii noi care examineaza posibilele tratamente pentru acest tip special de dementa.

Desi in prezent nu exista un tratament pentru boala Alzheimer, cercetatorii exploreaza in mod activ diferite cai terapeutice pentru a-i atenua impactul. Un domeniu interesant de investigatie implica utilizarea celulelor stem, care detin un potential remarcabil pentru regenerarea si repararea tesuturilor. In ultimii ani, studiile care exploreaza aplicarea celulelor stem pentru tratarea bolii Alzheimer au aratat rezultate promitatoare. Acest articol analizeaza stadiul actual al cercetarii privind utilizarea celulelor stem ca potential tratament pentru boala Alzheimer.

In cel mai recent studiu publicat in data de 8 August 2023 in Cell Reports, cercetatorii demonstreaza ca transplantul de celule stem si celule stem hematopoietice a fost eficient in ameliorarea mai multor semne si simptome ale bolii Alzheimer la soarecii cu aceasta boala. Soarecii care au primit celule stem hematopoietice sanatoase au prezentat memorie si cognitie pastrate, neuroinflamatie redusa si acumulare semnificativ mai mica de β-amiloid (o acumulare de proteine care reprezinta un semn distinctiv al maladiei Alzheimer) in comparatie cu alti soareci cu Alzheimer.

Celulele stem sunt celule nediferentiate care au capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule specializate in organism. Ele se pot auto-reinnoi si se pot diferentia in linii celulare specifice, facandu-le o resursa de nepretuit pentru medicina regenerativa.

Terapia cu celule stem pentru boala Alzheimer

„Terapia cu celule stem este foarte promitatoare pentru boala Alzheimer datorita potentialului sau de a inlocui celulele deteriorate, de a promova neuroprotectia si de a modula raspunsul inflamator asociat bolii. Mai multe studii preclinice si clinice au explorat eficacitatea transplantului de celule stem la modele animale si la pacienti umani”, spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Neurogeneza si inlocuirea celulelor

Celulele stem au capacitatea de a se diferentia in neuroni si alte celule de sustinere ale creierului. Studiile pe animale au demonstrat ca celulele stem transplantate se pot integra in circuitele neuronale existente, inlocuind celulele deteriorate si promovand neurogeneza. Aceasta regenerare a celulelor creierului este promitatoare pentru restabilirea functiei cognitive la pacientii cu Alzheimer.

  1. Suport trofic si neuroprotectie

„Celulele stem pot secreta diversi factori de crestere si citokine care promoveaza supravietuirea celulelor si protejeaza neuronii de deteriorarea ulterioara. Acesti factori pot imbunatati mecanismele naturale de reparare ale creierului, pot reduce inflamatia si pot oferi un mediu de sustinere pentru celulele existente. Oferind suport trofic, celulele stem pot incetini progresia bolii Alzheimer.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Modularea inflamatiei

Inflamatia joaca un rol semnificativ in progresia bolii Alzheimer. Celulele stem detin proprietati imunomodulatoare, ceea ce inseamna ca pot regla raspunsul imunitar si pot reduce efectele nocive ale inflamatiei. Prin modularea mediului inflamator din creier, celulele stem au potentialul de a atenua neuroinflamatia asociata cu boala Alzheimer.

Datorita proprietatilor lor unice, celulele stem sanatoase fie din corpul unei persoane, fie dintr-un donator pot fi transplantate pentru a ajuta la tratarea anumitor boli. In prezent, transplanturile de celule stem sunt utilizate in mai mult de 80 de afectiuni legate de tumori, defecte Ia nastere, imunodeficiente si tulburari hematologice.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Doar in luna septembrie fiecare client MedLife Stem Cells Bank care semneaza un nou contract de recoltare si stocare celule stem poate castiga prin tragere la sorti un telefon iPhone 14, dar si o pompa de san + garantat un eBook cu sfaturi pentru ingrijirea bebelusului. Inscrierile se fac pe tot parcursul lunii septembrie in acest link: https://stemcellsbank.ro/concurs-septembrie

 

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9179268/