Fontana Spa & Balneo, un nou spațiu multi-wellness în zona Borsec Comments Off on Fontana Spa & Balneo, un nou spațiu multi-wellness în zona Borsec 171

 

În luna decembrie s-a deschis la Borsec Fontana Spa& Balneo.  Creat sub deviza ‚sănătate pentru toți’, Fontana este un spațiu multi-wellness de 3000 mp și o capacitate de 1000 persoane pe zi în timpul verii,  dedicat relaxării, prevenției, curelor și termalismului. Probabil cel mai frumos balneospa din Romania, centrul propune o estetică atemporală, construcția fiind unică în felul ei, tavanul urmînd profilul acoperișului, pe care îl dublează cu o boltă făcuta din mii de lamele de lemn, într-o casetare de tip plasă, stabilă și flexibilă în același timp.

La deschidere au participat mai multe oficialități din Harghita și Bucuresti, printre care și doamna Tudorița Lungu, secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Primarul  Mik Jozsef, artizanul acestui proiect, a mulțumit celor care au contribuit la deschiderea centrului: Ministerul Turismului, Consiliul Județean Harghita, proiectanți, reprezentanți ai firmelor care au executat lucrările, membri ai consiliului local și colegilor care s-au implicat.

CONCEPT SPA

Povestea spa-ului este creata in jurul motto-ului Natura este aliatul nostru. Toate resursele naturale au fost puse în slujba sănătății: aerul nealterat  și apele minerale ale munților Călimani, plantele pure alpine, nămolurile și argilele românești.

Fontana Spa Semnătură aduce experiența produselor naturale la un nou nivel, prin terapii ce poartă semnatura centrului. Brandurile alese sunt Kurland, linie de lânga Salzburg care capitalizează pe extracte de plante naturale, esențe alpine (pin, cedru, floare de colț) și argile, și Pell Amar, brand românesc dezvoltat de Prof. Dr. Ionescu Călinești în anii 70, avînd la bază extractul de nămol sapropelic de Balta albă. Fiecare ritual începe  cu sirop de brad și apă minerală, pentru vitalitate. Fontana Spa Semnatură abordează holistic starea de bine, incluzând masaje cu săculeți cu ierburi alpine, exfolieri și ritualuri intitulate sugestiv Fântana Tinereții, Floare de Colț sau Copacul Vieții.

Colecția de tratamente pentru față și corp, create atât pentru femei și pentru bărbați, se adresează fiecărui tip de ten în parte. Un tratament facial particular este Lac Albastru, pe bază de argilă albastră de Râciu, considerată una dintre cele mai pure si eficiente argile din lume.

Băile Fontana  vor hrăni pielea și aduce relaxarea necesară. Oaspeții pot alege dintre băi cu lapte de capră, băi cu fân, extract de nămol sapropelic sau, inedita baie cu bere.

FACILITĂȚI WELLNESS

Spațiul interior și exterior Fontana este fluid și liniar, urmînd ritmul unei zile perfecte de relaxare, începînd cu zona de piscine și saune, unde oaspeții se pot odihni, înota, sau se pot bucura de o zi în familie, existînd și o piscină pentru copii. O mofetă, bazin cu greutăți pentru elongații și 40 de cabinete de recuperare, spa, hidroterapie și terapie cu nămol stau la dispoziție celor ce doresc sau necesită tratamente individuale. Punctul final al călătoriei- Baia Sacrală- constă într-o sumă completă  de experiențe spa și panorama superbă a boltei domului spa.

UN SPA ACCESIBIL  DE O FRUMUSEȚE ORGANICĂ

Consultanța spa fost asigurată de Oana Manole de la Spa d’Or Consulting în timp ce managementul de proiect  a revenit firmei Kronstadt Hospitality Expert.

’’Putem spune că suntem printre puținii consultanți care pot acoperi atât partea de spa cât și domeniul balneo în România cu toate aspectele sale, operațional, economic, pregătire resurse umane, fiind un domeniu extrem de important dar, totodată, sensibil. Termele, băile termale și spa-urile ar putea fi motorul care regenerează stațiuni, exact cum s-a dorit la Borsec, dupa cum arată și discursul de inaugurare al primarului Borsec, domnul Mik Josef. ’’– Oana Manole, Spa d’Or Consulting

 

Despre Oana Manole  I  Spa d’Or Consulting

Oana este consultant spa internațional, speaker și scriitor pe teme wellness, oferind servicii de la A la Z în domeniul ospitalității, de la design pentru spa, studiouri, centre balneo și resorturi la dezvoltare de produs și poziționare brand pentru impact și imagine.  Firma de consultanță spa a fost creată în 2006, printre proiectele unde a consultat aflându-se 3 spa-uri pentru grupul Hilton, Up the River spa la hotel Lebăda, Delta Dunării, Belaqva la Kronwell Brașov, Tsarsky Kiev, Elixir Spa Baku, Wine spa Ramada Oradea, Casa Naturii la Tisa Olănești.

Anul acesta spa-uri create de ea au obținut premii importante: Cel mai bun concept spa I  Tisa Olănești la Premiile OPTBR, Cea mai bun spa de destinație  și cel mai bun spa ayurvedic I Up the River Spa la premiile Termalia, Cel mai bun spa de hotel business I Belaqva spa la premille Termalia.

Despre Kronstadt Hospitality Expert I Alecsandru-Ionut Blându

Firma de consultanță hotelieră, KEXP are o experiență de peste 4 ani în deschiderea și operaționalizarea hotelurilor cu baze de tratament și nu numai, acest lucru constituind liantul încrederii acordate ca firmă de consultanță de către Primăria Borsec și, totodată, a specialiștilor atrași în proiectul Fontana Borsec.

‚‚Dorim să îi mulțumim primarului Mik Jozsef pentru încrederea cu care am fost investiți pentru punerea în operă a centrului Fontana Spa&Balneo. A fost un proiect la care ca și Project Management—Kronstadt Hospitality Expert a pus laolaltă toate operațiunile legate de fluxuri, tarife, buget de venituri și cheltuieli, recrutare și selecție angajați, web design, stabilire gestiuni, fluxuri de documente, configurarea sistemului de rezervări și management al spa-ului și bazei de tratament (asigurat de Multisoft Constanta). De asemenea, cu ajutorul medicilor specialiști și al consultantului spa, am conturat pachete de prevenție, deoarece dorim să adresăm sănătatea încă din această fază. Prevenția poate și trebuie să devină o prioritate pentru oaspeții români și străini, deopotrivă. Investiția finală s-a ridicat la aproape 9 mil. Euro, iar în decursul anului următor ne-am propus un grad mediu de încărcare de aproximativ 40%’’-Alecsandru-Ionuț Blându, Managing Partner, Kronstadt Hospitality Expert.

 

Previous ArticleNext Article

Esti gravida? Iata cum faci fata alergiilor de sezon Comments Off on Esti gravida? Iata cum faci fata alergiilor de sezon 147

Sarcina este o perioada pe cat de frumoasa in viata ta, pe atat de provocatoare. Toamna, cu vremea sa schimbatoare si alergenii din aer, poate ridica ingrijorari suplimentare pentru femeile insarcinate. Alergiile sezoniere si infectiile comune pot provoca disconfort si pot afecta bunastarea atat a viitoarei mame, cat si a bebelusului in curs de dezvoltare.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne va oferi cateva sfaturi practice si masuri de precautie pentru a ajuta la gestionarea alergiilor sezoniere si a afectiunilor comune in timpul sarcinii, toamna.

  1. Evita expunerea la alergeni

Toamna aduce o serie de alergeni, cum ar fi ambrozia, sporii de mucegai si acarienii de praf. Intelegerea alergenilor specifici care declanseaza simptomele te poate ajuta sa iei masuri preventive adecvate. Ia in considerare sa vizitezi un alergolog pentru testare pentru a identifica alergenii specifici si pentru a discuta despre optiunile de tratament sigure in timpul sarcinii.

Dupa ce stii la ce alergeni ai reactii, limitarea expunerii la acestia este cea mai eficienta forma de preventie.

  1. Mentine igiena personala

„In primul rand, practicarea unei bune igiene personale este extrem de importanta in timpul sarcinii, mai ales in timpul sezonului de toamna. Spala-te des pe maini cu apa si sapun pentru a preveni raspandirea infectiilor comune. Evita contactul strans cu persoanele care au raceli sau simptome asemanatoare gripei”, ne sfatuieste dr. Silviu Istoc.

  1. Intareste-ti sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic poate ajuta la combaterea infectiilor si la minimizarea impactului acestora. Opteaza pentru o dieta bine echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine ​​slabe. Ramai hidratata band multa apa si dormi suficient. Intreaba-ti medicul ginecolog despre optiunile de suplimente de vitamine si minerale pe care le poti lua.

De asemenea, exercitiile fizice regulate, conform recomandarilor medicului care iti urmareste sarcina, pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la reducerea severitatii alergiilor. Alege exercitii cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau yoga prenatala. Evita activitatile in aer liber in timpul orelor de varf de polen si praf si opteaza pentru exercitii in interior atunci cand nivelurile de alergeni sunt ridicate.

  1. Remedii naturiste

„Unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei sau ale racelii ori gripei sezoniere. Insa este esential sa consultam medicul inainte de a incerca orice tratament nou in timpul sarcinii. Spalarea nazala cu solutie salina poate ameliora congestia nazala, iar inhalarea aburului poate ajuta la usurarea dificultatilor de respiratie. Cu toate acestea, remediile pe baza de plante si uleiurile esentiale trebuie utilizate cu prudenta si sub indrumarea medicului tau.”, completeaza dr. Silviu Istoc.

  1. Solicita sfatul medicului

Daca simptomele alergice sau infectiile obisnuite de sezon se agraveaza sau devin imposibil de gestionat, este important sa soliciti prompt sfatul medicului. Medicul care iti urmareste sarcina poate recomanda medicamente sau tratamente sigure care sunt potrivite pentru sarcina. Evita sa iei medicamente fara prescriptie medicala si fara a consulta mai intai un profesionist din domeniul sanatatii.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competente: histerescopie, chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

Cercetatorii descopera un nou tratament cu celule stem in prevenirea bolii Alzeihmer Comments Off on Cercetatorii descopera un nou tratament cu celule stem in prevenirea bolii Alzeihmer 166

Boala Alzheimer, o tulburare neurodegenerativa progresiva, continua sa provoace comunitatea medicala si sa afecteze vietile a milioane de oameni din intreaga lume.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista aproximativ 55 de milioane de oameni din intreaga lume care traiesc cu boala Alzheimer si alte demente, iar numarul este de asteptat sa creasca in urmatorii cativa ani. Astfel, nu este de mirare ca exista in mod constant studii noi care examineaza posibilele tratamente pentru acest tip special de dementa.

Desi in prezent nu exista un tratament pentru boala Alzheimer, cercetatorii exploreaza in mod activ diferite cai terapeutice pentru a-i atenua impactul. Un domeniu interesant de investigatie implica utilizarea celulelor stem, care detin un potential remarcabil pentru regenerarea si repararea tesuturilor. In ultimii ani, studiile care exploreaza aplicarea celulelor stem pentru tratarea bolii Alzheimer au aratat rezultate promitatoare. Acest articol analizeaza stadiul actual al cercetarii privind utilizarea celulelor stem ca potential tratament pentru boala Alzheimer.

In cel mai recent studiu publicat in data de 8 August 2023 in Cell Reports, cercetatorii demonstreaza ca transplantul de celule stem si celule stem hematopoietice a fost eficient in ameliorarea mai multor semne si simptome ale bolii Alzheimer la soarecii cu aceasta boala. Soarecii care au primit celule stem hematopoietice sanatoase au prezentat memorie si cognitie pastrate, neuroinflamatie redusa si acumulare semnificativ mai mica de β-amiloid (o acumulare de proteine care reprezinta un semn distinctiv al maladiei Alzheimer) in comparatie cu alti soareci cu Alzheimer.

Celulele stem sunt celule nediferentiate care au capacitatea remarcabila de a se dezvolta in diferite tipuri de celule specializate in organism. Ele se pot auto-reinnoi si se pot diferentia in linii celulare specifice, facandu-le o resursa de nepretuit pentru medicina regenerativa.

Terapia cu celule stem pentru boala Alzheimer

„Terapia cu celule stem este foarte promitatoare pentru boala Alzheimer datorita potentialului sau de a inlocui celulele deteriorate, de a promova neuroprotectia si de a modula raspunsul inflamator asociat bolii. Mai multe studii preclinice si clinice au explorat eficacitatea transplantului de celule stem la modele animale si la pacienti umani”, spune Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Neurogeneza si inlocuirea celulelor

Celulele stem au capacitatea de a se diferentia in neuroni si alte celule de sustinere ale creierului. Studiile pe animale au demonstrat ca celulele stem transplantate se pot integra in circuitele neuronale existente, inlocuind celulele deteriorate si promovand neurogeneza. Aceasta regenerare a celulelor creierului este promitatoare pentru restabilirea functiei cognitive la pacientii cu Alzheimer.

  1. Suport trofic si neuroprotectie

„Celulele stem pot secreta diversi factori de crestere si citokine care promoveaza supravietuirea celulelor si protejeaza neuronii de deteriorarea ulterioara. Acesti factori pot imbunatati mecanismele naturale de reparare ale creierului, pot reduce inflamatia si pot oferi un mediu de sustinere pentru celulele existente. Oferind suport trofic, celulele stem pot incetini progresia bolii Alzheimer.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Modularea inflamatiei

Inflamatia joaca un rol semnificativ in progresia bolii Alzheimer. Celulele stem detin proprietati imunomodulatoare, ceea ce inseamna ca pot regla raspunsul imunitar si pot reduce efectele nocive ale inflamatiei. Prin modularea mediului inflamator din creier, celulele stem au potentialul de a atenua neuroinflamatia asociata cu boala Alzheimer.

Datorita proprietatilor lor unice, celulele stem sanatoase fie din corpul unei persoane, fie dintr-un donator pot fi transplantate pentru a ajuta la tratarea anumitor boli. In prezent, transplanturile de celule stem sunt utilizate in mai mult de 80 de afectiuni legate de tumori, defecte Ia nastere, imunodeficiente si tulburari hematologice.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiilor tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Doar in luna septembrie fiecare client MedLife Stem Cells Bank care semneaza un nou contract de recoltare si stocare celule stem poate castiga prin tragere la sorti un telefon iPhone 14, dar si o pompa de san + garantat un eBook cu sfaturi pentru ingrijirea bebelusului. Inscrierile se fac pe tot parcursul lunii septembrie in acest link: https://stemcellsbank.ro/concurs-septembrie

 

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9179268/