Celulele stem, aplicatii uimitoare pentru pacientii bolnavi de cancer Comments Off on Celulele stem, aplicatii uimitoare pentru pacientii bolnavi de cancer 203

Venirea pe lume a unui copil este un eveniment cu totul marcant pentru parinti. Odata confirmata sarcina, o serie de decizii importante trebuie luate in baza unei informari adecvate in prealabil. De la maternitatea unde va avea loc nasterea, la metoda de nastere si posibilitatea de a recolta celulele stem ale bebelusului, fiecare decizie este semnificativa pentru viitorul copilului. Daca in primele doua exemple parintii ar trebui sa discute cu medicul ginecolog, decizia recoltarii celulelor stem le apartine in totatlitate.

Beneficiile celulelor stem sunt uimitoare. Pana in prezent, celulele stem din sangele placentar ombilical au fost utilizate in tratarea sau ameliorarea a peste 70 de afectiuni legate de tumori, defecte Ia nastere, imunodeficiente si tulburari hematologice, iar noi studii sunt in curs de desfasurare.

Descoperirile recente ale oamenilor de stiinta referitoare la celulele stem pot ajuta la eficientizarea tratamentului cancerului si la scurtarea timpului necesar de recuperare al persoanelor bolnave dupa sesiunile de chimioterapie.

Celulele stem pot eficientiza recuperarea dupa chimioterapie

Intr-un prim studiu, publicat in revista Blood, cercetatorii au descoperit o proteina care este prezenta in celulele stem din sange. Aceasta proteina, syndecan-2, identifica celulele stem primitive din sange si regleaza functia celulelor stem.

„Celulele stem din sange se gasesc in cantitati mici in maduva osoasa si in sangele periferic (cel care calatoreste prin inima, artere, capilare si vene). Aceste celule stem sunt de interes pentru oamenii de stiinta deoarece produc toate celulele sanguine si celulele sistemului imunitar din organism. Sunt utilizate in tratamentul curativ al persoanelor cu leucemie si limfom”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Aceasta abordare se confrunta cu o provocare majora: celulele stem hematopoietice reprezinta mai putin de 0,01% din celulele din maduva osoasa si din sangele periferic si nu exista inca o modalitate buna de a le separa de alte celule. Acest lucru inseamna ca, atunci cand pacientii primesc perfuzii de maduva osoasa si celule sanguine periferice, primesc un numar mic de celule stem care sunt terapeutice, impreuna cu o multime de alte celule care nu au rol terapeutic.

Pentru a studia acest fenomen, cercetatorii de la laboratorul Chute condus Christina M. Termini au extras celule de maduva osoasa de la soareci adulti si au trecut probele printr-un dispozitiv care poate detecta sute de tipuri diferite de celule pe baza proteinelor care traiesc pe suprafetele lor. Acest proces a relevat faptul ca celulele stem hematopoietice au o concentratie mare de syndecan-2 pe suprafata celulei.

Cercetatorii au descoperit ca aceasta proteina joaca un rol important in modul in care se reproduc celulele stem hematopoietice. Cand celulele stem care prezinta syndecan-2 au fost transplantate la soareci dupa tratamentul cu radiatii, celulele lor s-au regenerat. Insa, atunci cand celulele stem care nu aveau syndecan-2 au fost transplantate, celulele s-au oprit din replicare.

Celulele stem ajuta la producerea de noi celule sanatoase dupa chimioterapie

O alta cercetare, publicata in revista Nature Communications, a dezvaluit un mecanism prin care vasele de sange din maduva osoasa raspund la leziuni, cum ar fi chimioterapie sau radiatii.

Cand oamenii sunt supusi radiatiilor sau chimioterapiei ca parte a tratamentului impotriva cancerului, rezultatul hemogramei este descurajator. De obicei, este nevoie de cateva saptamani pentru ca nivelurile sa revina la normal.

Chute si colegii au descoperit ca atunci cand soarecii sunt sub tratament cu radiatii, celulele care captusesc peretii interiori ai vaselor de sange din maduva osoasa produc o proteina numita semaforina 3A. Aceasta proteina ii transmite unei alte proteine, numita neuropilina 1, sa distruga vasele de sange deteriorate din maduva osoasa.

Cand cercetatorii au blocat capacitatea acestor celule de a produce neuropilina 1 sau semaforina 3A sau au injectat un anticorp care blocheaza comunicarea semaforinei 3A cu neuropilina 1, vascularizatia maduvei osoase s-a regenerat dupa iradiere. In plus, rezultatele hemogramei s-au imbunatatit dupa numai o saptamana.

Astfel, cercetatorii au descoperit un mecanism care pare sa controleze modul in care vasele de sange se regenereaza in urma unei rani. Inhibarea acestui mecanism determina recuperarea rapida a vaselor de sange si a celulelor sanguine din maduva osoasa dupa chimioterapie sau iradiere. In principiu, tintirea acestui mecanism ar putea permite pacientilor sa se recupereze dupa chimioterapie in una pana la doua saptamani, in loc de trei sau patru saptamani, asa cum se intampla in prezent.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

In luna femeii, Stem Cells Bank te invita la un super targ online de primavara unde te asteapta promotii si reduceri semnificative la pachetele de recoltare si stocare ale celulelor stem! Consultantii nostri te vor ajuta sa alegi cel mai bun pachet in functie de nevoile si preferintele tale, la un pret avantajos. Inscrie-te pe https://stemcellsbank.ro/targ-martisor si beneficiezi de un voucher garantat in valoare de 600 euro la achizitiile de pachete celule stem din luna martie. Plus alte surprize. La Targul de Martisor ai oportunitatea sa primesti oferte exclusive pentru familia ta!

 

Previous ArticleNext Article

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog Comments Off on Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog 25

Exista un mit in ceea ce priveste fertilitatea, cum ca in timpul menstruatiei femeile nu raman insarcinate. Este adevarata aceasta afirmatie sau exista sanse de a concepe un copil in aceste zile delicate ale lunii? La aceasta intrebare ne va raspunde astazi dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei?

„Cel mai probabil nu vei ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Asta pentru ca perioada de ovulatie este la cateva zile distanta, scazand orice sansa de a ramane insarcinata in acest timp. Cu toate acestea, exista si exceptii. Sansele minime de sarcina se aplica femeilor care au un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult. Daca ai un ciclu mai scurt, sa spunem la fiecare 21 pana la 24 de zile, inseamna ca ovulezi mai devreme. Deoarece spermatozoizii pot trai in interiorul vaginului timp de pana la 5 zile, ai putea sa faci sex spre sfarsitul menstruatiei si apoi sa concepi 4 sau 5 zile mai tarziu, cu o ovulatie timpurie”, afirma dr. Silviu Istoc.

Probabilitatile de a ramane insarcinata in timpul menstruatiei sunt scazute, dar posibilitatile exista.

Poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie?

Dupa menstruatie, te apropii de fereastra de fertilitate, asa ca da, poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie. Intr-un ciclu tipic care are loc la fiecare 28 pana la 30 de zile, fereastra de fertilitate este de obicei intre ziua 11 si ziua 21. Aminteste-ti totusi ca, spermatozoizii pot trai pana la 5 zile. Daca menstruatia (timp de sangerare) dureaza intre 5 si 7 zile si faci sex imediat dupa aceea, te apropii de fereastra de fertilitate.

Poti ramane insarcinata in ultima zi a menstruatiei?

Daca sangerarea se opreste in ziua 6, iar raportul sexual se intampla in ziua 7 si ovulatia apare in ziua 11, este posibil ca spermatozoizii din ziua 6 sa astepte in trompele uterine pentru conceptie. Sansele tale de a concepe imediat dupa menstruatie cresc cu fiecare zi dupa incetarea sangerarii. Daca incerci sa concepi, acesta este un moment bun pentru a actiona.

Dar chiar inainte de menstruatie poti ramane insarcinata?

Probabilitatea de a ramane insarcinata chiar inainte de menstruatie este scazuta. Pentru femeile cu un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult, iar ciclurile lor sunt regulate, este destul de sigur sa spunem ca ovulatia a avut loc intre Ziua 11 si Ziua 21. Ovulul este disponibil doar pentru 12 pana la 24 de ore pentru conceptie.

Aceasta inseamna ca zilele dinaintea menstruatiei sunt cele mai sigure pentru a face sex fara asteptarea de a ramane insarcinata. Numarul de „zile sigure” chiar inainte de menstruatie creste cu ciclurile mai lungi si scade cu ciclurile mai scurte.

In concluzie, ciclurile de ovulatie ale unei femei pot varia, asa ca este posibil din punct de vedere statistic sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei. In timp ce sarcina este mai putin probabila in primele zile ale menstruatiei, sansele cresc in zilele ulterioare.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog Comments Off on Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei? Afla raspunsul de la un medic ginecolog 22

Exista un mit in ceea ce priveste fertilitatea, cum ca in timpul menstruatiei femeile nu raman insarcinate. Este adevarata aceasta afirmatie sau exista sanse de a concepe un copil in aceste zile delicate ale lunii? La aceasta intrebare ne va raspunde astazi dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei?

„Cel mai probabil nu vei ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Asta pentru ca perioada de ovulatie este la cateva zile distanta, scazand orice sansa de a ramane insarcinata in acest timp. Cu toate acestea, exista si exceptii. Sansele minime de sarcina se aplica femeilor care au un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult. Daca ai un ciclu mai scurt, sa spunem la fiecare 21 pana la 24 de zile, inseamna ca ovulezi mai devreme. Deoarece spermatozoizii pot trai in interiorul vaginului timp de pana la 5 zile, ai putea sa faci sex spre sfarsitul menstruatiei si apoi sa concepi 4 sau 5 zile mai tarziu, cu o ovulatie timpurie”, afirma dr. Silviu Istoc.

Probabilitatile de a ramane insarcinata in timpul menstruatiei sunt scazute, dar posibilitatile exista.

Poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie?

Dupa menstruatie, te apropii de fereastra de fertilitate, asa ca da, poti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie. Intr-un ciclu tipic care are loc la fiecare 28 pana la 30 de zile, fereastra de fertilitate este de obicei intre ziua 11 si ziua 21. Aminteste-ti totusi ca, spermatozoizii pot trai pana la 5 zile. Daca menstruatia (timp de sangerare) dureaza intre 5 si 7 zile si faci sex imediat dupa aceea, te apropii de fereastra de fertilitate.

Poti ramane insarcinata in ultima zi a menstruatiei?

Daca sangerarea se opreste in ziua 6, iar raportul sexual se intampla in ziua 7 si ovulatia apare in ziua 11, este posibil ca spermatozoizii din ziua 6 sa astepte in trompele uterine pentru conceptie. Sansele tale de a concepe imediat dupa menstruatie cresc cu fiecare zi dupa incetarea sangerarii. Daca incerci sa concepi, acesta este un moment bun pentru a actiona.

Dar chiar inainte de menstruatie poti ramane insarcinata?

Probabilitatea de a ramane insarcinata chiar inainte de menstruatie este scazuta. Pentru femeile cu un ciclu tipic de 28 pana la 30 de zile sau mai mult, iar ciclurile lor sunt regulate, este destul de sigur sa spunem ca ovulatia a avut loc intre Ziua 11 si Ziua 21. Ovulul este disponibil doar pentru 12 pana la 24 de ore pentru conceptie.

Aceasta inseamna ca zilele dinaintea menstruatiei sunt cele mai sigure pentru a face sex fara asteptarea de a ramane insarcinata. Numarul de „zile sigure” chiar inainte de menstruatie creste cu ciclurile mai lungi si scade cu ciclurile mai scurte.

In concluzie, ciclurile de ovulatie ale unei femei pot varia, asa ca este posibil din punct de vedere statistic sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei. In timp ce sarcina este mai putin probabila in primele zile ale menstruatiei, sansele cresc in zilele ulterioare.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.