Ultimele studii privind boala Alzheimer si celulele stem Comments Off on Ultimele studii privind boala Alzheimer si celulele stem 257

 

Alzheimer este o boala care afecteaza aproximativ 50 de milioane de oameni din intreaga lume. Se caracterizeaza printr-un declin cognitiv treptat si este adesea nedetectata pana la stadiile tarzii ale bolii. Acest lucru i-a impiedicat pe cercetatori sa inteleaga cauzele sale fundamentale, deoarece studiile sunt, de cele mai multe ori, limitate doar la cei in faze avansate. Insa, noi studii demonstreaza eficacitatea celulelor stem in ameliorarea diferitelor afectiuni, precum Alzheimer.

Ultimele studii demonstreaza eficacitatea celulelor stem

O lucrare recenta (2021) arata progrese uimitoare in cercetarea bolii Alzheimer. O echipa de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard Medical School a descoperit metode de dezvoltare a neuronilor si a tesutului cerebral din celule stem care imita, in mod surprinzator, caracteristicile unice ale donatorilor cu Alzheimer.

Lagomarsino si colaboratorii sai au descoperit ca tesuturile dezvoltate din celule stem imita caracteristicile distincte ale bolii Alzheimer care se gasesc in creierul unei persoane. Acesta este un studiu semnificativ care ar putea oferi o noua perspectiva de cercetare asupra cauzelor moleculare ale bolii Alzheimer si le-ar permite oamenilor de stiinta sa studieze modul in care boala Alzheimer progreseaza diferit de la o persoana la alta.

Studiul a inceput cu ajutorul a doua proiecte in derulare: The Religious Orders Study (ROS) si Proiectul Rush Memory and Aging (MAP). Atat ROS, cat si MAP colecteaza date despre abilitatile cognitive ale voluntarilor pe parcursul mai multor ani. In combinatie, cele doua studii au colectat un spectru complet de date privind rata de progresie a bolii Alzheimer la diferiti indivizi.

Cercetatorii ROS/MAP analizeaza, de asemenea, mostre de creier pentru a studia caracteristicile fizice ale creierului participantului decedat. Mai exact, ei cauta abundenta a doua proteine ​​pliate anormal. Teoria actuala despre cauzele principale ale bolii Alzheimer este ca expresia acestor proteine ​​anormale este cea care induce declinul cognitiv la pacienti.

Lagomarsino si colaboratorii sai au ales sa studieze in mod special subiectii din baza de date ROS/MAP care a cuprins intregul spectru de severitate al bolii Alzheimer. Cercetatorii au ales sa utilizeze date de la 53 de participanti ROS/MAP decedati, dintre care 16 au fost diagnosticati oficial cu Alzheimer.

Celulele Stem in lupta cu boala Alzheimer

In urmatoarea etapa a studiului, cercetatorii au colectat din sange celule stem pluripotente crioconservate de la fiecare subiect. Celulele stem pluripotente au capacitatea de a se replica sau de a produce orice alta celula/tesut din organism. Cercetatorii au folosit aceste celule versatile pentru a regenera celulele si tesuturile creierului de la fiecare subiect in parte.

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le ofera o putere regenerativa mai mare. Ele cresc mai repede si se reproduc mai rapid decat celulele stem adulte, care scad in numar si eficienta pe masura ce corpul imbatraneste”, afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Lagomarsino si colaboratorii sai au descoperit faptul ca tesuturile derivate din celule stem prezentau caracteristici unice ale creierului original al participantului. Tesuturile cultivate cu celule stem au prezentat 110 gene care se potriveau cu tesutul cerebral original al fiecarui individ. In plus, tesuturile cultivate in laborator au afisat niveluri ridicate de proteine, cum ar fi amiloid-beta-40 si amiloid-beta-42, care au fost strans corelate cu existenta placilor si incurcarilor in creierul original.

Daca aceste rezultate sunt reproductibile si validate, acest studiu este cu adevarat remarcabil. Ideea ca putem lua celule simple de la un individ si le putem creste intr-un tesut care imita creierul unei persoane cu Alzheimer, sugereaza ca Alzheimer nu este o boala care incepe doar in creier sau odata cu varsta, ci este cauzata de proprietatile intrinseci ale celulelor unei persoane. Acest lucru se poate datora geneticii, poate fi din cauza amprentarii genomice care are loc in timpul dezvoltarii embrionare sau poate fi influentata de unii factori de mediu. O alta implicatie a acestui studiu este ca ar putea exista metode pentru a prezice debutul bolii Alzheimer de la o varsta foarte frageda, doar prin studierea genomului unei persoane sau prin cresterea tesutului cerebral din celulele acesteia.

Acest studiu are un potential real de a schimba intreaga noastra intelegere a cauzelor fundamentale si a bazei moleculare a bolii Alzheimer. Pe masura ce se efectueaza cercetari ulterioare cu aceasta tehnica, s-ar putea sa vedem in sfarsit unele progrese in dezvaluirea misterelor bolii Alzheimer si poate, sa incepem sa intelegem cum sa identificam, sa prevenim si sa tratam acesata boala.

Recoltarea celulelor stem la nastere

Stem Cells Bank ofera posibilitatea stocarii celulelor stem mezenchimale, pe langa cele stem hematopoietice. Aceste celule stem mezenchimale cresc multiplicarea celulelor stem hematopoietice cand sunt folosite in combinatie cu acestea pentru ca functioneaza ca „strat hranitor”. Au proprietati de control asupra sistemului imunitar si potential regenerativ.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Daca vrei sa te pregatesti pentru noul membru din viata ta, Stem Cells Bank te invita la o serie de 2 Webinarii Gratuite, in parteneriat cu Centrul ProMama, ce vor avea loc pe 18 si 19 iulie, de la ora 17:00. Cele 2 Webinarii se concentreaza pe intelegerea corpului in timpul sarcinii, travaliul si nasterea, alaptarea si ingrijirea bebelusului. Prin participarea la ambele Webinarii, se va elibera si certificatul de puericultura. Inscrie-te acum pe: http://stemcellsbank.ro/webinar

Previous ArticleNext Article

Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau Comments Off on Investitii in sanatate. Afla cum recoltarea celulelor stem la nastere poate transforma viata de adult a copilului tau 130

In incercarea de a asigura un viitor sanatos pentru copiii lor, parintii cauta in mod constant modalitati inovatoare de a-i proteja pe termen lung. O optiune revolutionara care are potentialul de a transforma vietile indivizilor pe termen lung implica recoltarea si stocarea celulelor stem gasite in sangele din cordonul ombilical la momentul nasterii.

Estimarile actuale ale numarului anual de transplanturi de celule stem sunt de aproximativ 50.000 la nivel mondial, cu o crestere de 10-15% pe an. Motivele pentru cresterea utilizarii includ eficacitatea dovedita si potentiala in multe boli, o mai buna intelegere a momentului adecvat al transplantului si selectia pacientilor, o disponibilitate mai mare a donatorilor si tehnici mai bune pentru determinarea potrivirii HLA, o mai mare usurinta in colectarea celulelor stem si o ingrijire post-transplant imbunatatita, care rezulta intr-o rata scazuta a morbiditatii legata de transplant.

Investeste in sanatatea copilului tau

Stiai ca 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu gasesc niciodata un donator compatibil? Cum ar fi daca copilul tau ar avea depozitata o mostra de celule stem 100% compatibila, care sa ii salveze sanatatea?

Investind in aceasta resursa extraordinara, parintii le pot oferi copiilor lor un instrument puternic in abordarea unei multitudini de provocari legate de sanatate care ar putea aparea de-a lungul vietii lor. Iata cum, aceasta investitie in sanatate poate modela viata de adult a copilului tau.

,,Celulele stem sunt elementele de baza ale organismului, avand capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule din corp. Aceste celule detin un potential imens pentru descoperiri medicale si s-au dovedit deja esentiale in tratarea unei game de boli si afectiuni. Stocarea de celule stem este o metoda reala de prevenire a bolilor, mai ales acum, cand utilizarile celulelor din cordonul ombilical se diversifica pe zi ce trece”, ne spune spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Prin colectarea si stocarea celulelor stem la nastere este ca si cum ai incheia, efectiv, o polita de asigurare biologica personala. Aceste celule pot fi utilizate intr-o varietate de aplicatii terapeutice, inclusiv in medicina regenerativa, medicina tesuturilor sau pentru refacerea sistemului imunitar.

Accesul la tratamente de ultima ora

Pentru fiecare parinte, nasterea unui copil este cu adevarat un eveniment emotionant si special. Totodata, acest moment reprezinta o sansa unica pentru sanatatea copilului in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical. In caz de nevoie, aceasta ii va putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile. Din pacate, daca parintii nu primesc informatiile necesare, ei nu stiu cat de esentiala este stocarea celulelor stem la nastere si, in cele mai multe cazuri, aceasta sursa de sanatate este ignorata, ajungand in zona de deseuri.

Domeniul cercetarii tratamentelor bazate pe celule stem evolueaza rapid, descoperiri inovatoare fiind facute in fiecare zi. Oamenii de stiinta si profesionistii din domeniul medical descopera continuu noi posibilitati de utilizare a acestor celule remarcabile. Prin cercetarile in curs si studiile clinice, potentialele aplicatii ale celulelor stem se extind, deschizand calea pentru viitoare tratamente si terapii. Acum, prin colectarea de celule stem din sangele din cordonul ombilical ii oferi copilului tau sansa de a beneficia, in caz de nevoie, de aceste progrese, asigurandu-te ca are acces la interventii medicale de ultima ora in anii urmatori.

Autism

Un caz important in Romania este cel al unui baietei de cinci ani diagnosticat cu Tulburare de dezvoltare din Spectrul Autist (TSA) care a primit tratament cu celulele stem. Inca de la primele evaluari s-au observat progrese in ceea ce priveste limbajul si initiativa, cu imbunatatiri pe partea de relationare, de comunicare somatica si interes sporit pentru diverse activitati.

Boli Cardiace

Deteriorarea cardiaca permanenta poate fi reversibila cu celulele stem placentare. Studii analizeaza daca celulele stem ar putea pastra tesutul cardiac si la copiii diagnosticati cu Sindromul hipoplastic cardiac stang pentru a-i ajuta sa intarzie sau, eventual, sa evite transplantul de inima in viitor.

Imunodeficienta Combinata Severa

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa.

Sindromul Down

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au reusit sa inhibe gena care are un rol important in aparitia bolii. Rezultatele sugereaza ca gena OLIG2 a cromozomului uman 21 poate fi o excelenta tinta terapeutica prenatala de a inversa dezvoltarea anormala a creierului embrionar precum si pentru imbunatatirea postnatala a functiei cognitive.

Diabet Zaharat

Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Investitia in sanatatea copilului prin recoltarea si stocarea celulelor stem la nastere ofera un sentiment nepretuit de siguranta si liniste sufleteasca. Stiind ca ai luat masurile proactive necesare pentru a oferi copilului tau o resursa cu potential de salvare a vietii poate atenua preocuparile legate de bunastarea lui viitoare. Recoltarea celulelor stem la nastere este o investitie pe termen lung care te asigura ca ti-ai echipat copilul cu un instrument puternic pentru a face fata unor provocari legate sanatate care ar putea urma.

Afla totul despre sarcina, nastere si recoltarea celulelor stem de la reprezentantii Stem Cells Bank!

Participa la webinarul 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐢𝐧 luna Ianuarie si primesti garantat: 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢! Inscrie-te aici ➡️ https://stemcellsbank.ro/webinar

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

5 Semne comune care anunta iminenta nasterii Comments Off on 5 Semne comune care anunta iminenta nasterii 120

In timp ce medicul ginecolog joaca un rol crucial in monitorizarea si ghidarea procesului de nastere, exista semne ginecologice specifice care pot oferi informatii valoroase asupra travaliului care se apropie.

In acest articol, vom explora cinci semne ginecologice care prevad adesea iminenta nasterii. Afla totul despre cele mai comune semne ale iminentei sarcinii de la dr. Ana Chioveanu, specialist in cadrul spitalului Medicover.

1. Modificari cervicale
Colul uterin joaca un rol vital in procesul de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, sufera modificari semnificative. ,,Colul uterin incepe sa se inmoaie, sa se subtieze (sterge) si sa se deschida (se dilata). Medicii ginecologi efectueaza adesea examinari cervicale pentru a monitoriza aceste modificari. Pe masura ce travaliul se apropie, colul uterin poate deveni progresiv mai subtire si se poate dilata intr-o anumita masura, ceea ce indica faptul ca organismul se pregateste pentru nastere”, explica dr. Ana Chioveanu.

2. Ruperea membranelor
Un alt semn ginecologic ca travaliul poate fi iminent este ruptura membranelor, denumita in mod obisnuit „ruperea apei”. Acest lucru se intampla atunci cand sacul amniotic din jurul bebelusului se rupe, determinand scurgerea sau curgerea lichidului amniotic prin vagin. Ruptura membranelor se poate produce spontan sau poate fi efectuata de un cadru medical daca travaliul trebuie indus sau intensificat. Odata ce membranele se rup, este in general un indiciu clar ca travaliul va incepe intr-o perioada relativ scurta.

3. Scurgeri de sange
Prezenta scurgerilor de sange este un semn ca travaliul este probabil sa apara in curand. Sgurgerile normale de sange se refera la eliberarea unei cantitati mici de mucus cu firicele de sange din colul uterin, pe masura ce acesta incepe sa se stearga si sa se dilate. Aceasta scurgere roz sau maronie este rezultatul ruperii vaselor de sange mici din colul uterin in timp ce se pregateste pentru travaliu. Aparitia unui acestui mucus cu pete de sange este adesea un semn incurajator ca travaliul este iminent sau a inceput deja.

4. Contractii puternice si regulate
Contractiile sunt o parte fundamentala a procesului de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, acestea devin de obicei mai puternice, mai regulate si mai frecvente. ,,Din punct de vedere ginecologic, debutul travaliului adevarat este caracterizat de contractii care urmeaza un model consistent, crescand in intensitate si survin la intervale regulate. Aceste contractii ajuta la stergerea si dilatarea colului uterin, ducand in cele din urma la nasterea copilului. Monitorizarea frecventei, duratei si intensitatii contractiilor este cruciala in determinarea iminentei nasterii”, continua dr. Ana Chioveanu.

5. Miscarea fetala descendenta
Pe masura ce travaliul se apropie, pozitia copilului in pantecele mamei se schimba adesea. Senzatia ca capul sau corpul bebelusului coboara in pelvis poate fi un indiciu ca travaliul este iminent. De asemenea, bebelusul nu mai are suficient loc pentru miscari frecvente. Aceasta modificare a miscarii fetale este uneori insotita de o presiune crescuta asupra pelvisului si de o senzatie de usurinta in a respira pentru mama. Cu toate acestea, este esential sa retii ca fiecare sarcina este unica si nu toate femeile pot experimenta acest semn ginecologic specific.

Daca esti insarcinata sau planifici un copil in viitorul apropiat, te astept la o consultatie in clinica in care activez: Spitalul Medicover.