Celulele Stem in lupta cu noul Coronavirus   Comments Off on Celulele Stem in lupta cu noul Coronavirus   206

 

Odata cu aparitia noului Coronavirus, intreaga noastra viata s-a schimbat, fiind amenintata de acest virus periculos. Intrebarea care apare este legata de potentialul celulelor stem in lupta cu  simptomele COVID-19. Mai multe studii au aratat efectele uimitoare ale acestora asupra pacientilor infectati.

Intreaga comunitate stiintifica tinteste, deci, spre descoperirea si implementarea de noi terapii pentru afectiunile asociate Coronavirusului, mai ales pentru ultimele variante dezvoltate de virus, precum Omicron.

In ultimii ani, proprietatile promitatoare ale celulelor stem mezenchimale (CSM) au generat un mare interes in randul cercetatorilor ale caror lucrari au oferit perspective cel putin interesante asupra terapiilor bazate pe celule pentru diferite boli.

La momentul actual, cea mai frecventa si serioasa complicatie care apare de pe urma unei infectii cu virusul SARS-CoV-2 este pneumonia, iar CSM sunt folosite deja in studii clinice pentru tratamentul pneumoniei.

Deja s-a dovedit in studii preclinice (adica studii efectuate pe animale) ca aceste celule, care se regasesc inclusiv in tesutul de cordon care poate fi recoltat la nastere, reduc inflamatia neproductiva si stimuleaza regenerarea tesuturilor. Momentan, CSM sunt evaluate si la pacientii care prezinta probleme grave respiratorii.

In acest sens, un articol publicat in revista stiintifica Aging and Disease (2020) afirma ca celulele stem mezenchimale reprezinta o abordare sigura si eficienta pentru tratamentul COVID-19. Cel putin 10 proiecte au fost inregistrate in registrul international oficial pentru studiile clinice, care implica utilizarea celulelor stem mezenchimale la pacientii cu pneumonie cauzata de Coronavirus.

Dupa primul caz reusit de vindecare de COVID-19 la o femeie de 65 de ani, internata la ATI, care in a treia zi dupa introducerea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical a reusit sa se ridice din pat si sa mearga, oamenii de stiinta au folosit aceste celule la alti 7 pacienti (sursa).

Astfel, exista date oficiale privind recuperarea a cel putin 7 pacienti cu COVID-19 datorita tratamentului cu celule stem mezenchimale. Toti pacientii au avut febra, dificultati de respiratie, scaderea saturatiei de oxigen, pneumonie. Pacientii au primit celule stem mezenchimale in doza de 1 milion/kg greutate corporala. Aproape toate manifestarile bolii au inceput sa se amelioreze dupa 2-4 zile. De asemenea, nu au fost observate efecte secundare ale terapiei celulare.

Tomografia computerizata a toracelui a aratat o scadere semnificativa a gradului de pneumonie. Dupa 1-2 saptamani, testul COVID-19 a fost negativ la toti pacientii.

Cum afecteaza COVID-19 sistemul imunitar?

COVID-19 provoaca o furtuna de citokine in organism, adica celulele imune activate de virus secreta un exces de hormoni celulari (citokine) care au efecte daunatoare asupra propriilor tesuturi, provocand umflare, fibroza (cresterea tesutului conjunctiv) si insuficienta functionala.

Cum ajuta celulele stem mezenchimale in combaterea virusului COVID-19?

„Celulele stem mezenchimale sunt un puternic agent imunomodulator si antiinflamator, normalizand functia sistemului imunitar, alterata de COVID-19. Efectul antiinflamator al celulelor stem mezenchimale este cunoscut de mult timp, de aceea acestea sunt folosite cu succes de peste 10 ani in tratamentul bolilor autoimune (artrita reumatoida, colita ulcerativa, scleroza multipla) si pentru inhibarea respingerii organelor transplantate”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Din pacate, evolutia pandemiei este de-a dreptul necunoscuta, de aceea, recoltarea celulelor stem la nastere poate fi o decizie inteleapta pentru protejarea sanatatii intregii familii. Stiai ca 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu gasesc niciodata un donator compatibil? Cum ar fi ca, in caz de nevoie, viitorul tau copil sa aiba depozitata o mostra de celule stem 100% compatibilia, care sa ii salveze sanatatea? Exista o sansa de 1 din 4 ca fiecare alt copil cu aceiasi parinti biologici sa poata beneficia de aceasta mostra de celule stem, daca va avea nevoie de un transplant pe viitor.

Stem Cells Bank ofera posibilitatea stocarii celulelor stem mezenchimale, pe langa cele stem hematopoietice. Aceste celule stem mezenchimale cresc multiplicarea celulelor stem hematopoietice cand sunt folosite in combinatie cu acestea pentru ca functioneaza ca „strat hranitor”. Au proprietati de control asupra sistemului imunitar si potential regenerativ.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Daca vrei sa te pregatesti pentru noul moment din viata ta, Stem Cells Bank te invita la o serie de 2 Webinarii Gratuite, in parteneriat cu Centrul ProMama, ce vor avea loc pe pe 19 si 20 Ianuarie, de la ora 17:00. Cele 2 Webinarii se concentreaza pe intelegerea corpului in timpul sarcinii, travaliul si nasterea, alaptarea si ingrijirea bebelusului. Prin participarea la ambele Webinarii, se va elibera si certificatul de puericultura. Inscrie-te acum pe: http://stemcellsbank.ro/webinar

Previous ArticleNext Article

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog Comments Off on Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog 25

Exista un mit in ceea ce priveste fertilitatea, cum ca in timpul menstruatiei femeile nu raman insarcinate. Este adevarata aceasta afirmatie sau exista sanse de a concepe un copil in aceste zile delicate ale lunii? La aceasta intrebare ne va raspunde astazi dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei?

„Cel mai probabil nu vei ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Asta pentru ca perioada de ovulatie este la cateva zile distanta, scazand orice sansa de a ramane insarcinata in acest timp. Cu toate acestea, exista si exceptii. Sansele minime de sarcina se aplica femeilor care au un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult. Daca ai un ciclu mai scurt, sa spunem la fiecare 21 pana la 24 de zile, inseamna ca ovulezi mai devreme. Deoarece spermatozoizii pot trai in interiorul vaginului timp de pana la 5 zile, ai putea sa faci sex spre sfarsitul menstruatiei si apoi sa concepi 4 sau 5 zile mai tarziu, cu o ovulatie timpurie”, afirma dr. Silviu Istoc.

Probabilitatile de a ramane insarcinata in timpul menstruatiei sunt scazute, dar posibilitatile exista.

Poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie?

Dupa menstruatie, te apropii de fereastra de fertilitate, asa ca da, poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie. Intr-un ciclu tipic care are loc la fiecare 28 pana la 30 de zile, fereastra de fertilitate este de obicei intre ziua 11 si ziua 21. Aminteste-ti totusi ca, spermatozoizii pot trai pana la 5 zile. Daca menstruatia (timp de sangerare) dureaza intre 5 si 7 zile si faci sex imediat dupa aceea, te apropii de fereastra de fertilitate.

Poti ramane insarcinata in ultima zi a menstruatiei?

Daca sangerarea se opreste in ziua 6, iar raportul sexual se intampla in ziua 7 si ovulatia apare in ziua 11, este posibil ca spermatozoizii din ziua 6 sa astepte in trompele uterine pentru conceptie. Sansele tale de a concepe imediat dupa menstruatie cresc cu fiecare zi dupa incetarea sangerarii. Daca incerci sa concepi, acesta este un moment bun pentru a actiona.

Dar chiar inainte de menstruatie poti ramane insarcinata?

Probabilitatea de a ramane insarcinata chiar inainte de menstruatie este scazuta. Pentru femeile cu un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult, iar ciclurile lor sunt regulate, este destul de sigur sa spunem ca ovulatia a avut loc intre Ziua 11 si Ziua 21. Ovulul este disponibil doar pentru 12 pana la 24 de ore pentru conceptie.

Aceasta inseamna ca zilele dinaintea menstruatiei sunt cele mai sigure pentru a face sex fara asteptarea de a ramane insarcinata. Numarul de „zile sigure” chiar inainte de menstruatie creste cu ciclurile mai lungi si scade cu ciclurile mai scurte.

In concluzie, ciclurile de ovulatie ale unei femei pot varia, asa ca este posibil din punct de vedere statistic sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei. In timp ce sarcina este mai putin probabila in primele zile ale menstruatiei, sansele cresc in zilele ulterioare.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog Comments Off on Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog 22

Exista un mit in ceea ce priveste fertilitatea, cum ca in timpul menstruatiei femeile nu raman insarcinate. Este adevarata aceasta afirmatie sau exista sanse de a concepe un copil in aceste zile delicate ale lunii? La aceasta intrebare ne va raspunde astazi dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei?

„Cel mai probabil nu vei ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Asta pentru ca perioada de ovulatie este la cateva zile distanta, scazand orice sansa de a ramane insarcinata in acest timp. Cu toate acestea, exista si exceptii. Sansele minime de sarcina se aplica femeilor care au un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult. Daca ai un ciclu mai scurt, sa spunem la fiecare 21 pana la 24 de zile, inseamna ca ovulezi mai devreme. Deoarece spermatozoizii pot trai in interiorul vaginului timp de pana la 5 zile, ai putea sa faci sex spre sfarsitul menstruatiei si apoi sa concepi 4 sau 5 zile mai tarziu, cu o ovulatie timpurie”, afirma dr. Silviu Istoc.

Probabilitatile de a ramane insarcinata in timpul menstruatiei sunt scazute, dar posibilitatile exista.

Poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie?

Dupa menstruatie, te apropii de fereastra de fertilitate, asa ca da, poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie. Intr-un ciclu tipic care are loc la fiecare 28 pana la 30 de zile, fereastra de fertilitate este de obicei intre ziua 11 si ziua 21. Aminteste-ti totusi ca, spermatozoizii pot trai pana la 5 zile. Daca menstruatia (timp de sangerare) dureaza intre 5 si 7 zile si faci sex imediat dupa aceea, te apropii de fereastra de fertilitate.

Poti ramane insarcinata in ultima zi a menstruatiei?

Daca sangerarea se opreste in ziua 6, iar raportul sexual se intampla in ziua 7 si ovulatia apare in ziua 11, este posibil ca spermatozoizii din ziua 6 sa astepte in trompele uterine pentru conceptie. Sansele tale de a concepe imediat dupa menstruatie cresc cu fiecare zi dupa incetarea sangerarii. Daca incerci sa concepi, acesta este un moment bun pentru a actiona.

Dar chiar inainte de menstruatie poti ramane insarcinata?

Probabilitatea de a ramane insarcinata chiar inainte de menstruatie este scazuta. Pentru femeile cu un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult, iar ciclurile lor sunt regulate, este destul de sigur sa spunem ca ovulatia a avut loc intre Ziua 11 si Ziua 21. Ovulul este disponibil doar pentru 12 pana la 24 de ore pentru conceptie.

Aceasta inseamna ca zilele dinaintea menstruatiei sunt cele mai sigure pentru a face sex fara asteptarea de a ramane insarcinata. Numarul de „zile sigure” chiar inainte de menstruatie creste cu ciclurile mai lungi si scade cu ciclurile mai scurte.

In concluzie, ciclurile de ovulatie ale unei femei pot varia, asa ca este posibil din punct de vedere statistic sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei. In timp ce sarcina este mai putin probabila in primele zile ale menstruatiei, sansele cresc in zilele ulterioare.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.