Celulele stem si sindromul Down   Comments Off on Celulele stem si sindromul Down   37

Sindromul Down este o boala cromozomiala care provoaca leziuni in cresterea fizica si cognitiva a unui copil, fiind cea mai frecventa cauza pentru retardul mintal in randul copiilor. Persoanele cu sindrom Down se confrunta cu trasaturi tipice, cum ar fi o fata plata si un gat scurt. Este o conditie pe viata, insa cu ingrijire si sprijin adecvat, copiii cu sindrom Down pot duce o viata normala si activa.

Medicii specialisti in domeniul celulelor stem au ajuns la concluzia ca tratamentul cu celule stem poate contribui la o oarecare imbunatatire a vietii celor care sufera de acest sindrom, chiar daca nu poate fi promisa o vindecare completa.

Ce este sindromul Down?

Sindromul Down este cauzat de o aparitie suplimentara a cromozomului 21. Cromozomii poarta genele care antreneaza organismul sa se dezvolte in anumite moduri si sa implementeze anumite functii specifice. In mod normal, celulele organismului uman cuprind 23 de perechi de cromozomi, cate un set de cromozomi mostenit de la fiecare parinte. Persoanele cu sindrom Down au 47 de cromozomi, prin dublarea cromozomului 21. In circumstante rare, sindromul Down poate fi provocat si de alte complicatii cromozomiale.

Prezenta unui cromozom suplimentar sau anormal intrerupe cursul normal de dezvoltare si poate duce la caracteristici fizice specifice si la un anumit nivel de dizabilitate intelectuala si de dezvoltare. In ultimii ani, s-a dovedit ca tratamentul cu celulele stem are un impact surprinzator asupra acestei afectiuni incurabile.

Celulele Stem si Sindromul Down

„Celulele stem sunt folosite intr-o serie de aplicatii datorita versatilitatii si capacitatii lor de a se diferentia in orice celula. Sunt utilizate in studii complexe, de la accelerarea dezvoltarii organelor crescute in laborator pana la cercetarea permanenta a bolilor si dizabilitatilor precum boala Parkinson si chiar orbirea permanenta”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

Terapia cu celule stem a avut rezultate promitatoare si in cazul unui copil cu sindromul Down, care prezenta si abilitati motorii subdezvoltate.

Potrivit medicului care s-a ocupat de transplantul de celule stem, pacientul a trecut prin doua sesiuni de terapie cu celule stem, care au durat fiecare aproximativ trei luni. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara chiar inainte de a termina prima sesiune de tratament. Astfel, tonusul muscular al pacientului s-a imbunatatit in cazul tuturor membrelor si mai mult decat atat, copilul a inceput sa gangureasca si sa mearga de-a busilea.

Apoi, pana la finalizarea tratamentului complet, copilul si-a dezvoltat un anumit nivel de socializare, fiind capabil sa recunoasca persoanele apropiate.

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au reusit sa inhibe gena care are un rol important in aparitia bolii. Rezultatele sugereaza ca gena OLIG2 a cromozomului uman 21 poate fi o excelenta tinta terapeutica prenatala de a inversa dezvoltarea anormala a creierului embrionar, reechilibrarea celor doua tipuri de neuroni in creier – excitator si inhibitor – precum si imbunatatirea postnatala a functiei cognitive.

Protejeaza viitorul copiilor tai prin recoltarea celulelor stem la nastere! In cazul unui diagnostic de sindrom Down la unul dintre copii, transplantul de celulele stem se va face foarte rapid si cu riscuri minime de incompatibilitate daca donatorul este chiar fratele pacientului. Astfel, timpul de asteptare pentru donare este inexistent, costurile sunt mai mici, iar rata de succes mult mai mare.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

​Fara nici un cost suplimentar din partea parintilor, Stem Cells Bank ofera compartimentare dubla, adica veti putea folosi aceeasi mostra stocata de celule stem pentru a realiza 2 transplanturi, daca va fi nevoie. Pana in prezent peste 10.000 de familii au beneficiat de protectia MedLife Stem Cells Bank.

In perioada, 1 – 31 august, inscrie-te la Tombola Verii si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem, alaturi de alte extra beneficii:

✔ BONUS 1: un voucher garantat in valoare de 300 euro reducere la achizitiile de pachete celule stem din luna august.

✔ BONUS 2: 3 seturi de ingrijire Ivatherm (gel de spalare pentru piele sensibila, crema-balsam intens emolienta, apa termala Herculane)

✔ BONUS 3: eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

 

 

Previous ArticleNext Article

Imunodeficienta combinata severa si celulele stem Comments Off on Imunodeficienta combinata severa si celulele stem 77

Sistemul imunitar este cel mai puternic si mai eficient mecanism de autoaparare impotriva unei mari varietati de paraziti. Din nefericire, o disfunctie a sistemului imunitar declanseaza o serie de afectiuni, unele chiar letale, mai ales in cazul copiilor. Imunodeficienta combinata severa este o astfel de afectiune, fiind rezultatul unui sistem imun atat de puternic compromis incat este considerat aproape absent.

Ce este Imunodeficienta combinata severa?

Imunodeficienta combinata severa (SCID) este o afectiune genetica rara, observata in copilarie, care provoaca o deficienta a celulelor B si a celulelor T, punand viata in pericol. Celulele B si celulele T sunt doua tipuri de celule importante in sistemul imunitar, necesare pentru a lupta impotriva infectiilor. Atunci cand o persoana are deficiente severe ale acestor celule, celulele prezente sunt extrem de vulnerabile la infectie. Persoanele cu SCID sunt atat de vulnerabile la infectie incat se pot imbolnavi chiar din cauza vaccinurilor, fiind nevoite sa traiasca intr-un mediu complet steril, atat de steril incat sa stea la distanta de oameni din teama de a nu se infecta. Aceste infectii pot varia de la eruptii cutanate persistente, la infectii recurente ale urechii si chiar meningita.

Diagnosticul poate fi pus si inainte de nastere. Acest lucru se poate face cu ajutorul testarii moleculare a celulelor prelevate prin biopsia de vilozitati coriale sau prin amniocenteza. Dupa nastere, este nevoie de efectuarea hemoleucogramei complete si a frotiului de sange periferic cu numararea diferentiala manuala a celulelor albe.

Informatii de stiut despre Imunodeficienta combinata severa

  • Apare la 1 din 200.000 pana la 1 din 1.000.000 de nascuti vii. (sursa)
  • Exista 57 de studii clinice care investigheaza aplicarea celulelor stem pentru tratament. (sursa)
  • Cea mai frecventa forma a afectiunii afecteaza baietii mai mult decat fetele. (sursa)

Imunodeficienta combinata severa si celulele stem

Transplantul de celule hematopoietice a fost aplicat pe scara larga ca terapie curativa pentru pacientii cu Imunodeficienta combinata severa inca din 1968.

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa.

Desi nu este intotdeauna necesar, unii pacienti vor fi supusi chimioterapiei inaintea transplantului de celule stem pentru SCID. Chimioterapia va distruge celulele din maduva osoasa responsabile de crearea sistemului imunitar, acest lucru oprind sistemul imunitar al copilului sa atace celulele donatoare. Celulele stem donatoare de la un membru al familiei, in special cele de la un frate, sunt preferate pentru a creste sansele ca transplantul sa aiba succes (sursa).

„Grefarea este procesul prin care celulele transplantate incep sa produca noi celule in organism. Prin diviziune mitotica, celulele stem se pot dezvolta in alte tipuri de celule care, la randul lor, pot forma tesuturi si organe in corpul uman. Mai exact, celulele stem pot evolua in celule mature cu caracteristici si forme specializate cum ar fi celulele din sange, celule ale sistemului nervos, celule pentru inima sau piele”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

 

Celulele stem sunt situate in diferite parti ale corpului uman. Timp de decenii, maduva osoasa a fost singura sursa de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi. De atunci, au fost utilizate si alte surse de celule stem din corpul uman, cum ar fi sangele periferic. Insa, pasul crucial in cercetarea biotehnologiei a fost depistarea de celule stem in sangele care ramane in cordonul ombilical si placenta dupa nastere. Sangele ombilicoplacentar este o sursa unica de celule stem hematopoietice si poate fi stocat doar in momentul nasterii pentru o utilizare in viitor.

Protejeaza viitorul copiilor tai prin recoltarea celulelor stem la nastere! In cazul Imunodeficientei combinata severa la unul dintre copii, transplantul de celulele stem se va face foarte rapid si cu riscuri minime de incompatibilitate daca donatorul este chiar fratele pacientului. Astfel, timpul de asteptare pentru donare este inexistent, costurile sunt mai mici, iar rata de succes mult mai mare.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania (conform cifrei de afaceri). Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

​Fara nici un cost suplimentar din partea parintilor, Stem Cells Bank ofera compartimentare dubla, adica veti putea folosi aceeasi mostra stocata de celule stem pentru a realiza 2 transplanturi, daca va fi nevoie, pe viitor. Pana in prezent peste 10.000 de familii au beneficiat de protectia MedLife Stem Cells Bank.

In perioada, 1 – 31 mai, inscrie-te la Tombola Primaverii si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem, alaturi de alte extra beneficii:

✔ BONUS 1: un voucher garantat in valoare de 300 euro reducere la achizitiile de pachete celule stem din luna mai.

✔ BONUS 2: eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

 

 

 

 

Torsiunea Ovariana: Ce este? Cauze, Simptome si Tratament Comments Off on Torsiunea Ovariana: Ce este? Cauze, Simptome si Tratament 74

Multe femei se confrunta cu dureri in zona abdominala fara a sti exact cauza. Torsiunea ovariana are loc atunci cand ovarele tale – si uneori trompele uterine – se rasucesc in jurul tesutului de care sunt conectate. Acest lucru intrerupe alimentarea cu sange a ovarelor, ceea ce poate provoca leziuni ale organelor, precum si dureri intense.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti explica ce inseamna torsiunea ovariana, care sunt cauzele aparitiei ei, care sunt simptomele si cum o putem trata.

De ce apare torsiunea ovariana?

Torsiunea ovariana este o urgenta medicala. Daca nu este tratata rapid, poate duce la pierderea unui ovar.

Nu este clar cat de des apare torsiunea ovariana, dar medicii sunt de acord ca este un diagnostic neobisnuit. Este mai probabil sa ai torsiuni ovariene daca prezinti chisturi ovariene, care pot cauza umflarea ovarului. Este posibil sa reduci riscul utilizand contraceptive hormonale sau alte medicamente pentru a ajuta la reducerea dimensiunii chisturilor.

Care sunt simptomele?

Torsiunea ovariana poate provoca:

  • durere severa, brusca, in abdomenul inferior
  • crampe
  • greata
  • varsaturi

Aceste simptome apar de obicei brusc. In unele cazuri, durerea, crampele si sensibilitatea in abdomenul inferior pot aparea si disparea timp de cateva saptamani. Acest lucru se poate intampla daca ovarul incearca sa se rasuceasca inapoi in pozitia corecta.

Important de specificat este faptul ca aceasta afectiune nu apare niciodata fara durere.

Cum este diagnosticata torsiunea ovariana?

„Dupa evaluarea simptomelor si revizuirea istoricului medical, medicul va efectua un examen pelvin pentru a localiza orice zone de durere si sensibilitate. De asemenea, se va efectua o ecografie transvaginala pentru a vizualiza ovarul, trompele uterine si fluxul sanguin.

Medicul dumneavoastra va folosi, de asemenea, teste de sange si urina pentru a exclude alte posibile diagnostice, cum ar fi: infectii ale tractului urinar, abces ovarian, sarcina extrauterina, apendicita”, afirma dr. Silviu Istoc.

Ce optiuni de tratament sunt disponibile?

Se va face o interventie chirurgicala pentru a corecta ovarul si, daca este necesar, trompa uterina. Dupa operatie, medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce riscul de recidiva. Ocazional poate fi necesara indepartarea ovarului afectat.

Proceduri chirurgicale

Medicul va folosi una dintre cele doua proceduri chirurgicale pentru a corecta ovarul:

 

Laparoscopia. Interventia laparoscopica este operatia chirurgicala ce se realizeaza prin intermediul unor orificii extrem de mici, intre 5 si 12 mm., cu ajutorul unor instrumente speciale. Aceste tuburi optice sunt conectate la o camera video si la o sursa de lumina, care ii permit medicului o vizibilitate cat mai buna. Cu ajutorul acestori tuburi optice se efectueaza, propriu-zis, interventia.

Laparotomie: Cu aceasta procedura, medicul va face o incizie mai mare in abdomenul inferior, pentru a le permite sa ajunga si sa realizeze manual interventia. Iar recuperarea este mai lunga decat la interventia laparoscopica.

Ar trebui sa soliciti imediat asistenta medicala daca prezinti simtomele torsiunii ovariene. Acest lucru va ajuta sa ameliorezi durerea mai rapid si sa nu existe riscul sa se necrozeze si sa se piarda ovarul.

Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.